Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zamenis situla - úhyn v zimování

Zdravím,
tak jsem včera poněkud smutně "nakopl" sezónu, při odzimování páru Zamenis situla - samec uhynul. V bedně měl tlamu zcela zalepenou zeminou.
Zimování probíhalo stejně jako předchozí dva roky v lednici při teplotě cca. 4-6 stupňů v neprůhledných bednách s vyvrtanými otvory po stranách - na každé straně vždy jedna řada otvorů po celé délce bedny, průměr 6 mm. Jako substrát sloužila směs rašeliny s dřevěnými štěpky, mírně vlhké, postupně v průběhu zimování vysychající. Letos jsem je zimoval pouze tři měsíce, jelikož loni mi po dlouhém zimování špatně žraly, tudíž jsem je nechtěl tolik zatěžovat.
Odzimování probíhalo tak, že jsem je před 14 dny vyndal z lednice (tehdy byli oba hadi živí, ikdyž ztuhlí - neaktivní) a přemístil bedny na chodbu, kde se teplota pohybuje v rozmezí cca. 10 - 15 stupňů, po týdnu pak byly bedny přemístěny do místnosti s teplotou cca. 17-20 stupňů, včera jsem pak měl v úmyslu hady vypustit do terárií (22 st.).
Tuší někdo, kde by mohl být problém? Tímto stylem jsem zimoval už potřetí, dříve nebývaly komplikace. Jaké jsou rizikové faktory při zimování? Díky za každou radu.

No a pak je tu další problém, s tímto spojený, a to je stav samice. Při vzetí do ruky prchá jen pomalu (situly vždy byly jak blesk), je poměrně neaktivní, navíc je u ní patrná ztráta koordinace, při plazení se "nahoru" má tendenci přepadávat dozadu apod. Podobné příznaky jsem viděl u regiusek přiotrávených Arpalitem, ale o tomhle nevím co si mám myslet. Obávám se, že o ni taky přijdu.

Uvítal ybch jakýkoliv rozumný tip čím by to mohlo být způsobeno, případně co s tím. Nemyslím si, že by jí veterinář byl schopen nějak pomoci, ale třeba mě přesvědčíte...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Možná je to i tím suchem a byly dehydrované. Je fakt, že já je ( P.guttatus) nemám na vlhkém substrá…
boaedon 23.02.2009 14:16
boaedon
No, já nedávám vodu k žádným hadům do zimování, jen když zůstávají v teráriích bez zapnutých světel.…
Arutha 23.02.2009 14:24
Arutha
Dávám k ještěrkám malou mističku na vodu a musím říct,že jí každý víken dolívám.Přitom jsou ještěrky…
Melda 23.02.2009 14:34
Melda
Pokud není sklep, co vyjde na spotřebu energie levněji, zimovat v lednici v místnosti ve které je v… poslední
Danielh 22.04.2009 08:03
Danielh

Možná je to i tím suchem a byly dehydrované. Je fakt, že já je ( P.guttatus) nemám na vlhkém substrátu ( jsou na bukových štěpkách, ale nevlhčila bych je, vlhké chytají plíseň, pak bych je zimovala spíše na rašeliníku), ale mám tam misku s vodou a viděla jsem je během zimování pít. Taky je fakt, že nezimuji tak na tvrdo jako ty, ale v rozmezí 11 - 13 °C.
Nic jiného mně nenapadá.
K rašeliníku jsem se vrátila i kvůli inkubaci.

No, já nedávám vodu k žádným hadům do zimování, jen když zůstávají v teráriích bez zapnutých světel. Stalo se mi už taky, že nějaký aktivista když se zavrtával do substrátu, misku vylil a hned bylo vlhko víc než bylo třeba...tentokrát jsem to ale poněkud nevychytal...

Taky je fakt, že nezimuji tak na tvrdo jako ty, ale v rozmezí 11 - 13 °C

To je u gutek jasný, ikdyž by snesly i víc, ale situly právě "natvrdo" potřebují, naměkko to není ono...;-)

Dávám k ještěrkám malou mističku na vodu a musím říct,že jí každý víken dolívám.Přitom jsou ještěrky ve vlhkém mechu na kterém jsou kapičky vody.Řekl bych že určitě byli dehydrované.
[zimovn6.jpg]
Je tam tak vlhko,že voda stéká po stěnách.Takto zimuji druhý rok a žádný problém.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru