Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno zakrslý králík

Tak jsem k Vánocům dostala malého králíčka beraního. Je jenom pár týdnů starý a nikde jsem se nedočetla, čím ho krmit.ve zverimexu slečna tvrdila, že nesmí čerstvou zeleninu (kvůli zažívání), že by na to mohl umřít. čím tedy krmit? mám pro něj granule pro mláďata a seno. nepotřebuje třeba minerální liz, nebo tvrdej chleba? nevím, jestli mu to můžu dát, když je tak malinkej...:-/
A druhej dotaz spíš pro ty, co králíčky chovají: kýchají vám často? Mě docela dost, ale nemá výtok z nosu ani očí a je pořád dost aktivní a jinak se chová normálně. Čím to je?

Předmět Autor Datum
Ahoj,naťukej si třeba na seznamu "chov zakrslého králíka",je tam toho mraky.
dandy.x 28.12.2008 11:54
dandy.x
kdyby všichni jen hledali a neptali se, tak nemáme na tomhle FÓRU co řešit, co číst a čím se zabívat…
Mates_RR 28.12.2008 12:06
Mates_RR
Zeleninu dáváme. né často ale pravidelně (asi 1-2x týdně půl mrkve nebo trochu kedlubny, ovoce takté…
Mates_RR 28.12.2008 12:04
Mates_RR
Tak díky moc. Ve zveáku jim právě moc nevěřim, ptž tam o tom moc nevědi. Akorát se boojim tý rýmy, p…
Blanche 28.12.2008 13:33
Blanche
dej ho na pekač:beer:
mazany kraliček 28.12.2008 19:48
mazany kraliček
My máme zakrslý králíky dva - taky beránky.No zakrslý to je trochu nadsazený, protože samičky má ke…
orminka 30.12.2008 23:54
orminka
Jak psal Mates výše - nebezpečný je pouze prudký přechod na zelenou stravu. Postupně se na to králík…
Arutha 31.12.2008 10:29
Arutha
jo nejlepsi reseni tak pro tebe...nechapu ty debili, co o kazdym zvireti reknou ze patri na pekac, c…
lara 30.12.2010 11:35
lara
podívej se na datum příspěvku, na kterej reaguješ .... :i:
Mates_RR 30.12.2010 11:45
Mates_RR
..no já bych poradila asi toto:pokud nechcete mít ze zakr.králíka chovného "na pekáč"tak stravu hlíd…
ja67ja 08.09.2009 10:39
ja67ja
Díky za radu...sice trochu pozdě ale přece :-p jinak myslím, že ohledně stravování má každý jiný náz…
Blanche 08.09.2009 16:19
Blanche
Využiju existujícího vlákna a zeptám se na požírání podestýlky. Vyhráli jsme zakrslého beránka v tom…
Martina J 16.12.2009 00:02
Martina J
ale co dál Chovejte králíka jako králíka a ne jako kočku nebo fretku. Toaleta pro králíka je zase c…
carlos 16.12.2009 07:49
carlos
My máme pro své králíčky také toaletu. Původně jsme měli jen malou rohovou (pro fretky), ale co jsme…
Míša a spol 02.05.2011 20:35
Míša a spol
Na západě se králíci běžně chovají na volno jako kočka nebo pes. Koukněte na www.kralici.cz, skoro v…
CherryAnn 11.06.2011 22:19
CherryAnn
Jinak okusování kabelů je opravdu přirozený pud, vědci se shodují, že jim kabely nejspíš připomínají…
CherryAnn 11.06.2011 22:21
CherryAnn
Dobrý den, nechci zakládat nový dotaz, tak se zeptám s dovolením tady. Lze zakrslého králíka chovat…
.Hana 24.09.2012 09:26
.Hana
no mně na králíka přijde dost malý a nevzdušný, taky mám morčata v bednách z Ikea, ale v jiných, ale…
hathor 24.09.2012 10:36
hathor
Díky moc! Dřív jsem morčata měla v kleci, ale box se mi nakonec osvědčil lépe. Králíka tedy raději d…
.Hana 24.09.2012 10:55
.Hana
Dobrý den, vyhráli jsme v tombole zakrslého králíka Beránek. Momentálně je v boxu z Ikee, o délce 75…
kralice 27.05.2013 10:46
kralice
jak už bylo psáno výš, tak pro králíky jsou tyhle "Samly" malé...ono navíc nevíš, jak moc nakonec te…
Aurifer 28.05.2013 09:58
Aurifer
Děkuju moc. Klec už jsem objednala, o délce 80cm. Tak snad to bude stačit.Do záchodku už chodí na ma…
kralice 28.05.2013 22:04
kralice
80tka je spis hranicni, ale stacit bude, kdyz zustane zakrsly. Mne se osvedcilo mu nechat jenom zach…
Haninac 29.05.2013 21:31
Haninac
Díky;-)
kralice 30.05.2013 17:22
kralice
dno nechat holy plastovy. Kdyz ma vsude hobliny, kadi do toho... ahoj, tak takhle to mám prozatím… poslední
kralice 31.05.2013 14:24
kralice

Zeleninu dáváme. né často ale pravidelně (asi 1-2x týdně půl mrkve nebo trochu kedlubny, ovoce taktéž - kousek jablka). jinak musí mít pořád seno v kleci! jinak má problémy s trávením. Tvrdej chleba můžeš dát taky. půlku krajíce k večeři - o to si brousí zoubky. Ale jinak běžně kupujem to krmení přímo pro králíky v těch plastovejch belíčkách (5 litrů se dá sehnat za 120 kč a vydrží to dlooouho).
Jinak králíci normálně nekýchají, ale můžou být alergičští na seno! Ale nejspíš má jen obyč. rýmu. Držte ho v teple. Taky v kleci má tu kostku > http://www.profizoo.cz/eshop/195/1560/kamen-mineral ni-pro-hlodavce Koupíš jí všude. Dokud jí tam neměl, okusoval nám omítku :-D.
:!:Králíčka nekoupat a ani nenamáčet:!:
A pani ve zverimexu neměla pravdu. Pokud bude králík zvyklí na suchou stravu a pak bude dostávat hodně zeleniny, tak teprve pak může mít potíže. To samí platí o létě! pokud je chovanej doma na seně a těch semínkách v belíčku, tak ho necpěte zelenou trávou ani žádnejma kytkama atd... Prostě velká změna suchý potravy na zelenou teprve škodí.
Ale jinak mu klidně jako zpestření stravy klidně občas mrkvičku nebo kousek jablíčka dejte... ;-)
Přeji hodně štěstí s uklízením bobků :-D !

Tak díky moc. Ve zveáku jim právě moc nevěřim, ptž tam o tom moc nevědi. Akorát se boojim tý rýmy, ptž v kleci bylo morče, který umřelo na zápal plic, ale klec jsem vymyla a stála dlouho na balkóně, tak by to snad nemělo být nic závažnýho.

My máme zakrslý králíky dva - taky beránky.No zakrslý to je trochu nadsazený, protože samičky má ke 3 kg.Ale to je nijak nepřekrmujeme jen ona to samečkovi vše sežere.
Dáváme jim vojtěškové granule namíchané s obilím, občas mrkev, jablko, čínské zelí a v létě pampelišky.V jesličkách mají pořád seno a na okusování jim kupuji takové ty kostky a nebo obyčejný chleba.I když ten by se neměl moc dávat, tloustnou po něm.Občas jím místo chleba dám knekrbrot / nevím přesně jak se to píše /.

mazany kraliček :>: to mě přijde trochu morbidní rada :x:, asi jako kdyby někdo tobě radil upeč si hada / nebo něco jiného co chováš/.

Hnědá je samička a černobílý sameček.

Jak psal Mates výše - nebezpečný je pouze prudký přechod na zelenou stravu. Postupně se na to králík hezky přivykne.
Orminka: nooo, oni berani jsou obecně větší, a zakrslý beran by měl mít okolo 2,5 kilo max, takže extrémně přerostlá nebude. Když to člověk srovná s jatečníma beranama (cca 8kg), který míval děda v králíkárně...může být hůř;-)

..no já bych poradila asi toto:pokud nechcete mít ze zakr.králíka chovného "na pekáč"tak stravu hlídat a krmit pouze zrním pro králíky jednou denně hrst,kouskem tvrd.chleba či rohlíku na zoubky a na noc seno...občas kousek mrkve,salátu atd.,ale jako pamlsek!!!jinak nám králík také kýchá občas...

Díky za radu...sice trochu pozdě ale přece :-p jinak myslím, že ohledně stravování má každý jiný názor. já krmím převážně zeleninou a čerstvou trávou (v létě). v zimě pak dávám víc zrní a různých směsí. Četla jsem taky, že králíci by měli žrát hlavně seno, nebo taky, že se jim může dávat čokoláda. každý asi krmí jinak a nedá se říci co je jediné správné.

Využiju existujícího vlákna a zeptám se na požírání podestýlky. Vyhráli jsme zakrslého beránka v tombole...blbý nápad, ale místo se pro něj v tom našem zvěřinci hravě najde. Hloupé je že králíček je už půl roku starý, a ač po rodičích s papíry, chovatel ho nabídnul do tomboly za účelem sežrání. Zvířátko tedy asi rostlo jako kůl v plotě...nebo spíš v králíkárně a není zvyklý na běžné věci v bytě. Dali jsme mu toaletu s kočkolitem (MIkeš) a on to začal baštit. Je to nebezpečné, tak jsme mu to sebrali, ale co dál? Chtěla bych ho časem navyknout na volný pohyb v bytě s používáním toalety.

My máme pro své králíčky také toaletu. Původně jsme měli jen malou rohovou (pro fretky), ale co jsme si pořídili druhého, tak jsme koupili malou kočičí. Oba králíčci chodí na záchůdek a nemůžu si stěžovat. Ráno jen vysypu ze záchůdku použité pelety a bobky a je uklizeno. Králíčci se pak nemusí v kleci válet v bobkách.

Na záchůdek se naučí chodit, ale pochybuju, že je naučíte, aby neokusovali kabely, netrhali sedačku a neničili nábytek a vlastně vše, co najdou. Okusování čehokoliv je pro ně asi prostě přirozený pud.

GL

Ps. V období puberty občas záchůdek stěhovali, takže jsem jim ho "zaterasila" betonovou miskou na jídlo a je klid.

Na západě se králíci běžně chovají na volno jako kočka nebo pes. Koukněte na www.kralici.cz, skoro všichni mají králíka puštěného min. 4 hodiny denně. A tak to má být, králík je inteligentní zvíře na záchod se v pohodě naučí, nemá trčet v kleci.

Máme doma 2 beránky, jsou na volno tak 12 hod denně a byt pořád stojí (pravda, kabely se musí zabezpečit :-):-))

no mně na králíka přijde dost malý a nevzdušný, taky mám morčata v bednách z Ikea, ale v jiných, ale králíka bych do tohoto spíš nedala....volila bych velkou klec, navíc králík se umí krásně natáhnout a je těžší, také je jen otázka času, kdy se naučí z bedny utíkat....takže za mně velká klec, vím, že třeba na www.levneklece.cz tuším, že je odkaz správně, mají poměrně slušné ceny i za velké klece :-)

Dobrý den, vyhráli jsme v tombole zakrslého králíka Beránek. Momentálně je v boxu z Ikee, o délce 75cm, bez víka. Máme ho třetí den, přes noc neutekl. Chci se zeptat jestli je možné ho tak chovat? Zatím dělá potřebu úplně všude. Ohledně podestýlky čtu různé názory, někdo jen koberec a toaleta(v ní dřevěné peletky), nebo dřevěné peletky po celé ploše? Akorád by to to DOST prodražilo, tak nevím. Králíka jsem nikdy nechovala, mám 2 hady, takže králík "trochu" z jiného soudku:-) Uvítám každou radu. Větu "na pekáč" nebo "dát hadovi" apod. psát nemusíte. Díky

jak už bylo psáno výš, tak pro králíky jsou tyhle "Samly" malé...ono navíc nevíš, jak moc nakonec ten zakrslý králík vyhraný v tombole bude zakrslý, často z nich vyrostou velikostně skoro normální králíci (1 takového "vyhraného zakrslíka" mám doma- má 3,5kila :-) Pro začátek, dokud to je mládě to určitě stačí, pokud navrch uděláš kryt z chovatelského pletiva, protože králík dřív nebo později prostě přijde na to, že z bedny může bez potíží vyskočit. Ale časem by mu to chtělo pořídit raději tu klec. Co se týče toho dělání potřeby, tak králík si většinou časem vybere sám nějaký roh, do kterého začne chodit. pak mu tam většinou jenom stačí dát záchodek třeba s nehrudkujícím kočkolitem a chovat se dá normálně na hoblinách.

Děkuju moc. Klec už jsem objednala, o délce 80cm. Tak snad to bude stačit.Do záchodku už chodí na malou, to je hlavní, bobky ještě musím sbírat.
Budu se snažit ho pouštět na volno. Akorád že máme všude plovoučky:-/, a jemu to hrozně klouže, takže hopsá jen na malém obdélníku pod stolem. Teď jsem četla o té minerální kostce, takže ji asi taky pořídím. Je nutné dávat nějak očkovat? Nebo něco přidávat do vody? Mám dvouleté dítě, tak aby bylo vše ok:-) Jinak králík už má prý třičtvrtě roku, je už docela velký no:-D

80tka je spis hranicni, ale stacit bude, kdyz zustane zakrsly.
Mne se osvedcilo mu nechat jenom zachod, dno nechat holy plastovy. Kdyz ma vsude hobliny, kadi do toho...
Neockujeme, beha hodne na volno, zatim jen lehce ohryzl jeden kabel, ale dostal balickem papirovych kapesniku po prdeli (ano priznam se , hodila jsem to po nem), a uz to nedela. Zatim :-)
Mam take dvoulete dite, mam heslo zdravy kralik - zdrave dite, takze pravidelne uklizim a i desinfikuju klec, zastrihuju drapky... atd

dno nechat holy plastovy. Kdyz ma vsude hobliny, kadi do toho...

ahoj, tak takhle to mám prozatím od začátku, bude to už týden, ale on kadí všude:-/ Na malou chodí do toho záchodu. To jsem sice ráda, ale nevím jestli ještě počkat, nebo už dát podestýlku. Několikrát denně mu totiž sbírám ty bobky. Naštěstí když je na koberci, tak nic. Včera jsme stříhali drápky, to byla teda operace! Jsem byla spocená jak kůň.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru