Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výzva nejen chovatelům jedovatých hadů

Pavle, své odchovy mám načipované a čip používám na značení už deset let, tak si myslím, že o tom něco vím. Dovolím si proto v několika případech oponovat:
2) čipovat se můžou zvířata od hmotnosti 120-150 g
3) čím menší čip, tím menší anténka a tím větší riziko, že čip nebude načten. Standardní čip pro zvířata má ca 12x2 mm. Standardně se pro malá zvířata používají čipy podle ISOnorem a ty pracují na 134,2 kHz. Čtečku na tenhle typ čipů mají vpodstatě všichni veti pro malá zvířata atd.
4) žádnou studii o úbytku informací z čipu jsem nikdy neviděla. A za 10 let jsem se ani nesetkal s tím, že by čip přestal u zvířete fungovat. Alespoň u ISO čipu, které používám. S Trovanem zkušenost nemám. Spíš bych hledala chybu ve čtečce nebo právě v tom, že je čip příliš malý, aby ho čtečka aktivovala (třeba u želvy přes krunýř by to mohl být u mini čipu problém).
5) Standardní místa jsou daná, veterinář by je měl znát, bývají vypsaná i u návodů k čipům.
6) Mě veterinář na požádání přijede domů. Výjezdovku nabízí většina z nich. Jinak aplikovat musí odborná osoba, to je v zákonu.
9) ještě se mi nestalo, že by některé zvíře mělo sebemenší problém po aplikaci, ale měl by to dělat někdo, kdo ví jak a kam čip píchnout.
Shrnuto, s kvalitním čipem a dobrým veterinářem nemám obavu. Jana

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny