Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Predelene terarium pri odchove?

Ahojte, hladal som na nete nieco podobne ale nic som nenasiel tak sa obraciam na vas.
Mame parik regiusiek (priatelka dostala od jeziska:-), 1 rok starych, mame ich zatial iba v provizornejsom terarku ale chystame sa spravit uz poriadne ktore im vydrzi na par rokov alebo dozivotne, take s tvarovanym pozadim, bazenikmi s odtokmi atd.
Vieme ze nieje dobre chovat ich spolu, hlavne v dospelosti, tak sme tak uvazovali ze im spravime terarko napr 120x60x60 cm s tym ze by bola v strede odjimatelna prepazka, napr z plexiskla, ktoru by sme zakladali podla "potreby". Napr po roku ich oddelit a neskor (2-3 rokoch) ich akoby pripustit k sebe v obdobi parenia. Nevieme sa nikde dozvediet na ako dlho sa maju k sebe "pripustit" ci to je iba na tyzden alebo tak maju byt aj par mesiacov?
Vzhladom na mensie bytove priestory si velmi nemozeme dovolit 2 ks metrove terarka ci 1 velke terarko.
Prosim poradte ci by to takto mohlo fungovat alebo mame nieco ine vymysliet.

Dakujeme za rady a napady, vela radosti a stastia v chovoch prajeme!

Předmět Autor Datum
Asi by to nebylo šťastné řešení, reginy se mnohdy množí aniž by se musily oddělovat.Prostor s největ…
Nery 05.01.2009 15:15
Nery
Ahoj, moj znamy ich ma tzv. RACKOCH ktore kupl v USA ..poviem ti ze to je velmi prakticke ale nepekn…
Laci 05.01.2009 17:23
Laci
Zdar tie racky to je fakt už 3-[.To si asi chrbát škrábe o strop.Tie výpočty sú trochu oničom:85x45=…
Pitviper 05.01.2009 17:44
Pitviper
Njn ja som tiez rozmyslal ze zacnem s regiusmy a tiez chov v RACKOCH ale vysku by som dal tych 30-35…
Laci 05.01.2009 18:07
Laci
Tak když koukám na doporučované rozměry terárii tak to sčítání hloubky a šířky tak nějak vychází,ale…
Jakob 05.01.2009 22:07
Jakob
Jinak já mám regiusku v tarárku 70,35,40 a má tak 60-65 cm(nechce se mi natáhnout na měření a nechci…
Jakob 05.01.2009 22:28
Jakob
Za takyto chov by som mu ruky polamal, nech tam napcha svoje deti, ved mu mozno budu zrat v pohode.…
DanKanFan 06.01.2009 01:30
DanKanFan
Mas pravdu JE to honba za peniazmi to sa musi uznat .. Ano, siri sa to ale nemyslim ze je to az tak…
Laci 06.01.2009 13:21
Laci
Dakujem pekne vsetkym za odpovede a rady, avsak musim suhlasit so vsetkymi, ktori su proti odchove "…
daado 06.01.2009 03:46
daado
Jen ještě k původnímu dotazu - já bych osobně ten prostor na dvě velká terária zkusil najít. Osvědči…
Arutha 06.01.2009 14:58
Arutha
Takze nakoniec spravime 2 prirodne terarka - biotop o rozmeroch 100x60x60cm umiestnene nad sebou, ce… poslední
daado 09.01.2009 18:44
daado

Ahoj, moj znamy ich ma tzv. RACKOCH ktore kupl v USA ..poviem ti ze to je velmi prakticke ale nepekne podla mna..

Dospele regiusy ma v nadobach cca 80x45x16 a zeru v pohode. 80+45=125 60+60=120 5 cm roziel to neni moc..Reginy ti aj tak budu cely den vylihovat..

Njn ja som tiez rozmyslal ze zacnem s regiusmy a tiez chov v RACKOCH ale vysku by som dal tych 30-35..
Inac tie vypocty niesu blbe .Velkost teraria na hada dlheho napr. 2 metre by malo mat podstavu napr. 120x60 aby steny davali dohromady dlzku 2 metre :) aspon ja som to tak cital.

Tak když koukám na doporučované rozměry terárii tak to sčítání hloubky a šířky tak nějak vychází,ale většinou je to jen to minimum.A ten součet 120-125 je podle mě na regiusku málo,to si myslím je tak její ůplné minimum.Ale člověk by měl počítat s tím že nebude mít zrovna ty zakrslíky,takže mi vychází těch 140 jako minimum,spíš tak 150-160.
Jinak když se regiuska rozhodne v noci cestovat,tak někdy jezdí jak motorová myš a to i do výšky.Mělo by se myslet na to že se třeba i něco děje když mi spíme(je to tvor s noční aktivitou).
Těch 120,60,60 je pro pár řekl bych celkem komfortní a jestli není možnost postavit dvě větší teraria tak je to také asi jediná možnost.
Těch 16 centimetrů mi přijde smutné......:-[

Za takyto chov by som mu ruky polamal, nech tam napcha svoje deti, ved mu mozno budu zrat v pohode. Toto uz je fakt na hlavu, co sa robi v honbe za peniazmi ]:(

Smutne je, ze sa to siri dalej internetom ako vhodna vec a chovatelska pravda. Mat zive zvierata napchane v suflikoch a napchavat ich len zradlom a nutit sa mnozit, ved to je najvacsi humus! Takyto akoze "teraristi a milovnici zvierat" by si zasluzili s lopatou po hlave a zavriet na samotku do Leopoldova, ved by zrali a raz za rok po vpusteni samice za 1500 na hod., by sa aj v pohode parili, idioti.

Pruser je na tom ten, ze mladi zaciatocnici to viac a viac beru ako vhodny chov, mne to pripada akoby nerozmyslali hlavou ale prstami na nohach asi. Ako moze komukolvek dusevne zdravemu cloveku napadnut, ze je tym hadom dobre?

"Ved reginy budu aj tak cely den vylihovat"

Ked ta tresknem do krabice od televizora, tak tam toho tiez vela nenabehas.

P. regius je dost aktivny had, ale v noci! Jeho aktivita zacina casto az par hodin po polnoci a dokaze toho vela nalozit, samozrejme zalezi aj na obdobi, pretoze aktivita tychto hadov je rozdielna v jednotlivych obdobiach. Taktiez ich netreba prekrmovat, to je jasne, ze potom je ta aktivita skoro nijaka, ale co sa vlastne cudujem, ked dnes vacsina ludi hadov krmy jak jatocne prasata a ked im nezerie 10 dni, tak su uz v strese. To je absolutne nepochopenie hadieho organizmu a metabolizmu. Strasne ma vedia taketo prispevky vytocit...

Mas pravdu JE to honba za peniazmi to sa musi uznat ..

Ano, siri sa to ale nemyslim ze je to az take zle ..Ked regiusovy poskytnes nadobu povedzme tych 100x55x50 je to stale malo? Mysli ze to je uz celkom pekny rozmer,das mu tam misku na vodu,2 ukrty nejake konare na lozenie a myslim ze to je celkom v pohode..Chapem ze si rozhorceny kvoli tomu ze moj dany polsky znamy ich chova vo fakt MINI krabiciach ale je to jeho vec..

Zaciatocnici to beru ako vhodny chov? Nepoznam nikoho kto by zacinal s chovom pri Rackoch..Vidia to na nete alebo v nejakom programe v telke a je to ..

Samozrejme v malo m terariu bude vylihovat a vo velkom lozit ..to s tym krmenim suhlasim .. had musi zradlo vytravit a to mu trva dlhu dobu.

Ja osobne chcem skusit RACK chov pri P. guttatus -boxy o velkosti 80x55x30 su myslim pre jedinca dostacujuce..Uvidim co s toho bude a podla toho si utvorim nazor o tichto RACKOCh.

Dakujem pekne vsetkym za odpovede a rady,
avsak musim suhlasit so vsetkymi, ktori su proti odchove "suflikovym sposobom". Mam regiusky zopar dni a musim podotknut, ze moje regiusky kazdu noc vyliezaju a su velmi aktivne, cule a plazia sa vsade, kam im to moje provizorne terarko umozni. Nikomu neodporucam, aby choval regiusky takymto "suflikovym sposobom" a radsej im dopraje priestor a ten kto im nemoze umoznit taky priestor, nech radsej nezacne chovat regiusky, ci hovorit si "chovatel".

Takze nakoniec spravime 2 prirodne terarka - biotop o rozmeroch 100x60x60cm umiestnene nad sebou, celne skla sa budu otvarat ako dvierka, ku sebe.

Budu vyrobene z drevotriesky potiahnutou laminatom vo farbe dreva ako sa robia bezne skrine.
Zakladny material pozadia a dna bude polystyren + PUR pena na dotvarovanie, z dosiek ci tvrdeneho polystyrenu spravime police, na to nanesieme flexkleber, niekde pozatlacame asi aj mensie kamene/skalky, po vyschnuti to este cele pretrieme epoxidovym lakom a posypeme jemnym riecnym strkom ci pieskom, aby to nebolo neprirodzene leskle. Epoxid zabezpeci ze to bude uplne vodotesne, umyvatelne, netoxicke a hlavne nenasiaknu ziadne vylucky do lepidla ci z neho von.

Na dne terarii budu 2 odtoky (prepady), ako v umyvadle, jeden v bazene a druhy pod podstielkou (velky), tzn ze vieme kludne cele vnutro "vystriekat" ci vymyt vodou alebo parou a odpad pretecie do nadob co budu pod kazdym terariom. To nam urcite ulahci cistenie aj takto zloziteho vybavenia.

Co sa tyka rastlin, budu vacsinou umele, ale myslim ze papradiam sa bude darit vyborne (aspon co sa podmienok tyka, mozno ich hady znicia), usudzujem podla toho ze mame ich v byte, dari sa im dobre a vlhkost malokedy presiahne 40%, ale urcite by prijali aj omnoho vyssiu vlhkost (obdobie dazdov). Samozrejme to este cele prehodnotime, idealne ak by sme mali rastliny rovnake ako su v Ghane ci Togu. Idem postudovat co tam rastie :-)

Osvetlenie cez den bude zabezpecovat ziarovka a v noci im bude svietit nightglo od exoterra nech trosku viac nahliadneme do ich zivotov pri svite mesiaca Dufam ze vyhrievaci kabel a termostat nebude treba.

nieco podobne ako je na fotke:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru