Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rada nad zlato

Ahoj vespolek,
někteří leguáni jsou skutečně lovci a snaží se sežrat co se hejbe :-). Ovšem jiní jsou pravej opak a nevzali by si nic, co není rostlinného původu - mluvím samozřejmě z vlastních zkušeností/pozorování.
Při dnešním, řekl bych už snad klasickém chovu leguánů (nedostatek UV, tepla) je podávání živ. bílkovin fakt blbost. Teď nemířím na žádného koknr. chovatele, abych neurazil.
Podle opravdových výzkumů (Hirth, Iverson) mohou být leguáni skutečně to, čemu se říká "striktní herbivoři" (zkoumání žaludků cca 70 chycených nebo sebraných leguánů) ovšem jsou doložena pozorování, kdy leguáni žerou ptačí vejce (konkrétně druhu Bubulcus ibis) nebo žerou mršinu. Také bych uvedl jeden příklad - můj strýc bydlel několik let v Cancúnu (Mex.), kde žili leguáni na prázdném pozemku mezi domy - tihle leguáni býložravci být nemohli, jelikož v tom místě žádné rostliny nerostly :) Nicméně se určitě nedožili žádného úctyhodného věku.
Je samozřejmě neodmyslitelný fakt, že živočišné bílkoviny leguánímu organismu nesmírně škodí (je to jasné asi tak, jako že kouření škodí člověku, o tom nemá cenu ani diskutovat), jelikož je to zvíře, které se perfektně adaptovalo na herbivorní stravu - koneckonců jsou schopni trávit i celulózu.
Nevidím tedy žádný důvod nabízet těmto zvířatům živočišné bílkoviny, jelikož nemohou být pro jejich zdraví přínosem. A když je potřeba dotovat zvíře dostatkem bílkovin? Mláďata a samice v době snůšek, kteří potřebují hodně bílkovin mohou dostávat bílkoviny v rostlinné formě - to není v dnešní době absolutně žádný problém a nezničí jim to ledviny.
PS: chtěl bych toho napsat daleko víc, ale nebylo by to už asi moc přínosem a taky mám po včerejšku hroznýho "kocába" :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny