Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno komerční chov hadů

Hm nedalo mi to este raz sa sem zapojit. Takze hned na zaciatok napisem, ze hadom sa venujem uz v podstate 20 rokov, som zastanca prirodnych terarii, odchovy som mal od vsetkych druhov hadov ktore som do teraz vlastnil, teda az na A. mycterizans, ale na tom sa uz pracuje ;-). S trochou nadsadzky mozem povedat, ze podla odchovov regiusiek si mozem nastavovat hodiny alebo kalendar, mam ich 5 kusov 2,3. Su to importy, kazdy jeden ma vlastne priestranne tera, ktore je zariadene co najviac prirodne. Zeniem to az do takych extremov, ze v tera pestujem travu, rozne rastliny, burinu a najnovsie som dal aj nejake tie dazdovky na prekyprenie pody. Avsak pri rozobrani terarii by kazdy nasiel aj tie plastove krabice, ktore su zamaskovane tak ze ich nieje vidiet a sluzia ako ukryt. V tychto ukrytoch mam este aj velke kamene, aby tam mali co najviac tesno. Vdaka tomu sa hadi citia bezpecne, ja mozem zasa vdaka tomu plastu lahko skontrolovat ukryt, ci niesu roztoce atd. Kontrolu robim priblizne raz za mesiac a do vtedy hadov vobec neotravujem, vykali su skoro vzdy vonku, takze ked ich beriem, tak to hadi aj tak nevidia, pretoze su hlboko zalezeni. Casto sa stane, ze regiusky nevidim aj 3 tyzdne a to ze ziju a vsetko je ok viem iba vdaka tomu, ze necitim ziadny mrtvolny zapach. Ale co tym chcem povedat je to, ze aj napriek takymto tera maju moje regiusky urcite mensi stres ako suplikove, ktore su casto kontrolovane otvorenim a hlavne z hora. Takze v tomto pripade mi tento vas casty argument nic nehovori. V takychto tera mam aj ostatne druhy hadov a aj jedakov, samozrejme vsetko prisposobene danemu druhu.

Cela debata sa tu vedie do dvoch extremov bud krabica alebo Pet chovatel s vycackaným tera, ale nevhodnymi podmienkami. V podstate nikto tu nespomenul alebo neargumentoval o sposobe ktory vediem napriklad ja, okrem Meldy a este zopar dalsich, chyba mi tu napriklad Ritchi atd.

Dalej nechapem nazoru ktory tu niekolkokrat zaznel napriklad od Krokodila atd. o nepohyblivosti regiusiek. Ved toto nemoze nikto mysliet vazne, teda nie ten, kto ich choval dlhodobo a netrpi spavou chorobou. Je 2:18 a prave sa pozeram na 4 kusy regin ako jazdia hore dole a je mi jasne, ze aj moje tera o rozmeroch 120x60x60 su im v podstate male. A to nehovorim o tom ako radi ryju do zeme, zaliezaju pod travne drny, ktore im uz ale vysichaju vdaka obdobiu sucha, ci lozia po konaroch atd. Prave v obdobi sucha sa aktivita regin zvysuje a trva skoro cely cas az do dazdov a zacatiu prijmania potravy kedy zasa klesa. Podobne plati aj pre viridisku, jasne ze sa niektorym nehybu, ked nemaju kde, pripadne ak maju a aj tak sa nehybu v noci, tak staci neprekrmovat a oni sa rozhybu. Alebo si myslite, ze sa viridska po vyliahnuti zavesi na konar a je tam do smrti? Ak ano, tak ta smrt by prisla dost skoro.

Chapem, ze pri takom velkochove sa nedaju dodrzat podobne podmienky, ale napchaty had v malej krabici je vela. Hovorite tu o vybornej kondicii tych hadov a o tom, ze sa mu mnozia, ale mna by zaujimalo aj do akeho veku sa mu paria a hlavne akeho najvyssieho veku sa dozivaju! Ked som zacinal s teraristikou, tak som si tiez myslel, ze rozmnozit je ta najvysia meta, no dnes si to nemyslim. Uz to tu bolo niekolko krat napisane, ale na mnozenie staci dodrzat zopar zasad a sila pohlavneho pudu vykona vsetko ostatne. Pre mna je dnes podstatne okrem rozmnozenia aj dopriat zvieratu co najdlhsi zivot a pokial sa da tak so vsetkym co ku tomu patri a potrebuje. Su to zive tvory a nie bioroboti, preto pre ne platia niektore rovnake pravidla, ako pre vsetko co je z masa a kosti. Co myslite aku maju fyzickú kvalitu hady, ktore sa vobec nehybu, dalej crevna peristaltika, vela z vas vie ako je to potrebne pre dobru pracu criev a vyprazdnovania, kedze to tie hady nemaju, tak aka je ich kvalita vo vyssom veku? Nadorove ochorenia atd.? Alebo si myslite, ze ich pravidelne vyberaju a davaju ich preplazit? A keby aj ano, aky by to malo zasa vplyv na ich psychiku?

Uz som tu spominal znamych s velkochovom hydiny, padla tu otazka od Vas Khore, ze odkial ich pozname tolki. Nuz neviem odkial ostatni, ale ja viem, ze to je vyhodne mat taku znamost, ci uz pre dobry obed za dobru cenu, alebo kvoli krmivu pre plazy. Ale ako som uz spominal, to ze tí páni mnozia tisice vtakov mesacne, tak to z nich este ornitologov a ludi s nejakym nadmernym zaujmom o vtactvo nerobi. Netvrdim, ze sa dany pan american v hadoch nevyzna, to urcite nie, ale na druhu stranu pozdvihol tvrdy biznis na ukor svojich chovancov. U tych slepic atd. sa to este da ospravedlnit v ramci toho, ze to je pre nasu obzivu, ale u zvierat tohoto typu sa mi to zda prehnane. Nemam nic proti chovu pre peniaze, ale nemam rad povysene peniaze nad zive tvory. Urcite urobil vela pre znizenie importu do USA a svojimi gyčovymi hadmi drzi amikov na uzde, ale aj tak, je to len biznis a nie ochrana zvierat. (a ten hyperultrajehozenamenoball, tak ten ma dorazil ake dojemne, uz len hamburger a pukance) A nie nezavidim mu biznis, sam mam dostatocne mnozstvo financii aj na tekeho xyxxzballa keby som chcel. To tu pisem iba preto, aby som nebol obvineny zo zavisti ako sa tu tiez niekolkokrat stalo.

Tvrdit, ze hadom alebo jasterom staci to a to a hotovo, tak to sa mi zda dost zle. No aj mne volakedy stacila garzonka necelych 20m2 ked nebolo nic ine (a aj som sa v nej paril), ale teraz tych 100 je lepsich. Este sa mi vcelku "paci" tvrdenie, ze kedze nam tie zvierata nepovedali ci je dobre priestranne tera, tak odkial to mozeme vediet. No nepovedali nam to, ale to ani zastancom krabicovych chovov a logika mi kaze tak, ze ked neviem ako to je naozaj, tak sa snazim napodobnit aspon v ramci moznosti povodne prostredie a nie to rovno zavrhnut a cele potreby ziveho tvora uzavriet na jedlo a teplo. Vytahujete tu etologiu hadov, ale keby ste ju naozaj poriadne vnimali, tak by ste si urcite vsimli ze nieje iba o jedle, teple a klude, ale je naozaj pestrejsia a roznorodejsia, len jej treba dat sancu sa rozvinut. Je to ako s malymi cigancencami u nas na vychode v osadach, tiez niesu vsetci idioti, len im nieje vdaka podmienkam dovolene sa prejavit, tak to potom aj tak vyzera.

Je uplne jasne, ze pravy biotop sa v tera urobit neda, tak nechapem stale to zdôraznovanie. No kvoli tomu dat zivocicha do priestoru kde sa ani nepohne... To je ako u tych sliepok, ani dvor nieje volna priroda, ale urcite lepsie ako hydinaren, kde su cely zivot namackane na sebe (ale cuduj sa svete mnozia sa, tak im je asi fajn)

Je toho este vela co by som chcel napisat, ale tak snad na pokracovanie, teraz si pockam na reakcie ;-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny