Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kroucení hlavou

Nechtěl jsem věc původně dál rozvádět, ale i určit takhle jen dle videa že se jedná o otravu silicemi je dost troufalé:
Co se týče možné otravy: Formaldehyd jako možnou příčinu otravy jsem uvedl jen jako dalšího možnýho původce. Tím nevylučuju toxicitu silic, je ale jasný že ty jsou zrovna tak obsaženy v každé dřevině (větve atd.) kterou do terária dáváš běžně (i když souhlasím že né v takové koncentraci jako v samotné kůře použité jako podkladového substrátu).
Sám používám jedlovou kůru : Repti Bark od f.ZOO-MED u ploskolebců (Agkistrodon contortrix) a Sistrurusů už několik let, a zvířata jsou OK. Je ovšem fakt, že u těchto hadů nedržím obvykle vyšší teploty jak 28°C a vlhkost spíš nižší.
Co se týče limitů pro povolené množství formaldehydu v OSB deskách;
...existují desky které formaldehyd neobsahují, pak ty který obsahují menší množství pro vnitřní využití, a zrovna tak vím že existují i desky které jsou určeny pouze pro venkovní použití. Jaké byly použity v tomto konkrétním případě při stavbě teraria nevím, každopádně jsou pro mne v teráriu přijatelnější toxiny v přírodě normálně se vyskytující.
Nehledě k tomu, že normy které dnes platí jsou nastaveny dle škodlivosti na lidský organismus (plazy můžou mít citlivost nastavenou jinak), a obvykle jsou po čase upravovány (obvykle zpřísňovány) dle nových poznatků. Klasický příklad = DDT. Jak to byl svého času opěvovaný přípravek, a jak to nakonec s ním dopadlo!
PS:Jinak tyto neurologické problémy (opistotonus) můžou způsobovat i virové infekce (na které jsou vnímavé právě čeledi hroznýšovitých a chřestýšovitých). Dle mojeho názoru (možná chybného); bez kvalitního veterináře důvod těchto nervových poruch nezjistí.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny