Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Escherichia coli

Zdravím,
před časem (tak 1 měsíc) mi do chovu přišlo několik nových lab. myšek moc se mi nezdály a tak jsem je dal do jiné nádrže než mám chov cvých. Asi za 2 dyn zdechla první a v dalších 3 dnech pozdechaly všechny a v průběhu dalšího týdne mi odešly všech 6 samic bodlinek a všichni potkani, nezbylo mi nic. Celkem asi 35 kusů hlovaců mi zdechlo (pouze myši a potkani- osmáký, pískomily, činčili, králíky ani morčata kterejch mám taky dost z těch nic neodešlo a byly ve stejný mstnosti). Počkal jsem týden a vyčistil a vydenzifikoval jedno akvárium a koupil novýho potkyše(jen na zkoušku)za 2 dny bylo po něm, tak jsem ho sebral donesl na veterinu a poslal do Olomouce na SVÚ kde mi zjistily v silné intenzitě bakterii Escherichia coli.
Zajímalo by mě jestli s tím máte taky nějakou zkušenost...nebo s jakými úskalími jste se setkaly vy v chovu krmných hlodavců...

Předmět Autor Datum
E. coli maji potkani, maji ji mysi, a mame ji ve streve i my. Je to celkem bezna soucast strevni mik…
JaBula 30.12.2008 17:27
JaBula
Ano, ale na pitvě byla zjištěna v silné intenzitě což je pro tak malé živočichy smrtelné. Virologie…
rattus 30.12.2008 18:12
rattus
bakterie (jakekoli bezne pritomne ve streve) se jen tak bez duvodu nenamnozi do mnozstvi, ktere by b…
JaBula 30.12.2008 18:33
JaBula
,,importované´´ myši jsem nenakupoval a v době jejich přinesení jsem osobně nekrmil... ...potkan kte…
rattus 30.12.2008 18:51
rattus
zdravim mel jsem s bakteriemi E.colii problem pred 10 lety u nove koupeneho paru Boa constrictor po… poslední
brasilman 06.01.2009 17:22
brasilman

E. coli maji potkani, maji ji mysi, a mame ji ve streve i my. Je to celkem bezna soucast strevni mikroflory. Obcas se sice muze vyskytnout patogenni kmen, ale prubeh, ktery popisujete je na temer jakoukoli bakterialni infekci prilis rychly. Spis to vypada, ze jste si domu pritahla nejakou nepeknou virozu, ke ktere jsou citlive pouze mysi a potkani. Delali Vam na SVU i virologii? Jak se onemocneni projevovalo? V cem se Vam nove mysi nezdaly?

bakterie (jakekoli bezne pritomne ve streve) se jen tak bez duvodu nenamnozi do mnozstvi, ktere by bylo patogenni. Mohla to byt proste sekundarni infekce zpusobena oslabenim organismu treba virovou infekci (to by odpovidalo rychlosti uhynu) nebo i necim jinym. Zjistovali co je to za kmnen a zda je u nej prokazana patogenita pro hlodavce?

,,importované´´ myši jsem nenakupoval a v době jejich přinesení jsem osobně nekrmil...
...potkan který byl na pitvě ohodnotily takto:
-dobrý výživný stav
-povrcg těla bez známek poranění, přirozené otvory tělní beze změn
-podkoží beze změn
-spojivky anemické, s cyanotickým nádechem. dutina tlamní, průdušnice a jícen beze změn. plíce vzdušné, překrvené
-srdce a pohrudnice beze změn
-venostáze v játrech a ve slezině. žlučový měchýř naplněn žlučí tmavě zelené barvy.
-v žaludku malé množství tekutého obsahu tmavě hnědé barvy. žaludeční sliznice překrvená, neporušená.
-střevo v celém průběhu silně překrvené, ve střevě řídký hlenovitý obsah načervenalé barvy. střevní sliznice neporušená.
-hyperemie ledvin
-kostra neporušena. klouby beze změn
-mozek beze změn

Větší podrobnosti budu vědět v průběhu příštího týdne...

zdravim mel jsem s bakteriemi E.colii problem pred 10 lety u nove koupeneho paru Boa constrictor po pachnoucich prujmech jsem nechal udelat bakteriologicke vysetreni na Svu a hlavnim patogenem byla E.colii vzhledem k tomu ze kultivuji vzorky pri cca 37 az 38 C coz u plazu lze tezko aplikovat byla mi doporucena lecba ATB Neomycin jelikoz je E.colii bezny patogen a v podminkach kultivace rychle preroste jine kultivary bakterii jsem zvolil lecbu probiotiky pastou Probican samozrejme jsem musel vybirat mezi 6 veterinari dle datumu spotreby a skladovani veterinarni ordinace jsem vzdy opoustel u vyrobku Probican proslich a u skladovanych v zime treba ve vytrine nad topenim nakonec jsem objevil veterinare ktery mel Probican skladovan v lednici u hlodavcu jsem se s problemem E.colii nesetkal a prenos je mozny infikovanou rukou nebo pomuckami lopatka ap. vzduchem neni mozny jinak po podani probiotik doslo k uplnemu uzdraveni a k stuhnuti trusu jinak u hlodavcu by urcite slo resit problem podanim vitaminu C a probiotik napr.Mykrobion tablety

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru