Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem mnohonožka

Chtěla bych se zeptat,co mam dělat,když mi moje mnohonožka nežere...teda ještě jsem ji jíst neviděla...mám druh lucullus terrestris...zkoušela jsem jablka,banán,okurku,rajče,mandarinku...slyšela jsem,že prý ovoce a zelenina má být "jetá",ale nesmí plesnivět. To moje zlatíčko je celý den zavrtané a ani se toho nedotkne. Díky za případné rady

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
No moje mnohonožky jsem teda rajčeten nebo mandarinkou krmit nezkoušla, ale většina druhů co mám se…
Anička42 13.05.2010 14:54
Anička42
Ahoj prosím tě nemáš zkušenosti s parazitama na mnohonožkách (gigas) co snima jak je nejlépe odstran…
TommyGunz 16.05.2010 20:06
TommyGunz
no roztoče mám na gigaskách ... koupila jsem je z dovozu, takže jich po nich běhalo dost ... měla js…
Anička42 19.05.2010 10:03
Anička42
Můj názor je, že roztoči jsou jako smutnice - dají se maximálně omezit, ale nikdy se jich úplně nezb…
crowbar 19.05.2010 10:09
crowbar
Ahoj, zrovna jsem se setkal s názorem, že roztoči jsou symbionti mnohonožek. To se mi moc nezdá. Vyp… poslední
fking 07.06.2015 15:25
fking

No moje mnohonožky jsem teda rajčeten nebo mandarinkou krmit nezkoušla, ale většina druhů co mám se může utlouct po jelly pro zlatohlávky (celou tu mystičku zlikvidují 3 dospělé gigasky za den), s chutí okusují malinové listy – zelené (kupodivu se po nich můžou utlouct i mí zlatohlávci) a nejvíce ze všeho všem bezkonkurenčně chutná ledový salát. Jinak jim občas dávám měkkou hrušku a sem tam mrtvého cvrčka. Jediné mnohonožky, co nežerou nic jiného než listovku a nevylézají jsou Ephibolus pulchripes – ale i tak vesele rostou a vypadají spokojeně. Takže podle mě, pokud nechtějí, tak jim prostě nic nedávej, oni sami vědí nejlépe co jim vyhovuje (jasně že jednou za čas je potřeba vyzkoušet, jestli nezměnili názor).

no roztoče mám na gigaskách ... koupila jsem je z dovozu, takže jich po nich běhalo dost ... měla jsem je tejden v karanténě (plastová nádoba, čistě bílý papírový ubrousek na dno, víčko s vodou, ledový salát, žádný substrát) , a každý den je sundavala štetečkem ... poslední 3 dny už sem na nich žádný nenašla (jen u jedné mnohonožky se mi jeden parazit, celkem veliký, vypadající přesně jako klíště drží u její tlamy a toho se mi nikdy nepodařilo dostat - tak jsem ho tam prostě nechala - co mi zbylo. Zajímavé je, že ten parazit je tam vždy a nemá potřebu přemisťovat se na jíné části těla). Tak jsem se paarzitů - až na jednoho zbavila. Chce to opravdu mechanicky. Mnohonožky mam společně se zlatohlávky a včera jsem zjistila, že mam zlatohláky zamořené parazity - tak nevím, jestli to je tak dobrá metoda. Ale jsou určitě jiní, než ty, co jsem sundavala z mnohonožek a od té doby jsem na mnohonožkách jediého parazita neviděla, tak nevím.
Jinak jsem četla už i názor, že se paraziti z mnohonožek odstranovat nemají, že žijí v symbióze a neškodí si - naopak prosperují. A pokud se nepřemnoží, nemělo by se to řešit. Ovšem já osobně nechni aby mi po zvířátkách běhali breberky a já je nemohla ani nikomu dát na ruku.
Můj názor je, že roztoči jsou jako smutnice - dají se maximálně omezit, ale nikdy se jich úplně nezbavíte, pakli že je už jednou máte.

Můj názor je, že roztoči jsou jako smutnice - dají se maximálně omezit, ale nikdy se jich úplně nezbavíte, pakli že je už jednou máte

-Ahoj,taky si myslím že se roztočů na Mnohonohách nedá uplně zbavit.Takže je to o tom je jednou za čas odstranovat třeba štětečkem.Já je zfoukávám,zbytky dělám štětečkem.Patrně budou mít Mnohonožky na sobě i jejich vajíčka,nebo budou v substratu.Milan:)

Ahoj, zrovna jsem se setkal s názorem, že roztoči jsou symbionti mnohonožek. To se mi moc nezdá.
Vypozoroval jsem, že roztoči nejdou na malé mnohonožky. Měl jsem odchov. Při velikosti omladiny asi 3 cm jsem zamořenou dospělou mnohonožku přendal do jiné krabice. Je to asi 4 roky, od té doby jsem stále bez roztočů.
Ale mám problém doplnit chov, všechno, co vidím v nabídce je zamořené až hrůza. A prodejci mě přesvědčují, že to je dobře. Nemyslím...:puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru