Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chovatelství jako zdroj financí - proč je to tak kontroverzní téma?

Chci předem upozornit,že jsem nikdy nepašoval zvíře z přírody a nechci se pašování a pašeráků zastávat ale čistě teoreticky:
budu někde v cizině a chytnu si 2-3 páry zvířat protože je chci chovat,budu se o ně po dobu pobytu starat,krmit napájet atd.Po návratu domů zakaranténuju,v případě potřeby odparazituju,přeléčím.Pokud budu mít jen trochu štěstí jsem si jist,že ten druh začnu množit,a může být časem i zaplavím trh.Dopad na volně žijící populaci troufnu si tvrdit minimální-pokud mně ovšem chytnou,zvířata zabaví a nechaj někde většinou chcípnout.Rozmáznou mně v médiích jako zavrženíhodného a hnusného pašeráka,který devastuje přírodní populace a ještě dodám střelivo ůředníkům,aktivistům a podobným pitomcům kteří jak je již naším dobrým zvykem z principu kolektivní viny budou chtít zakázat chov i švábů.
Pokud ale dovezu těch zvířat stovky až tisíce na leckdy pofiderních "papírech" jsem vážený podnikatel a obchodník.Jak taková zvířata vypadají už v okamžiku kdy k nám dorazí,a jakou mají následně ůmrtnost než se dostanou k chovatelům si nedělejme iluze...jejich šance na rozmnožení kolikrát nulová.Dopad na přírodní populaci mnohdy devastující....tak co je lepší???
Příklad z mého chovu:před mnoha lety jsem se rozhodl chovat Vipera wagneri,v tu dobu v podstatě nesehnatelné zvíře.Po šíleném shánění jsem nakoupil několik zvířat v leckdy zbědovaném stavu(tenkrát po nich byla obrovská shánka,sehnat se dali jen importy za přemrštěné ceny a to většinou jen po jednotlivých kusech),postupně pohřbíval a zas dokupoval až jsem sestavil 3 páry.
Namnožil jsem jich stovky....dneska jsou k sehnání naprosto běžně za pár kaček,a importoval by je jen blázen protože by je nikdo nechtěl.
A tak bych mohl pokračovat dál...nechci tímto zavrhovat importéry ani propagovat pašeráky,berte to jen jako zamyšlení nad tím jak to chodí.
Chovat a rozmnožovat zvířata(i ve velkém) je jednoznačně přínosné a pozitivní i za cenu toho že většina takových jedinců u amatérů následně trpí nebo uhyne, protože lidská touha něco chovat byla je a bude a pokud nebudou k dispozici zvířata z odchovu nezmění se na tom nic,jen se zvedne cena přibyde pašeráků,budou se daleko víc plenit přírodní populace a masivně stoupne ůmrtnost zvířat v chovech.
Takže komerční chov zvířat-jednoznačně ano.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny