Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proč byli zamknuty Knihy v el.podobě???

Khor napsal

Stačí se zamyslet jak by jste na podobné chování zareagoval-li vy. Dva, tři roky budete psát knihu a kvůli pár vyčůránkům se vám třeba ani nezaplatí náklady, blbá představa nebo ne? Málo platné, elementární slušnost není hra na zákony a pokud někdo z kolegů takové věci bezostyšně provádí, nemusíme být první kdo takovou svi.árničku bude opakovat. Pokud je vám líto dvou třech stovek, jako výraz uznání autorovi, tak co na to říct. Nečtěte to
Možná ale vaše publikace jsou veřejně šiřitelné kýmkoliv bez jakéhokoliv vašeho nároku na honorář, dejte na ně odkaz, na to bezesporu nárok a právo máte.
A pardon, montáž fabky srovnávat s napsáním knihy, tomu se divím zase já, pozoruhodné srovnání.

To co píšete nemá v našem prostoru příliš význam. Pokud napíšete specializovanou knihu a vydáte jí pouze v češtině, tak s honorářem se dá počítat pouze ve vyjímečném případě. Dost často je člověk vůbec rád, že mu takovou knihu vůbec někdo vydá. Jako váš vklad je pak většinou pouze investovaný čas, pokud si jí tedy nevydáte ve vlastním nákladu.

Jak se ale třeba stavíte k tomu, že knihu, kterou napíšete si každý může prakticky zdarma půjčit v knihovně. Tam jako autor z toho taky nic nemáte a výsledek je stejný jako když si jí někdo stáhne v pdf. Můžete si jí přečíst, opsat, oscanovat, okopírovat a je to proces nezpochybňovaný a legální.

Pokud jí budete chtít mít, tak si jí koupíte. To samé je s tím pdf. Já si knihy, které se mi líbí, nebo jsou pro mě zajímavé, taky kupuji, ale někdy mě zajímá jen výsek, či nějaká stať a pak mi stačí zajít do knihovny, případně tyto informace získat jinde.

A co třeba odborné časopisy. Tam mě třeba zajímá pouze jeden článek z celého ročníku a když jde o zahraniční titul, tak je příliš drahé a složité si kvůli tomu předplácet celý ročník, či shánět přímo to číslo, o které mám zájem. Mnohdy ani jiná cesta než scan není, pokud jde o starší věc, která už je dávno rozprodaná.

Jiná věc ale je jestli někdo něco načerno přeloží a pak prodává. Tam jsem samozřejmě proti. Ale zpřístupnění odborných materiálů na netu mi nepřijde špatné.


Otázka na webmastera či informované.
Tady na tom fóru nejdou citace k jednotlivým uživatelům, nebo jen ta funkce chybí u mého přihlášení?

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny