Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem noční motýl

Ahoj, našli jsme na podzim housenku u nás v domě. Vypiplali jsme z ní za podpory listů ibišku kuklu a za 3 týdny se narodil motýl - noční. Kanímůra, jak jí říkáme domácky, je týden na světě a my nevíme, co jí. Dali jsme jí sladký ovocný čaj, sosákem v něm rejdila, ale později o něj neměla zájem. kupované kytky ani ovoce nezabírá. Ćím živit můru doma? nechcem o ni přijít... děkuji všem za pomoc a radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
NO, to je hloupe, ale asi neni pomoci - zalezi na tom, co je to za druh, ale nrmálni kanimury :-) be…
VH 12.01.2009 22:26
VH
Bohužel fotku nemám, teď po tmě bez blesku to asi nezvládnu. Ale je asi 5 cm velká, hnědá křídla s b…
Kanimůra. 12.01.2009 22:33
Kanimůra.
že by lišaj smrtihlav?
ficek 12.01.2009 22:36
ficek
ten je dost vzácný, to se mi nezdá, našla jsem fotku na netu,ale smrtihlav je velký a kresba jasná.…
Kanimůra. 12.01.2009 22:42
Kanimůra.
ahoj,ta fotka by se opravdu hodila,krom tera mám dalšího podivného koníčka,proto.Atropák to tuty nen…
West day1-pošuk 13.01.2009 09:02
West day1-pošuk
halo, jste tam ještě? jak to - olítaný? Něco mu opadalo z křídel?... to jsme ale nechtěli :-( myslel…
Kanimůra. 13.01.2009 10:27
Kanimůra.
No, te nic nepomuze :( Zkuste kouknout nato jmeno do Google.VH
VH 13.01.2009 10:50
VH
joooo!!!! to je naše kanímůra! ... hned si to přečtu dál... ale, jak jste to tak napsal, to budem ko…
Kanimůra. 13.01.2009 11:18
Kanimůra.
pro VH-možná?za úvahu stojí i orbona-s téhle determinace toho moc nédáme. Kanimůro-moc se omlouvám,a…
West day1-pošuk 13.01.2009 12:03
West day1-pošuk
pro Vás i pro VH: hmm :-(.. Našli jsme ji, když už venku mrzlo, nevím, jak se do baráku dostala (dol…
Kanimůra. 13.01.2009 12:41
Kanimůra.
Děkuji :) Bohužel, mě to tak trochu živí :) VH poslední
VH 13.01.2009 15:00
VH

Bohužel fotku nemám, teď po tmě bez blesku to asi nezvládnu. Ale je asi 5 cm velká, hnědá křídla s bílým kolečkem či skvrnkou na každém křídle v horní 1/3 za hlavou, na hlavičce bílá kresba jakoby půl lebky (jen čelo a oční oblouky). tenká tykadla. šedé chlupaté tělíčko. Podkřídla jsou oranžová s černým lemem. teď ve sklenici jen běhá, nelítá, z výšky spadne. už se o ní bojíme.

ten je dost vzácný, to se mi nezdá, našla jsem fotku na netu,ale smrtihlav je velký a kresba jasná. naše můra je menší a kresba není jasně za hlavou, na "ramenou". naše má takovou hlavičku, kresba je vidět při pohledu zepředu, ne zeshora.. housenka byla tak nějak zelenohnědá a po bocích měla jakési drobné černé zdobení.

ahoj,ta fotka by se opravdu hodila,krom tera mám dalšího podivného koníčka,proto.Atropák to tuty není je to migrant a u nás se nerozmnožuje(pouze chovy) adost pochybuji že je to lišaj??živná rostlina-ibišek jak tvrdíš,tak tu nemá žádný lišaj a Saturnia(martináč)habrovýten jediný má jako živnou rostlinu ostružinu,malinu,borůvky,kontryhel,ale zase neodpovídá popis motýla.
A že už nelítá???nediv se pokud jste ho zavřeli do flašky je už "olítaný" a nikdy lítát nebude,protože to díky čemu léta je na dně té flašky.

halo, jste tam ještě? jak to - olítaný? Něco mu opadalo z křídel?... to jsme ale nechtěli :-( mysleli jsme to dobře, má obrovskou lahev se síťkou nahoře. Lítala po bytě, ale co zapadla za lednici a já měla strach,že se tam zamotá do pavučiny, jsem zvolila odchyt pro její bezpečí. taky aby ji náš mladej (2roky) nezašláp a nepomačkal. To on jí našel a říká kaní, tak kvůli němu ji chováme, je to jeho první zviřátko. Jen co se oteplí, chtěli jsme ji vypustit. ale jak ji do té doby udržet při životě? Malej marodí už měsíc, nesmíme ven na mráz a tak ani nemůžem zajít do knihovny či ji někam odnést do zahrady - myslela jsem v Liberci třeba do botanický, jestli by ji nechtěli... Zkusím tu fotku. Jo a ibišek listy proto, že je naši hlodavci milují, tak vím, že není jedovatý a to a salát bylo jediný zelený pro tu housenku teď v zimě. A baštila ho..

joooo!!!! to je naše kanímůra! ... hned si to přečtu dál... ale, jak jste to tak napsal, to budem koukat, jak nám umře? to jsme tam mohli nechat tu housenku na chodbě,první sousedka by ji odporem zabila hadrem, pak jsme ji krmili a čekali na kuklu ... a pak ta radost, když se 6.1. narodila! ... hmmm, ach jo...

pro VH-možná?za úvahu stojí i orbona-s téhle determinace toho moc nédáme.
Kanimůro-moc se omlouvám,ale cesta zpět už není.Jo kdyby jste jí dali tu kuklu do zimy tak se vyklubala na jaře a odlétla by.
Pokud by jsi chtěla můžeš si udělat doma chov motýlů př.Attacusek pak uvidíš celý vývoj od vejce do motýla +páření-pokud to známkou.V přídadě zájmu doporučuji koupit nůši:-):))

pro Vás i pro VH: hmm :-(.. Našli jsme ji, když už venku mrzlo, nevím, jak se do baráku dostala (dolezla po dlažbě tak daleko?), housenku jsem dala aspoň k nám za dveře na domovní chodbu, aby neměla roupy z tepla :-), to mi napadlo, že pak nebudu vědět, co s ní. Přikrmovali jsme ji a zakuklila se. Myslela jsem, že bude chrápat až do jara, že to nějak ví. Moc mi to za ni mrzí.. chtěli jsme ji zachránit a jen jsme jí to prodloužili... Budem bojovat o každý den. Děkuji všem zúčastněným za rady! ... a až bude léto, a budem sedět na chalupě na zahradě, a začnou lítat můry... už se po žádný neoženu s "fuj"... protože to může být taky taková kanímůra :-).
Pro VH: stejně jste fakt koumák. našla jsem dokonce diskusi z prosince (18.) 2008, někomu jste radil se stejnou housenkou, co našel. asi ji chtěl taky zachránit. a ve stejnou dobu, co my. Až na ty omlácený křídla, jsem postupovala správně. Z venku bych ji domů nenosila, nechávám přírodě co její je. Nejsem typ, co chytí šneka, zavře a pak se o něj "stará".
pro west day1-pošuk: díky, já jsem spíš na hlodavky. Už jsem toho měla doma hodně, ale vždy jen jako člena rodiny. naposledy psouna prerijního, to bylo mé dosud nejdražší chlupaté srdíčko, zemřel(nemoc) loni o velikonocích po sedmi letech, co jsem ho měla já, a ještě jsem se z toho nevzpamatovala :´-( , ani můj byt :-).
mějte se hezky, někdy zase zajdu juknout, co je nového, je tu spousta zajímavých lidí a info.
Hela

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru