Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nakažený chov potkanů

Ahoj, všem. Mám takovou otázku.... Mám doma potkany, které jsem koupil na krmení na burze. A teď s nima mám takovej problém.... Jsou nějak nemocní, hynou mi. Když jsem je včera pozoroval, tak jsem zjistil, že se totálně motájí, strácí stabilitu, už ani neběhají, jen se sotva plazí. Chtěl jsem se zeptat, co s nimi je?? Jestli je to nějaký přenosný, protože mám doma ještě chovnou skupinu potkanů (P.S. Díky Sarry :-)). Jestli je to nějaký mor, nebo já nevim.... Nerad bych, aby se mi nakazili i ti ostatní. Díky za info.
[mod]Změna předmětu, původně: Rada (Melda)[/mod]

Předmět Autor Datum
nemohly se nečím otrávit?
snake323 25.01.2009 13:14
snake323
nemohly, mám tam takhle potkany už přes rok a těm před nima se nikdy nic takovýho nestalo, Nechápu t…
FJčkář 25.01.2009 13:35
FJčkář
Jednou jedinkrát jsem si koupil na burze potkánky do chovu a taky se mi to stalo...dva mi chcípli je…
Dejvhroznýšek 25.01.2009 14:46
Dejvhroznýšek
Přesně tak vypadají, jsou jak napitý, takhle se motám, když jdu hodně k ránu z osvěžovny:x:. Tak já…
FJčkář 25.01.2009 14:55
FJčkář
A nepšíkají? Neteče jim nic z nosu? Mohly by být nastydlí, nebo nějaký zánět středního ucha. Rozhodn…
Marta 25.01.2009 17:39
Marta
na to by neumírali,může to být špatnou aklimatizací jinak taky netušim
Mmagic.J 25.01.2009 17:44
Mmagic.J
Mají průjem? Škrabou se na uších? Jestli se motají, tak by to mohl být zánět středního ucha. Bakteri…
rosnicka01 25.01.2009 19:27
rosnicka01
Nepšíkaj, z nosu jim taky nic neteče, průjem taky nemají, normélně pijou, přijímají potravu, prostě…
FJčkář 26.01.2009 07:38
FJčkář
Ahoj, nedavno jsem mel podobny problem, ale jiny. Mel jsem chovne skupiny mysi, mastomysi a potkanu.…
VH 26.01.2009 08:05
VH
Já mám ve 3 teráriích myši. V jednom bylo krom 4 matek 20 odstávčat. Ve druhém 1 samec, 3 matky a 34…
ellienka 26.01.2009 09:36
ellienka
Zdar, tak jsem pozoroval ty zbylý tři potkany, a zatim na nich neni nic vidět, zdají se být v pořádk…
FJčkář 28.01.2009 11:00
FJčkář
Zdravím, též mám tenhle prblém. Koupila jsem si na burze dvě samice a samce myší a do týdne byly 2:x…
jerryna 29.01.2009 20:17
jerryna
nesmis jim davat travu :D poslední
tono 03.03.2009 18:44
tono

nemohly, mám tam takhle potkany už přes rok a těm před nima se nikdy nic takovýho nestalo, Nechápu to. Mám je normál v dřevěný bedně cca 100x40x80 z vrchu šoupací dřevěný dekl. Podestýlka kočkolit, umělohmotná flaška na vodu (nijak okousaná, keramická miska na žrádlo. Teď jsem tam byl, a zase jsem jednoho musel odnést....:x:.

Jednou jedinkrát jsem si koupil na burze potkánky do chovu a taky se mi to stalo...dva mi chcípli jen díky tomu, že dostali jablko (asi byli chováni čistě na granulích) a dalších asi pět co se mi zrovna nehodilo, jsem pustil ven do výběhu a ti byli za pár dnů tak malátní (fakt úplný chodící mrtvoly) že jsem je radši pozabijel, než mi je sežerou ti moji divočáci! Fakt nevím co se jim stalo (možná rodíly teplot) ale nemoc to podle mě žádná není...

Přesně tak vypadají, jsou jak napitý, takhle se motám, když jdu hodně k ránu z osvěžovny:x:. Tak já vůbec nevim, mám tam ještě hodnoho, co přežil "zatim", tan se zdá být v pohodě. Žere, běhá, pije... ale jak už jsem psal, bojim se, aby to nebyla nějaká nemoc a nechytli mi to ty ostatní. Teď nevim, jestli tu bednu mám nějak vydensifikovat, nebo jí radši vyhodit a udělat novou...

Mají průjem? Škrabou se na uších? Jestli se motají, tak by to mohl být zánět středního ucha. Bakterie se tam pěkně pomnoží, dostanou se do krevního oběhu a potkan uhyne. Jestli to probíhá takhle hromadně, tak to asi přenosné bude, určitě bych je držela v jiné místnosti než zdravou chovnou skupinu a dávala si pozor na přenos (napaječky, misky, nemyté ruce apod.)

Nepšíkaj, z nosu jim taky nic neteče, průjem taky nemají, normélně pijou, přijímají potravu, prostě nic jsem na nich nespozoroval, co by bylo v nepořádku. No, hromadně... koupil jsem na burze 6 pokanů a z toho 3 :x:. Ti ostatní zatim vypadají v pořádku. Nicméně, čas ukáže co dál... Dodržovat hygienu, to je samozřejmostí. Zatim díky za rady, a určitě budu informovat, co se děje dál ::).

Ahoj, nedavno jsem mel podobny problem, ale jiny. Mel jsem chovne skupiny mysi, mastomysi a potkanu. Behem jednoho vikendu vsichni mysoviti (potkani a mysi) posli. Resil jsem to s JaBulou a dosli jsme k tomu, ze by mohl byt problem v pristupu divokych mysi, kteremu se neubranim... Mastomysi bezproblemu prezily - nejsem si jist, zda je to stejna celed, ale asi bude... Nevim, obcas se takove veci stanou. Spis bych to tipoval na nejakou virozu, bakteriozy probihaji vetsinou jinak. VH

Já mám ve 3 teráriích myši. V jednom bylo krom 4 matek 20 odstávčat. Ve druhém 1 samec, 3 matky a 34 odstávčat. Během týdně pošly ve 2. teráriu 2 odstávčata, během dvou dnů až na 3 kousky všechna odstávčata. 2 odstávčata jsem přehodila do 1 terária a k úhynu nedošlo, tam přežilo všech 20. Takže nákaza nebyla žádná. Zbylé 1 odstávče také žije. Takže cca 30 odstávčat během 2 dnů uhynulo a důvod taky neznám. Divoké myši běhají kolem všech terárií s myškami.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru