Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem sloučení pardálek

Mám problémy s místem v teráriích,tak bych potřebovala poradit,zda mohu dát dohromady 2 malé,roční pardálky,jsou z importu z farmy,s velkým 6-ti letým pardálem,má 25 cm.Je zdravý,nedávno vyšetřený,hlavně na parazity.Ty malé mám 5 týdnů a jsou v pořádku zatím.Měly by teda 2 výhřevné žárovky,kdyby je ten velký nechtěl pustit.Mockrát děkuji za radu.

Předmět Autor Datum
Pokud jsou v pořádku oba importy a nenakazili by větší želvu, tak v tom podle mě nebude vůbec problé…
Jakubýček 03.01.2009 13:25
Jakubýček
Nedělal bych to. 1/ Velikostní rozdíl je značný a velký pardál nebude řešit že mu v cestě stojí prťa…
KHor 03.01.2009 13:33
KHor
:-[ Poslechněte KHora. ;-):-D
Jakubýček 03.01.2009 19:32
Jakubýček
Děkuji za radu,a po jak dlouhé době si mohu být opravdu jistá,že ty malý pardálky importovaný jsou o…
paslin 04.01.2009 12:30
paslin
U importů bych určitě dodržela doporučované tři měsíce ;-)
zuzi 05.01.2009 18:00
zuzi
U nekterych chorob (predevsim virozy, ale i parazitarni onemocneni) se priznaky nemusi projevit ani…
JaBula 05.01.2009 21:05
JaBula
Zas tak strašně vážně bych to neviděl... Podle mě když želvy necháte ještě nějakou dobu samostatně a…
Jakubýček 05.01.2009 21:56
Jakubýček
Já bych vsadil na JaBulu spíš než na veta. On ten vet má zásadní problém, nepozná to totiž také, a u…
KHor 05.01.2009 22:42
KHor
Já jsem radu JaBuli pochopil tak, že by je k sobě nedávala vůbec, jakože vůbec nikdy...?
Jakubýček 06.01.2009 10:25
Jakubýček
Já jsem to pochopila teda tak,že by zvíře z importu raději vůbec nekupovala :-)
zuzi 06.01.2009 19:02
zuzi
bingo :-). Zvlast kdyz se dnes daji sehnat o nekolik radu mene rizikovejsi odchovy
JaBula 06.01.2009 20:40
JaBula
To je sice pravda, ale zase bych to neprehánel. Ted uz ty malé z importu má, takže kvuli tomu je asi…
Sysel 07.01.2009 00:05
Sysel
Navíc pardálky nejsou zrovna riziková zvířata ani nejsou z rizikové oblasti Já bych byl opatrný až…
KHor 07.01.2009 09:39
KHor
Má vůbec někdo zdravou pardálku z importu??Mě připadá,jako by ty želvy neměly žádnou šanci,jak o tom…
paslin 07.01.2009 10:52
paslin
Měl jsem pardálku z importu, její život u mě trval 11 dní, pitevní zpráva obsáhlá! Bohužel, zlaté če…
Zydy 07.01.2009 11:33
Zydy
Jak říkám, je docela dobře možné že mám celou situaci zkreslenou, rozhodně mě do toho nic není pro j…
KHor 07.01.2009 12:21
KHor
Obavam se, ze v pripade pardalek je lepsi se drzet prislovi "trpelivost ruze prinasi" a na odchov si…
JaBula 07.01.2009 12:58
JaBula
Ted uz ty malé z importu má, takže kvuli tomu je asi pryč nedá to asi opravdu ne. pardálky nejsou…
JaBula 07.01.2009 12:33
JaBula
Dost by zajímalo (pokud někdo tuší), jestli ta úmrtnost pardálek z importů je stále velká, či se jed…
wufengg 07.01.2009 14:11
wufengg
Zrovna tento problém posoudit nedokážu, ale jedna věc je jistá, některá z posledních dodávek se výra…
KHor 07.01.2009 21:52
KHor
Bože nás ochraňuj od dalších předpisů vyhlášek a alibismů. On zákaz prodeje mladých zvířat nic neřeš…
wufengg 08.01.2009 21:23
wufengg
Ano je mě jasné, že s mým názorem nebude mnoho lidí souhlasit, přesto tvrdím, želva ani jiné zvíře n…
KHor 08.01.2009 22:27
KHor
"pardálky nejsou zrovna riziková zvířata ani nejsou z rizikové oblasti" tady bohuzel musim nesouhlas…
Sysel 08.01.2009 11:14
Sysel
může leguan přenašet nemoce na člověka? poslední
zlata 20.03.2010 22:14
zlata

Nedělal bych to.
1/ Velikostní rozdíl je značný a velký pardál nebude řešit že mu v cestě stojí prťavý pardál, pokud si zrovna ve chvíli "přejezdu" usmyslí odpočinout, rázem má malý pardál problém. Také při krmení se může stát, že se malá pardálka nešikovně připlete a máte ji bez hlavičky.
2/ Po 5ti týdnech rozhodně ještě ani netušíte co za potvory se v mrňatech může (samozřejmě že nemusí) skrývat, tak pozor na unáhlené míchání importů s aklimatizovanými jedinci.

U nekterych chorob (predevsim virozy, ale i parazitarni onemocneni) se priznaky nemusi projevit ani po roce a nasledky byvaji fatalni. Opravdu zvazte, zda Vam to za to riziko stoji. Muzete pak prijit nejen o male importovane zelvy, ale i o vetsi zvire, ktere mate v chovu dele.

Já bych vsadil na JaBulu spíš než na veta. On ten vet má zásadní problém, nepozná to totiž také, a už vůbec ne od pohledu. ::) Pokud bude tvrdit že ano, nebude to ten správný doktor.
Je dobré dávat zvířata k sobě pozvolna, aby nutná výměna patogenů neproběhla naráz. Imunitní systém má v obou případech větší šanci se postupně připravit.

To je sice pravda, ale zase bych to neprehánel. Ted uz ty malé z importu má, takže kvuli tomu je asi pryč nedá, kdyby se měly řešit virové nemoci nestačila by karanténa ani v rámci bytu - želvy by měly být nejen v jiném teráriu a v jiné místnosti, ale nejlépe v jiném objektu. Navíc pardálky nejsou zrovna riziková zvířata ani nejsou z rizikové oblasti (na druhou stranu, buhví co mužou přenést od importéra...) Už se stalo takže bych nechal provést opakované vyšetření trusu na parazity cca po měsíci a po cca 3 měsících bych považoval karanténu za vyřešenou. Ono kdyby se drív neimportovalo, tak by tu žádné odchovy nebyly, samozdrejme souhlasím s tím, že pokud lze sehnat mláďata z domácích odchovů je nerozum kupovat je z importu.

Navíc pardálky nejsou zrovna riziková zvířata ani nejsou z rizikové oblasti

Já bych byl opatrný až k hranici přehánění, zvláště v poslední době. Tolik nových zoufalých majitelů maličkých pardálek jsem ještě nezažil. Je sice možné, že vidím celou situaci zkresleně, páč u mě končí většinou jen ti, co měli smůlu a nevědí již kudy kam, spoléhajíc na to, že já vím co s tím, což samozřejmě nevím. Ono zachraňovat želvu dvě hodiny před úhynem lze fakt těžko.
Proto doporučuji mimořádnou opatrnost. Oni ti paraziti zjistitelní z rozboru trusu by mě dělali tu nejmenší starost, to jsou celkem féroví soupeři proti kterým máte dobrou šanci.

Má vůbec někdo zdravou pardálku z importu??Mě připadá,jako by ty želvy neměly žádnou šanci,jak o tom píšete!Já mám pardálku z odchovu a měla jsem s ní problémy víc než s importama,vyšetření a léčba,mě stála tisíce.A nejsem jediná,znám takových víc.Ty želvičky mě o tolik levněji nepřišli,stály mě 3 tis. jedna,když k tomu připočítám paraz.vyš.,co jsem jim nechala udělat,tak to vyšlo nastejno.Nekupovala jsem je,proto,že byly levnější!Mě nejde o peníze,jsem ochotna zaplatit veterináře,pokud budou problémy.Pardálku z odchovu,není možný sehnat,když už,tak jsou na ně pořadníky.
Samozřejmě je nebudu dávat dohromady,dokud nepovyrostou.
Když jsou tak nebezpečný,tak proč to nezakážou dovážet?Zdá se mi to nefér,nedat těm želvám šanci přežít a získat dobrého majitele,když už je sem dovezly!

Jak říkám, je docela dobře možné že mám celou situaci zkreslenou, rozhodně mě do toho nic není pro jakou želvu a za kolik se člověk rozhodne. Také si nemyslete že by můj příspěvek byl účelový, žádná mláďata k prodeji momentálně nemám a obsazené případné odchovy jsou na rok dopředu. Jen vyjadřuji svůj názor. Osobně vám přeju mnoho úspěchů v chovu, proto se také snažím předat zkušenost.
Jinak já mám ve skupině dvě dnes již dospělé a zdravé pardálky z importu.
Ovšem tvrdit, že s odchovama jsou větší potíže než s importem je pouze vaše momentální zbožné přání založené na jedné špatné zkušenosti.
Nemá cenu podléhat emocím, daleko lepší je udělat vše proto, aby želvičky prospívaly.
K tomu co je fér, nebo nefér bych se raději moc nevyjadřoval.

Obavam se, ze v pripade pardalek je lepsi se drzet prislovi "trpelivost ruze prinasi" a na odchov si jednoduse pockat. I ja jsem mozna trochu zaujata, protoze u mne nekonci zelvy v poslednim tazeni (jako u Khora), ale uz ty uhynule.

Když jsou tak nebezpečný,tak proč to nezakážou dovážet?

viz muj predchozi prispevek k Syslovi

Zdá se mi to nefér,nedat těm želvám šanci přežít a získat dobrého majitele,když už je sem dovezly!

A je fer, ze se vubec dovezou? Je fer, ze nekterou si nevybere zodpovedny chovatel ale lempl? Je fer "hrat si na spasitele" v situaci, kdy koupi dovozoveho zvirete podporuji masovy obchod s nimi? Ted to prosim neberte jako utok na Vasi osobu, neni to tak mysleno, ale zivot proste neni fer.

Ted uz ty malé z importu má, takže kvuli tomu je asi pryč nedá

to asi opravdu ne.

pardálky nejsou zrovna riziková zvířata ani nejsou z rizikové oblasti

tady bohuzel musim nesouhlasit. Zrovna afrika je oblast rizikova az dost, predevsim co se tyka virovych onemocneni. Kvuli moznemu prenosu celkem vaznych az fatalnich bakterialnich onemocneni specialne z pardalek na domaci populace zvirat (jde hlavne o hospodarska zvirata) diky klistatum rodu Amblyomma (viz clanek parazitologie)byly do nekolika zemi dovozy pardalek zcela zakazany!

Ono kdyby se drív neimportovalo

To samozrejme. Tady je ale nadmiru dulezite to slovicko driv. Nejsem az takovy odpurce dovozu, jak by se mozna zdalo. Importovana zvirata by vsak mela jit do rukou zkusenych chovatelu, kteri maji vetsi sanci je udrzet, rozmnozit a napomoci tak nasyceni poptavky po mladatech. V mnoha pripadech (ted to neni primo mireno na zadavatele prispevku)se vsak stava pravidlem neuvazeny nakup levnych importovanych zvirat zacatecniky (kolik prispevku o problemech s dovozovymi regiuskami je treba jen tady na poradne?), kteri jeste casto nemaji mnoho zkusenosti a pripadne komplikace zvladaji mnohem hure nebo vubec. Uplne nejkomplikovanejsi je pak situace prave v pripade, kdy chce chovatel kombinovat odchovy s importy (leckdy to jinak nejde, chapu), kdy to muze skoncit spatne nejen pro dovozova zvirata, ale i pro odchovaneho pridruzence (coz je o to horsi). Na likvidaci jinak zdravych chovu staci jedine infekcni zvire s mykoplazmaty, herpesviry nebo jinymi viry z nepreberneho mnozsti, ktere jeste ani nejsou popsane...Takze jiste, netreba panikarit, ale rozumny pristup k hygiene chovu a dlouhodobe karantene je myslim na miste.

Dost by zajímalo (pokud někdo tuší), jestli ta úmrtnost pardálek z importů je stále velká, či se jedná hlavně o ty z toho posledního velkého. Já myslím, že u toho posledního je na vině velké množství a malá velikost želv. Volčík prodával na burze strašně mrňavý prcky. Jestli tyhle v Africe naházej do beden a pak sem jdou bůhvíjak dlouho, tak se ani nedivím že budou v zuboženém stavu. Pár jsem si jich vzal zkusmo do ruky a byly to papíráci. Když vezmete v úvahu, že jich dorazilo pár set kusů, tak se tady o ně asi někdo těžko dobře postará. Zřejmě má spočítané procento ztrát, kdy se mu to vyplatí a moc to neřeší. Tohle mě na tom štve.

Je ale zase fakt, že několik druhů vodních želv bych nezískal, pokud by importy někdo nedělal. Možná by bylo dobrý do zákona vsunout nějakou minimální velikost či stáří jedinců. Myslím, že něco takového mají v USA, kde Pet shopy nesmějí prodávat čerstvě vylíhlá mláďata, ale musí se počkat než mláďata trochu vyrostou.

Zrovna tento problém posoudit nedokážu, ale jedna věc je jistá, některá z posledních dodávek se výrazně někomu nepovedla. :x:

Pet shopy nesmějí prodávat čerstvě vylíhlá mláďata

Bože nás ochraňuj od dalších předpisů vyhlášek a alibismů. On zákaz prodeje mladých zvířat nic neřeší a je to svým způsobem alibismus. Odrostlá zvířata nikomu nevyskočí z klobouku, někdo je musí vychovat. Pro nového chovatele je špatná vizitka dopředu počítat s tím, že není schopen zajistit zvířatům takové podmínky aby prosperovala a na to konto kupovat zvíře, které je větší a umírání ve špatných podmínkách mu bude trvat o pár měsíců déle. Naopak, třeba u želv je způsob chovu zcela "čerstvých" jedinců totožný s chovem subadultů nebo dospělých zvířat, pouze s tím rozdílem, že je třeba dbát ve zvýšené míře na dostatek vlhka. Navíc, u druhů konzervativních na prostředí vyloučíte změny a např. želvám to vyloženě prospívá.
U importů je to zřejmě trochu sporné a současná praxe mě štve pochopitelně také.

Bože nás ochraňuj od dalších předpisů vyhlášek a alibismů. On zákaz prodeje mladých zvířat nic neřeší a je to svým způsobem alibismus. Odrostlá zvířata nikomu nevyskočí z klobouku, někdo je musí vychovat. Pro nového chovatele je špatná vizitka dopředu počítat s tím, že není schopen zajistit zvířatům takové podmínky aby prosperovala a na to konto kupovat zvíře, které je větší a umírání ve špatných podmínkách mu bude trvat o pár měsíců déle. Naopak, třeba u želv je způsob chovu zcela "čerstvých" jedinců totožný s chovem subadultů nebo dospělých zvířat, pouze s tím rozdílem, že je třeba dbát ve zvýšené míře na dostatek vlhka.

V tomhle s vámi nesouhlasím. Když se o mládě prvních pár měsíců postará chovatel, který je odchoval, tak se dá předpokládat, že už má zkušenosti a udělá méně chyb. Nemyslím, že čerstvě vylíhlá želva vydrží stejně jako starší jedinec. Když vezmu v úvahu, že spousta mladých želv je kupována jako dárek pro děti, tak se dá předpokládat, že si je budou chtít osahat, vyndavat si je z terária atd. Tam pak riziko u čerstvě vylíhlé, která má ještě měkký krunýř, že se jí něco stane je mnohem větší, než u starší s pevnějším.

Druhou věcí je, že i když si nastudujete návody jak se o želvu starat, stejně bez předchozích zkušeností můžete dělat chyby, či něco špatně pochopit. Případné omyly pak starší želva ustojí lépe než úplný novorozenec.

Pro nějaké zákony v tomhle směru taky nejsem, ale myslím že novorozenci (pokud je to nutné) by se měly prodávat pouze zkušeným chovatelům a laikům až později. Ale to si každý musí posoudit individuálně zda radši pár měsíců počká než je prodá, nebo je začne nabízet hned.

Ano je mě jasné, že s mým názorem nebude mnoho lidí souhlasit, přesto tvrdím, želva ani jiné zvíře není na hraní a nemělo by sloužit k pokusům typu "zvládnu chov, nebo nezvládnu". Pokud je člověk odhodlán chov zvládnout, není co řešit. Zažitá uznávaná praxe, týkající se kupodivu zejména plazů včetně želv říká, kupuj subadultní nebo dospělé zvíře, vydrží více, já říkám je to neetické a je to hanba. Ono vydrží více jen v tom smyslu že na špatnou péči umírá nebo prožívá nekvalitní život pouze déle. To by chovatelská veřejnost neměla dopouštět. Kupujeme si snad pouze dospělé psy, kočky atd? Ne, nekupujeme. Je snad šestitýdenní štěně odolnější? Pochybuji, je snad možná větší.
Pokud nový majitel obdrží odpovídající instrukce a má šanci být ve spojení s chovatelem, nepodlehne pseudoradám sousedů a známých, načtené "odborné literatuře" má úplně stejnou šanci jako původní chovatel. Jak dobře víme nejsme my chovatelé žádní kouzelníci, jen trpělivě a každodenně poskytujeme chovancům základní péči. Osobně vidím spíš problém v určité anonymitě obchodu s plazy. Kdo ze zájemců o psa si jde koupit štěně na burzu ke stolečku, nebo si ho nechá poslat poštou? Zde je jádro pudla, z degradace plazů ze zvířete na věc obchodního zájmu.

Případné omyly pak starší želva ustojí lépe než úplný novorozenec.

To opravdu není omluva ani ospravedlnění, rozhodně jsem velice ostražitý u zájemců kteří podmiňují případnou koupi podobnými důvody. Představa, že dopředu vědí o své neschopnosti mě vůbec nedělá dobře.

"pardálky nejsou zrovna riziková zvířata ani nejsou z rizikové oblasti"
tady bohuzel musim nesouhlasit. Zrovna afrika je oblast rizikova az dost, predevsim co se tyka virovych onemocneni. Kvuli moznemu prenosu celkem vaznych az fatalnich bakterialnich onemocneni specialne z pardalek na domaci populace zvirat (jde hlavne o hospodarska zvirata) diky klistatum rodu Amblyomma (viz clanek parazitologie)byly do nekolika zemi dovozy pardalek zcela zakazany!

Určitě o tomhle máte lepší znalosti než já, to nepochybně. Ja vycházím pouze z mé vlastní zkušenosti a zkušenosti několika málo známých a ty na na štestí při importech z Afriky (Tanzánie a Jihoafrická republika -suchozemky, Kongo a okolí vodní želvouni) to musím zaklepat, Afrika dopadala dobře.
To importy z jihovýchodní asie jsou bohužel jiné kafe :-(.
Sysel

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru