Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem sloučení pardálek

Mám problémy s místem v teráriích,tak bych potřebovala poradit,zda mohu dát dohromady 2 malé,roční pardálky,jsou z importu z farmy,s velkým 6-ti letým pardálem,má 25 cm.Je zdravý,nedávno vyšetřený,hlavně na parazity.Ty malé mám 5 týdnů a jsou v pořádku zatím.Měly by teda 2 výhřevné žárovky,kdyby je ten velký nechtěl pustit.Mockrát děkuji za radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nedělal bych to. 1/ Velikostní rozdíl je značný a velký pardál nebude řešit že mu v cestě stojí prťa…
KHor 03.01.2009 13:33
KHor
:-[ Poslechněte KHora. ;-):-D
Jakubýček 03.01.2009 19:32
Jakubýček
Děkuji za radu,a po jak dlouhé době si mohu být opravdu jistá,že ty malý pardálky importovaný jsou o…
paslin 04.01.2009 12:30
paslin
U importů bych určitě dodržela doporučované tři měsíce ;-)
zuzi 05.01.2009 18:00
zuzi
U nekterych chorob (predevsim virozy, ale i parazitarni onemocneni) se priznaky nemusi projevit ani…
JaBula 05.01.2009 21:05
JaBula
Zas tak strašně vážně bych to neviděl... Podle mě když želvy necháte ještě nějakou dobu samostatně a…
Jakubýček 05.01.2009 21:56
Jakubýček
Já bych vsadil na JaBulu spíš než na veta. On ten vet má zásadní problém, nepozná to totiž také, a u…
KHor 05.01.2009 22:42
KHor
Já jsem radu JaBuli pochopil tak, že by je k sobě nedávala vůbec, jakože vůbec nikdy...?
Jakubýček 06.01.2009 10:25
Jakubýček
Já jsem to pochopila teda tak,že by zvíře z importu raději vůbec nekupovala :-)
zuzi 06.01.2009 19:02
zuzi
bingo :-). Zvlast kdyz se dnes daji sehnat o nekolik radu mene rizikovejsi odchovy
JaBula 06.01.2009 20:40
JaBula
To je sice pravda, ale zase bych to neprehánel. Ted uz ty malé z importu má, takže kvuli tomu je asi…
Sysel 07.01.2009 00:05
Sysel
Ted uz ty malé z importu má, takže kvuli tomu je asi pryč nedá to asi opravdu ne. pardálky nejsou…
JaBula 07.01.2009 12:33
JaBula
může leguan přenašet nemoce na člověka? poslední
zlata 20.03.2010 22:14
zlata

Nedělal bych to.
1/ Velikostní rozdíl je značný a velký pardál nebude řešit že mu v cestě stojí prťavý pardál, pokud si zrovna ve chvíli "přejezdu" usmyslí odpočinout, rázem má malý pardál problém. Také při krmení se může stát, že se malá pardálka nešikovně připlete a máte ji bez hlavičky.
2/ Po 5ti týdnech rozhodně ještě ani netušíte co za potvory se v mrňatech může (samozřejmě že nemusí) skrývat, tak pozor na unáhlené míchání importů s aklimatizovanými jedinci.

U nekterych chorob (predevsim virozy, ale i parazitarni onemocneni) se priznaky nemusi projevit ani po roce a nasledky byvaji fatalni. Opravdu zvazte, zda Vam to za to riziko stoji. Muzete pak prijit nejen o male importovane zelvy, ale i o vetsi zvire, ktere mate v chovu dele.

Já bych vsadil na JaBulu spíš než na veta. On ten vet má zásadní problém, nepozná to totiž také, a už vůbec ne od pohledu. ::) Pokud bude tvrdit že ano, nebude to ten správný doktor.
Je dobré dávat zvířata k sobě pozvolna, aby nutná výměna patogenů neproběhla naráz. Imunitní systém má v obou případech větší šanci se postupně připravit.

To je sice pravda, ale zase bych to neprehánel. Ted uz ty malé z importu má, takže kvuli tomu je asi pryč nedá, kdyby se měly řešit virové nemoci nestačila by karanténa ani v rámci bytu - želvy by měly být nejen v jiném teráriu a v jiné místnosti, ale nejlépe v jiném objektu. Navíc pardálky nejsou zrovna riziková zvířata ani nejsou z rizikové oblasti (na druhou stranu, buhví co mužou přenést od importéra...) Už se stalo takže bych nechal provést opakované vyšetření trusu na parazity cca po měsíci a po cca 3 měsících bych považoval karanténu za vyřešenou. Ono kdyby se drív neimportovalo, tak by tu žádné odchovy nebyly, samozdrejme souhlasím s tím, že pokud lze sehnat mláďata z domácích odchovů je nerozum kupovat je z importu.

Ted uz ty malé z importu má, takže kvuli tomu je asi pryč nedá

to asi opravdu ne.

pardálky nejsou zrovna riziková zvířata ani nejsou z rizikové oblasti

tady bohuzel musim nesouhlasit. Zrovna afrika je oblast rizikova az dost, predevsim co se tyka virovych onemocneni. Kvuli moznemu prenosu celkem vaznych az fatalnich bakterialnich onemocneni specialne z pardalek na domaci populace zvirat (jde hlavne o hospodarska zvirata) diky klistatum rodu Amblyomma (viz clanek parazitologie)byly do nekolika zemi dovozy pardalek zcela zakazany!

Ono kdyby se drív neimportovalo

To samozrejme. Tady je ale nadmiru dulezite to slovicko driv. Nejsem az takovy odpurce dovozu, jak by se mozna zdalo. Importovana zvirata by vsak mela jit do rukou zkusenych chovatelu, kteri maji vetsi sanci je udrzet, rozmnozit a napomoci tak nasyceni poptavky po mladatech. V mnoha pripadech (ted to neni primo mireno na zadavatele prispevku)se vsak stava pravidlem neuvazeny nakup levnych importovanych zvirat zacatecniky (kolik prispevku o problemech s dovozovymi regiuskami je treba jen tady na poradne?), kteri jeste casto nemaji mnoho zkusenosti a pripadne komplikace zvladaji mnohem hure nebo vubec. Uplne nejkomplikovanejsi je pak situace prave v pripade, kdy chce chovatel kombinovat odchovy s importy (leckdy to jinak nejde, chapu), kdy to muze skoncit spatne nejen pro dovozova zvirata, ale i pro odchovaneho pridruzence (coz je o to horsi). Na likvidaci jinak zdravych chovu staci jedine infekcni zvire s mykoplazmaty, herpesviry nebo jinymi viry z nepreberneho mnozsti, ktere jeste ani nejsou popsane...Takze jiste, netreba panikarit, ale rozumny pristup k hygiene chovu a dlouhodobe karantene je myslim na miste.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru