Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výjimka Testudo

No, v tom případě Vás obdivuji, že se Vám podařilo přesvědčit svoji bývalou ženu k něčemu takovému jako čestné prohlášení v tak "bezvýznamné" "věci". Tady je bohužel potřeba celou věc konzultovat s právníkem. Předně si myslím, že je potřeba rozporovat udělenou sankci, protože jejím přijetím souhlasíte s pokutou a postihem, který vůči Vám byl uplatněn. K tomu by mohlo být kdykoliv v budoucnu přihlíženo jako k přitěžující okolnosti. Pak by bylo nutné obrátit se na správní soud a rozporovat odůvodnění rozhodnutí AOPK. Jako důkaz, že jsou želvy původně zakoupené ve zverimexu, můžete klidně použít zase potvrzení vaší ženy, ale bylo by rozumné je opřít ještě o další čestná prohlášení sousedů a přátel z té doby, kteří věděli o chovu těchto želv v zajetí. Indikační může být také například velikost jedinců, změna přírůstků atd. Důležitým důkazem mohou být například fotografie, a to i fotografie z jakékoliv strany jedince, nikoliv jen fotografie plastronu.

Je třeba dokázat, že želvám bylo uděleno písmenko oprávněně a že tvrzení uvedená v důvodové části neudělení výjimky jsou naopak neoprávněná. Na udělení výjimky však neexistuje právní nárok, takže jste tak do jisté míry vystaven zvůli úřadů (ale ne tak docela!). Možná by v tomto případě nejlépe pomohlo něco jako Občanské judo, zvláště, pokud se cítíte v právu a jste schopen to alespoň nějak prokázat.

Jinou, méně bolestivou, a přitom zcela legální cestou je dar odchovaných mláďat. Je zřejmé, že ta zvířata jsou jednou tu, navíc odchované pravděpodobně v dobré víře a s radostí, že se Vám podařil odchov jinak ohroženého a relativně vzácného živočicha. Není možné také předpokládat jejich kumulaci u jediného chovatele. Současně je však nemorální taková zvířata darovat, protože se tito jedinci obvykle dostávají do nevhodných podmínek, následný chovatel za ně přebírá mizivou zodpovědnost a zvířata obvykle po čase končí v popelnici.

Jejich prodej není možný. Vyhněte se proto jejich veřejnému nabízení k prodeji v inzerátech, na burze atd., pokud nemáte jiná vhodná zvířata k prodeji opatřená příslušnou výjimkou. Je však možný prodej čehokoliv jiného, například krmiva, návodu na chov, výběhu atd. spolu se zvířetem. Na zvíře samotné musí být vystavena darovací smlouva, v níž mimo jiné není možné! uvést hodnotu daru. Hodnota tohoto daru není běžnými prostředky vyčíslitelná a rovná se tedy nule. Zvířata, která nikdy nemohou být obchodovatelná, nelze svou hodnotou analogicky přirovnávat k obchodovatelným jedincům, proto je obava z darovací daně zbytečná. Darovací smlouvu je třeba připojit jako nedílnou součást registračního listu při jeho převodu. Na jednu stranu se jedná o formu legálního daňového úniku, na druhou stranu se stát rozhodnutím o neudělení výjimky připravuje o daň z příjmů - neviděl bych v tom proto problém.

Druhá volba je sice mírumilovnější, nicméně tím odsoudíte Vaše zvířata k trvalému "vyřazení" z chovu. Na tu první musíte mít ale žaludek.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny