Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem sloučení pardálek

Ano je mě jasné, že s mým názorem nebude mnoho lidí souhlasit, přesto tvrdím, želva ani jiné zvíře není na hraní a nemělo by sloužit k pokusům typu "zvládnu chov, nebo nezvládnu". Pokud je člověk odhodlán chov zvládnout, není co řešit. Zažitá uznávaná praxe, týkající se kupodivu zejména plazů včetně želv říká, kupuj subadultní nebo dospělé zvíře, vydrží více, já říkám je to neetické a je to hanba. Ono vydrží více jen v tom smyslu že na špatnou péči umírá nebo prožívá nekvalitní život pouze déle. To by chovatelská veřejnost neměla dopouštět. Kupujeme si snad pouze dospělé psy, kočky atd? Ne, nekupujeme. Je snad šestitýdenní štěně odolnější? Pochybuji, je snad možná větší.
Pokud nový majitel obdrží odpovídající instrukce a má šanci být ve spojení s chovatelem, nepodlehne pseudoradám sousedů a známých, načtené "odborné literatuře" má úplně stejnou šanci jako původní chovatel. Jak dobře víme nejsme my chovatelé žádní kouzelníci, jen trpělivě a každodenně poskytujeme chovancům základní péči. Osobně vidím spíš problém v určité anonymitě obchodu s plazy. Kdo ze zájemců o psa si jde koupit štěně na burzu ke stolečku, nebo si ho nechá poslat poštou? Zde je jádro pudla, z degradace plazů ze zvířete na věc obchodního zájmu.

Případné omyly pak starší želva ustojí lépe než úplný novorozenec.
To opravdu není omluva ani ospravedlnění, rozhodně jsem velice ostražitý u zájemců kteří podmiňují případnou koupi podobnými důvody. Představa, že dopředu vědí o své neschopnosti mě vůbec nedělá dobře.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny