Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem užovka červené - svlékání, terárko, vitamíny

Ahoj,

od prosince do dubna hlídám kamarádovi užovku červenou (130cm a cca 2 roky). Máme problém se svlékáním. V prosinci se svlékl a kůže byla potrhaná všude možně po celém terárku. Včera se opět svlékl a s kůží byl ten samý problém. Na netu jsem se dočetla, že se to stává, když je had vysušený a nemá dostatek vlhkosti. Zdá se mi to trosku divné, protože na něj denně vystříkám litr vody (stříkám ráno po rozvícení a večer po zasnutí) a samozrejmě má misku, do které si ale lehnout nechodí. V terárku svítí UV zářivka a topí 40W žárovka v květináči. Had většinou lehává pod tou žárovkou, která je dost nízko (terárko je vysoké 53cm a žárovka je 13cm ode dna). Napadlo mě, jestli by nebylo dobré žárovku dát výše??? Také mě napadlo, že do vody nechodí, protože je studená (miska je na druhé straně terárka než žárovka)....kde je vhodné umístit misku, aby do ní chodil??? Poslední možnost, o které jsme se dočetla, je nedostatek vitamínů. Na posypávání myší jsme dostala Reptive. O tom jsem se ale dočetla, že je pro plazy jako je želva a chameleon, o hadech se nic nepsalo. Také mě napadlo, jestli na hada nemůže mít negativní vliv pootevřené okno přes noc, kdy se hadovi nesvítí a tak teplota v terárku výrazněji klesne (terárko je v pokoji umístěno pod oknem). Omlouvám se, za možná hloupé dotazy, ale nejsem chovatel plazů a chtěla bych, aby se hadovi za dobu hlídání nic nestalo - to chtěl snad každý. Předem děkuji za idpovědi a za tipy.

Předmět Autor Datum
Osobně znám 2 případy, kdy mohla mít teoreticky na ekdysi negativní vliv UV trubice. Zkusil bych zdr…
MadMike 11.02.2009 11:31
MadMike
V otevřeném okně rozhodně problém nebude, v UV trubici spíš také ne, obzvlášť jestli má užovka i úkr…
krokodýl 11.02.2009 15:45
krokodýl
zeptám se jen na maličkost-vnitřní vybavení bedny??má možnost si tu svlečku někde zapřáhnout??větev,…
West day1-pošuk 11.02.2009 16:26
West day1-pošuk
Ahoj, v terárku má větve i kameny a zadní strana terárka je hrubá (kámoš terárko vyráběr sám, tak ne…
zerda 11.02.2009 16:43
zerda
Ahoj, díky za odpověď. Dnes jsem krmila a myši jsem tedy neposypala vitamíny. Vyloženě úkryt v terár…
zerda 11.02.2009 16:46
zerda
to je téměř jedno, já mám různě - z plastových květináčů, z kůry, keramické domky.. třeba jsem tam m…
RaaJii 11.02.2009 18:28
RaaJii
Ahoj, díky za tipy. Vitamíny jsem tedy při dnešním krmení vynechala. Kamarád v terárku nemá teploměr…
zerda 11.02.2009 16:48
zerda
u guttek mám pod zářivkou do 30°C, v chladném rohu 24-26°C, neříkám, že je to min či max. to jsou je… poslední
RaaJii 11.02.2009 18:31
RaaJii

Osobně znám 2 případy, kdy mohla mít teoreticky na ekdysi negativní vliv UV trubice. Zkusil bych zdroj UV, pokud je to trubice nebo kompakt vypnout nebo nahradit obyč. a určitě vysadit ten Reptivite.
Ohledně výšky žárovky a pootevřeného okna by bylo vhodé mluvit spíše ve stupních celsia. ;-)

V otevřeném okně rozhodně problém nebude, v UV trubici spíš také ne, obzvlášť jestli má užovka i úkryt (sám Miku víš, kolik UV dá trubice na nějakých 40-50 cm - prakticky žádné), problém by mohl být v podávání těch vitamínů (neznám ale přesně jejich složení), kdy mohlo dojít k nějaké disbalanci vitamínu A.

Moje rada:
1) vysadit vitamínový přípravek.
2) vytvořit úkryt (bedýnka s menším vlezovým otvorem) naplněný mirně navlhčenou směsí rašeliníku, listovky apod.
3) v UV zářivce asi problém nebude, ale je možné ji vyměnit za bílou.

Ahoj, v terárku má větve i kameny a zadní strana terárka je hrubá (kámoš terárko vyráběr sám, tak nevím z čeho to je) a jsou na ní různé zachytávací výběžky. Normálně po téhle stěně neleze, ale když se svlékal, tak evidentně lezl, protože kůže byla i tam. Na dně terárka je směs hrubého písku (velká zrníčka) a rašeliny.

Ahoj, díky za odpověď. Dnes jsem krmila a myši jsem tedy neposypala vitamíny. Vyloženě úkryt v terárku nemá. Jak by měl vypadat? Může být ze dřeva? A v jaké části terárka má být umístěn v té teplejší, kterou ukřívá žárovka nebo v té chladnější, kde řárovka přímo nepůsobí? Je také normální, že běžně žere 2 myši a dneska (den po svléknutí) sežral jen jednu?

to je téměř jedno, já mám různě - z plastových květináčů, z kůry, keramické domky.. třeba jsem tam měla malou plastovou misku (koupila jsem ji původně kočkám a pak hadičky dostali přednost :-)), která má po stranách dírky a to je také jejich oblíbený úkryt.. Vždy mám jeden úkryt u žárovky a druhý na druhé straně - aby si mohli vybrat, kde chtějí být. Ještě k tomu úkrytu - je lepší těsnější - raději bude namačkanej v 1 malým než aby byl ve velkým úkrytu - necítil by se tam pak tak bezpečně..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru