Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Návrh znění petice "proti čipování jedovatých hadů"

Vyjádření veterináře:

Vážení hadaři,
nejdřív musím konstatovat, že plně chápu Vaše rozhořčení. Vyhláška je ovšem natolik nerealistická, že pevně věřím, že bude nutné její přepracování. Hlavní problém spočívá v definici zvířat zařazených do této speciální kategorie. Co jsou prosím pěkně jedovatí hadi? Jsou to například boigy? Ok, pokud ano všechny rodu Boiga? Jsou to bičovky? Pozná dotyčný kontrolní orgán vůbec, co je jedovatý had????

Další problém je udávaná minimální délka hada. Všichni chovatelé Echysek a trpasličích druhů rodu Bitis si mohou oddychnout. Jich se vyhláška zřejmě netýká... Ostatní mají problém. Zkoušel někdy někdo dávat injekce třeba hadům jako je Thelotornis? Těmto hadům defacto nelze zašít žádný kožní defekt, tak je tenká jejich kůže. Není technicky možné takového hada čipovat.

Existuje nějaký seznam veterinářů dobrovolníků, kteří jsou ochotni riskovat své zdraví a zdraví svého personálu pro realizaci této vyhlášky? Může nás někdo nutit tato zvířata čipovat? Domnívám se, že nikoliv. Neznám příliš mnoho kolegů, kteří se rutinně věnují zdravotní péči o jedovaté hady...neznám vlastně žádné. Osobně odmítám cokoliv podobného ve své ordinaci provádět. Léčím jedovaté hady běžně, ale manipulace se zvířetem je v těchto případech ospravedlněna nutností ošetření, nikoliv nesmyslnou vyhláškou.

A poslední (last but not least) aspekt nákladů:
Většina teraristů, kteří mne oslovují ohledně čipování, se zajímají o náklady na čipování. V Praze se pohybuje aplikace mikročipu včetně čipu a materiálu U PSA a KOČKY okolo 500-800 kč (dle použitého čipu a ceníku pracoviště). Na venkově je to levnější (300-400kč). Ovšem musí majitel plazů počítat s náklady výrazně vyššími:

Nemám rád ty chytré pány, kteří chodí na burzách a vykřikují, že umí sehnat mikročipy za 150 kč. Jsou to slaboduché kecy. Důvodů je několik:

1. extrémně nebezpečné druhy je často sedovat isofluranem (náklady na anestezii cca 200-500 kč)
2. kůže plazů se neslepí po aplikaci čipu okamžitě, tak jak je tomu u savců. Je nutno aplikovat jeden nebo dva stehy (náklady 50-100 kč dle materiálu). Pokud se rána nezašije, nebo nezalepí tkáňovým lepidlem, hrozí vycestování čipu a infekce.
3. na rozdíl od savců je nejčastější komplikace po aplikaci mikročipu tvorba abscesu- je způsobena zvláště nedostatečnou asepsí při aplikaci. Samozřejmě je i aseptická příprava aseptického pole spojená s náklady (účtuje se práce lékaře a materiál).
Tedy první zásadní informace pro chovatele: pokud Vám kdokoliv nabízí, že Vám načipuje hady za 150 až 300 kč, neví bohužel o čem mluví a lze očekávat značné komplikace. Provádět aplikaci mikročipu bez aseptických podmínek a bez minimálně lokální anestezie (nutnost sutury rány) není etické.
No a koneckonců musíte počítat s tím, že si dotyčný veterinář svůj "rizikový job" adekvátně ohodnotí, dle své uvahy.
U nás účtujeme čipování jedovatých plazů bez anestezie okolo 900- 1000kč s anestezií v isofluranu 1500kč.
Nechte si to klidně načipovat levněji, ale vaši hadi to neocení.

Takže: kdo to bude platit, když máte doma třeba 200 jedinců? A pokud nebudete mít prostředky na označení všech hadů, jaké bude postižení? Budou se hadi zabavovat? A kdo se jich ujme? Nebo je budou ochránci utrácet plynem? Nebo by se dali exportovat do Číny... tam se spapají.
Je to prostě nesmysl. Alespoň co se týče plazů. U všech ostatních jmenovaných zvířat to vidím jako celkem smysluplné zaopatření.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny