Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán a artritída

Som tu úplne nová, pozrela som si pár tém, čo ma zaujali a všimla som si, že sú tu ludia, čo vedia nemálo o legoch.To sú rady nad zlato a chcela by som sa aj ja takouto formou opýtať na artritídu u lega.Mám legošku 11 rokov starú, všetko bolo O.K., len nechcela jesť, tak podstúpila pár vyšetrení /jedenie je už poriešené/, ale pri kompletnom rontgene jej našli artritídu na jednej prednej nohe, má už dosť škaredo zničený kĺb.Chcela by som poprosiť o radu, čo by sa s tým dalo robiť, prípadne či existuje niečo vhodné aj pre legov na vyliečenie asi nie, ale aspoň na spomalenie a tlmenie príp.bolesti.Prípadne niečo, čo by sa dalo jej dávať ako ďalšia prevencia.Neviem, u psov viem ako na to, a čím predchádzať takémuto stavu, ale u lega je to pre mňa "španielska dedina".A nerozumiem prečo to má len na jednej nožke, žeby staré zranenie... Neviem.Ďakujem za príp. odpoveď.

Předmět Autor Datum
Artróza/artritida je degenerativní a chronický onemocnění, takže vyléčit se určitě nedá. Jediný co s…
MadMike 31.01.2009 13:17
MadMike
Hej, UVB som doteraz mala dosť zlé, teda kupovala som každý polrok novú neonku, ale už som si tu naš…
Sisulienka 31.01.2009 13:35
Sisulienka
Na dotování vápníkem je nejlepší (podle mých zkušeností) přímo uhličitan vápenatý - CaCO3, ten obsah…
MadMike 31.01.2009 13:48
MadMike
http://www.kompava.sk/cz/info/glukozamin-sulfat.ht ml Tu je napr., lebo nejsom dochtor také letmé vy… nový
Sisulienka 31.01.2009 14:01
Sisulienka
Tak AK glutamin je obsažena v některých mulťácích pro plazy, ale jak je to s glukosamin sulfátem v l… nový
MadMike 31.01.2009 14:45
MadMike
Inak mne vet povedal, že je to vekom, len ako si to tu čítam, neni tak stará, aby mala takto zhumplo… nový
Sisulienka 31.01.2009 16:21
Sisulienka
Já bych neřekl, že by to bylo věkěm, i když pokud ta samice měla dříve vejce a třeba se trošičku odv… nový
MadMike 31.01.2009 20:21
MadMike
Keď sa spýtaš, bude super, určite váš vet je lepší odborník na legov než ten náš.Ja som dlho hľadala… nový
Sisulienka 01.02.2009 09:27
Sisulienka
tak som bola dosť rada, že nakoniec je "kastrovaná", neviem aké následky to bude mať v neskoršom vek… nový
MadMike 01.02.2009 10:00
MadMike
No normálne sa hanbím, že som poctivejšie nekukala po nete za takýmito stránkami o legoch, omnoho sk… nový
Sisulienka 01.02.2009 12:17
Sisulienka
som sa pýtala nášho veta na artritídu a povedal, že nechce klamať, ale nevie ako s ňou bojovať u leg… poslední
Sisulienka 03.02.2009 16:23
Sisulienka

Artróza/artritida je degenerativní a chronický onemocnění, takže vyléčit se určitě nedá. Jediný co se dá dělat, je dotování vápníkem a vit. C. Naše jedna pogona měla takhle "zmršený" obě zadní. Co jsem se tak bavil s naším vetem, může si predispozice nést i geneticky - to se ale projevuje u starších jedinců...takže hlavním důvodem se zdá být nevhodný poměr Ca:P ve stravě, popř. nedostatečný přísun kalcia v minulosti, s tím spojený ne uplně ideální růst kostí (např. nedostatek UVB, potažmo D3, což souvisí i s tím vápníkem).
Takže bych dával hodně UVéčka a vápníku. Občas vit. C.
Třeba bude vědet někdo víc.

Hej, UVB som doteraz mala dosť zlé, teda kupovala som každý polrok novú neonku, ale už som si tu našla aj lepšie, a omnoho, varianty, to vymením, ale vitamín C nemá zo stravy? Čo sa týka toho D3, berem už roky od veterinára AD3, tak do striekačky a to dostáva z času na čas kvapku do jedla, ale len v zime, v lete býva vonku vo voliere ak to počasie dovolí.Dotovanie Ca, O.K., ale doteraz ho mala prevažne zo stravy, vedel by si doporučiť nejaký preparát? A do akej miery dotovať Ca? Ako teraz v zime to má určite svoj význam, strava je predsa troška chudobnejšia, ale potom aj v lete? V lete a keď teda už je púpava, tak kŕmim hlavne ňou, jednaj jej nesmierne chutí a je všade čerstvá po ruke.Inak dávam ešte ďatelinu a listy, čo nájdem v okolí domu, ale len z ovocných stromov.Ovocie dávam málo,kvôli cukru.Som myslela, či by sa nedali dať chondrá ako doplnok, ale neviem ako to lego metabolizuje, či by to neublížilo.Inak ďakujem za odpoveď.

Na dotování vápníkem je nejlepší (podle mých zkušeností) přímo uhličitan vápenatý - CaCO3, ten obsahuje 38-40% čistýho vápníku a je obsažen asi v 90% jakýchkoliv vit. preparátů. Dá se sehnat v krmivech pro hospodářská zvířata, někdy přímo v lékárně jako calcii carbonici. Nebo možná dostupnější Plastin, což je skoro samej vápník, oxidy železa a minimální hodnoty jiných minerálů. V létě dávám vápníkový přípravky tak jednou za 14dní/měsíc, jinak mají dost z pampelišek a ostatního plevelu. S tím "céčkem" určitě nepřehánět, ve příliš velkým množství naopak může dojít k Ca deficitu...nejlepší je ho dotovat přirozeně, třeba občas dát papriku apod.
Chondrá nevím co to je :-) myslíte nějakou želatinu nebo něco podobnýho?

http://www.kompava.sk/cz/info/glukozamin-sulfat.ht ml Tu je napr., lebo nejsom dochtor také letmé vysvetlenie, čo sú chondrá, obsahujú to doplnky stravy či u ľudí, rovnako aj pre psi a kone a ďaľšie zvery.Mám doma aj suku mollosoidného plemena a napr. jej dávam chodrá preventívne na rast a správny vývin kĺbov.Dúfam, že ten link pôjde otvoriť, dala som tam prvý, kde bolo letmé vysvetlenie čo to je, nepoznám tú stránku, ale vysvetlenie je dobré.len neviem či by sa to nedlao použiť aj na artritídu lega, jej spomalenie.Pre ľudí a psi to funguje dosť dobre.Hej, áno, taká napr.huspenina a chrupavky to obsahujú, ale tie sa legovi dať nedajú, ale sú prípravky napr.Alavis, Gelactive..., čo toto obsahujú a je to dobré na kĺby a rovnako aj od bolesti.Sorry, ak je to z cesty, len ma to napadlo...ešte nad tým rozmýšlam, lebo napr.zvýšiť dávku Ca, O.K., ale ako som spomínala napr. u tých psov alebo všeobecne u cicavcovh to nestačí, dokonca by som si dovolila tvrdiť, že ani nepomože, ale toto áno.Spýtala by som sa veta na vplyv na jašterice, ale nepoznám ani takého odborníka na tieto tvory, čo by mi dal relevantnú odpoveď, prípadne úvahu následkov podaním takéhoto preparátu.Preto sa pýtam chovateľov/držiteľov legoc, či majú skúsenosti s týmto u leguána.

Inak mne vet povedal, že je to vekom, len ako si to tu čítam, neni tak stará, aby mala takto zhumplovaný kĺb, preto som sa spýtala.Ďakujem za snahu poradiť a pomôcť:-)Opýtam sa na to v pondelok veta, čo ju liečil teraz, ale nemyslím si, že bude vedieť, ale možno aspoň poradí.Neviem lebo síce má rad legov, aj sa snaží zameriavať na nich, ale nechodí mu ich veľa, tak neviem či má na to dostatočnú prax.Uvidím, ale aj tak dík.

Já bych neřekl, že by to bylo věkěm, i když pokud ta samice měla dříve vejce a třeba se trošičku odvápnila, což se někdy stává, mohlo by to tak klidně být, ty samičky mají v tomhle ten život o dost těžší. Já se na to určitě zeptám našeho veta, ale neřekl bych, že by mi tuto možnost (GS) "doporučil".

Keď sa spýtaš, bude super, určite váš vet je lepší odborník na legov než ten náš.Ja som dlho hľadala, aby mi ju vôbec niekto zobral.Ale vajíčka nemala,lepšie povedané nenakládla, nemala záujem stavať "hniezdo", ani sa netvárila, že ich má v pláne naklásť, tak som jej ich dala vybrať keď začali vápenatieť, aby mi ju nezabili a rovno ju vykuchali, aby už vajíčka nemala.Keď sa zotavila bol z nej iný lego, začala dobre jesť, byť aktívna a mala záujem o svet aj nás, tak som bola dosť rada, že nakoniec je "kastrovaná", neviem aké následky to bude mať v neskoršom veku.A myslím si, že tú artritídu má ako následok úrazu, je dosť divoká, skáče kade tade, keď ju pustím z terárka a neraz sa dobre vyrúbala, tak tipujem, že si musela zraniť nožku, my sme si to na nej nevšimli /nebolo inak ani čo všímať/ a pri bežnom kŕmení nemala dosť Ca na dobré zhojenie /lebo ma ani nenapadlo, že tam niečo má, kým jej teraz nerobili rontgen/ a rozvinula sa artritída.Ale je to len môj osobný laický názor, lebo všetko ostatné má v poriadku, ani náznak ničoho, len tá jedna nožka.No a chcela by som jej s tým pomôcť, lebo ten kĺb je v desivom stave, nechcem aby ju to traumatizovalo alebo obmedzovalo v pohybe.Tak hľadám možnosti.Ďakujem za ochotu.Inak sa spýtam, máš skúsenosti s "kastrovaným" legom?Alebo teda skôr s následkami kastrácie?Ona mala prvé vajíčka až v 4.roku života.
Silvia

tak som bola dosť rada, že nakoniec je "kastrovaná", neviem aké následky to bude mať v neskoršom veku

Kromě toho, že ta legoška bude v období páření dost náladová (i když nemá vejcovody, ty pudy v ní zůstaly), nemělo by to mít větší negativní následky. Naopak mají samice v pozdním věku s vajíčky/vaječníky dost problémy, takže je to i dobře.

nemala záujem stavať "hniezdo"

Ono to není tak lehký, postavit kladiště, který bude leguánovi vyhovovat není jen tak.

A myslím si, že tú artritídu má ako následok úrazu, je dosť divoká, skáče kade tade

Jasně, jestli si v minulosti zranila nohu a nedostatečně nebo ne uplně nejlíp se jí to zahojilo, tak to tak klidně může být - si myslím.

Inak sa spýtam, máš skúsenosti s "kastrovaným" legom?Alebo teda skôr s následkami kastrácie?Ona mala prvé vajíčka až v 4.roku života

Bohužel zkušenosti mám bohaté, vlastně většina samic, který se k nám dostali měli buď retenci nebo folikulární stázi. Následky nejsou žádné, krom toho co jsem psal výše. Předpokladem je samozřejmě dobře zmáknutá operace, ale v tom máme naštěstí štěstí na doktora :-). Že chtěla klást kolem 4. roku života není nic divnýho, naopak. My si vzali samici která měla už skoro 6 let a byla plná folikul. Před tím nikdy nekladla - taky si majitelé mysleli, že je to samec.;-) Toho, že je vykastrovaná bych se vůbec nebál, odvážil bych se i tvrdit, že jí to za určitých okolností prodlouží život.

No normálne sa hanbím, že som poctivejšie nekukala po nete za takýmito stránkami o legoch, omnoho skôr by som vedela ako čo, aj keď nechovám ju len tak ledabolo, info som kedysi hľadala, ale až po rokoch som si našla kopec doplňujúcich info o strave /ale keď to kukám, kŕmim dosť dobre už roky/, ale žiarivky mi dali dobrú facku.:-[ A tá kastrácia prebehla ani neviem ako, ale našťastie dobre, a dohodli sme to ako preventívne riešenie, aby sme sa netrápili s vajíčkami.Len sa jej po prebratí potrhali štichy /ja som bola akurát náhle nečakane v nemocnici/, len mi chlap na druhý deň povedal, že sa jej roztrhli štichy, vyliezli črevká, tak jej ich napchal späť /iné ho nenapadlo v panike/ a letel s ňou na veterinu, našťastie nič sa jej nestalo, čakal, že mu umre po ceste.Zošili ju poriadnejšie a zachvíľu bola fit.Dnes má už jazvu skoro na boku ako rástla.Asi tak.Sorry za tú masarinu, ale fakt nevidel lepšie riešenie, než to vrátiť.A iné o tejto problematike netuším, len viem, že zasa u psov v neskoršom veku zlyhávajú ladvinky.Ale u lega?Spýtala som sa len tak "by the way", lebo si spomenul tie vajíčka.A už vôbec netuším čo je retence alebo folikulární stáze.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru