Předmět Autor Datum
Během zimováni nekrmit!!!!
Cheert 18.12.2008 00:32
Cheert
Urcite nekrmit, protoze k traveni potrebuji teplo, a pokud jim netopite, tak jim muze potrava ve str…
Zazimovani 30.11.2012 10:02
Zazimovani
Já bych se teda bála to takhle rezolutně říct, že celou dobu nekrmit. Spíš bych řekla, že záleží, př…
Lyncha 30.11.2012 22:01
Lyncha
Chtěl bych se zeptat, zda je nutnost, aby gekončíci zimovali? Mám 2 samce, každý má svoje terárko, j…
Pavel27 02.12.2012 11:02
Pavel27
Nutnosť to nie je. Ak sú však dobre živení, 1- al. 2-mesačná pauza v podobe "mäkkého" zazimovania pr…
perenquen 02.12.2012 12:21
perenquen
Děkuji za odpověď.
Pavel27 02.12.2012 13:55
Pavel27
Schválně jsem naše holky před zimováním a po zimování vážila. Mám tři, dvě nezhubly nic a třetí zhub…
Kája z Brna 03.12.2012 09:06
Kája z Brna
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně zazimování. Ještě nikdy jsem gekončíka nezazimovala, ale už… poslední
Zazimování 19.10.2015 17:20
Zazimování

Urcite nekrmit, protoze k traveni potrebuji teplo, a pokud jim netopite, tak jim muze potrava ve strevech zahnivat. Medvedi a ostatni zvirata pri zimnim spanku prece taky nezerou,ze? V tom je podstata zpomaleni metabbolismu a odpocinku pri zazimovani.

Já bych se teda bála to takhle rezolutně říct, že celou dobu nekrmit. Spíš bych řekla, že záleží, při jaké teplotě se zimuje. Když někdo strčí gekončíky do sklepa a mají tam třeba 15 stupňů, tak samozřejmě nekrmit, ale když my třeba gekončíky zimujeme jen při pokojové teplotě - vypneme žárovku i topný kámen, ale zůstanou v pokoji. Teplota je tedy v noci nějakých 18 °C, přes den 20°C, ale když třeba zasvítí v lednu už sluníčko, může být přes poledne i víc. Jako zimování to určitě berou, protože se většinu času válejí a spí a po té, co začneme teplotu zvedat, jsou mnohem aktivnější a hned začínají s pářením. I tak ale asi jednou za 14 dní začnou lízt po terárku a vyloženě okukují, kde by co sežrali. Takže jakmile začnou takhle aktivovat, tak jim pár cvrčků hodíme - míň než během sezóny, tak 2 cvčky na gekončíka místo 3. Ale jen v případě, že se sami vzbudí a ne že jednou přejdou k misce s vodou, ale že jsou opravdu několik hodin aktivní. Někteří z nich si nevezmou celou zimu, nebo třeba jen jednoho cvrčka, někteří žerou. Takže já bych řekla, že je to individuální na zvířeti a podmínkách a nemyslím si, že jde říct za všech okolností nekrmit. Ale je to samozřejmě můj názor a naše praxe, která se nám osvědčila.

Chtěl bych se zeptat, zda je nutnost, aby gekončíci zimovali? Mám 2 samce, každý má svoje terárko, jsou jim 2 roky a ani jednu zimu nezimovali, ten jeden pořád spí v úkrytu a druhý je zase pořád pod lampičkou a vyloženě si vynucuje, abychom ho brali do rukou. Díky za odpověď.

Nutnosť to nie je. Ak sú však dobre živení, 1- al. 2-mesačná pauza v podobe "mäkkého" zazimovania pri teplote cca 18-22 °C im prospeje. V podstate stačí vypnúť ohrev terária, ak je miestnosť obytná a je v nej spomínaná teplota. Zhruba 2 týždne pred zamýšľaným vypnutím ohrevu treba skončiť s kŕmením, ponechať len misku s vodou.

V chvostoch majú dospelé zvieratá dostatočnú zásobu tuku, niekedy po 2 mesiacoch takejto hladovky ani veľmi nebadať úbytok.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru