Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem křivá tlama thamnopis sirtalis

Dobrý den,včera jsem si na užovce všimla pokřivené tlamky, při kontrole bylo na spodní straně tlamky cosi, vypadalo to jako rašelina či podklad, dnes se mi to zdá rozšířenější a tlamka více otevřelá, jakoby to mokvalo.K veterináři samozřejmě zajdu, jen ted o víkendu to nejde, nevíte někdo aspon orientačně co to může být?možnost zranění v teráriu není, teplota vyhovující, nově instalovaný topný kámen před týdnem, ale není možnost se na něm spálit, terárium jen občas rosím, dostává živé a mražené ryby, rozmrazené s vitaminovou směsí.Poslední ryby nežral, přikládala jsem to blížícímu se svleku, potom jsem si všimla nerovnosti tlamky, zprvu nepříliš výrazné.Jinak tohoto samce mám asi rok a půl d mláděte, nikdy žádný problém.Děkuji za každou radu, Křížová

Předmět Autor Datum
Nemohlo se jí tam dostat trochu substráty, třeba nějak mechanicky něco zapíchnout a potom by to mohl…
krokodýl 24.01.2009 19:14
krokodýl
tak jsem mu to zkusila otřít, což mě opravdu předtím nenapadlo, nechtěla jsem se mu v tom rýpat a op…
krizova 24.01.2009 19:44
krizova
abysme se poradili o změně vitamínů Mohlo by stačit zpestřit stravu a k té rybí "monodietě" zkusit…
krokodýl 24.01.2009 22:31
krokodýl
Přesně tak, po žížalách se sirtalisky můžou utlouct.Jinak krmím pavíma očkama a občas rybkama, který…
cejna 24.01.2009 23:26
cejna
Máte nějaký typ, kde teď sehnat žížaly ? Prý snad v rybářských potřebách, ale v teď nebudou asi ani…
janowak 24.01.2009 23:37
janowak
nemrazím.nalovím si do zásoby a pak mám doma v boxu takovej minikompost a v něm zásobu na celou zimu… poslední
cejna 25.01.2009 00:06
cejna

Nemohlo se jí tam dostat trochu substráty, třeba nějak mechanicky něco zapíchnout a potom by to mohlo samozřejmě hnisat. Pokud jo, tak to je třeba hned vyčistit, vypláchnout a hada nechat třeba na ubrouskách. Podle rozsahu se to vyhojí buď samo nebo za pomoci desinfekce (např. betadin aj.), v horším případě po pokrytí ATB (např pokapávání floxalem a gentamycinem). To už bude třeba asi prodiskutovat s veterinářem, který to uvidí na vlastní bulvy.

tak jsem mu to zkusila otřít, což mě opravdu předtím nenapadlo, nechtěla jsem se mu v tom rýpat a opravdu to byl substrát..ale spíš si říkám, že má mírně deformovanou tlamku a proto to tam ulpělo, než že by se tam něco zachytlo a proto se to deformovalo.Vezmu ho k veterináři abysme se poradili o změně vitamínů, nebo vůbec dalším postupu, Vám moc děkuju za odpověd :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru