Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sterilizace hadů rentgenem?

Zdravím všechny.

V knize Hroznýši a krajty" od M. Kociána na str. 19 čtu: ... může se vám stát, že had bude sterilizovaný rentgenovými paprsky - proč, to pochopíte, když si uvědomíte, že každé mládě narozené nebo vylíhlé v zajetí kazí dovozcům zvířat obchody.

a proto se ptám: je takováto praxe vůbec možná???

Předmět Autor Datum
To se mi moc nezdá. Aby došli ke sterilizaci rentgenem = poškození pohlavních orgánů, jejichž buňky…
Nemi 05.03.2009 14:08
Nemi
Já myslím, že to možné je, nacisti takhle prý sterilizovali židy, kteří prý o tom ani nevěděli. I u…
Janowak 05.03.2009 15:07
Janowak
No mě právě upozornila jedna nejmenovaná chovatelka, která má celkem slušné www strany na jistého pá…
Chovatel 05.03.2009 15:20
Chovatel
Je to možné ..!Nemám s tím osobní zkušenost,ale při debatě s jedním chovatelem jsme na tohle narazil…
Filip 05.03.2009 15:33
Filip
Možné to je, to je pravda, ale chovatel nebo importér jen tak přístup k rentgenu mít nebude. K tomu…
Nemi 05.03.2009 17:18
Nemi
Právě,proto to dělá/jí ...Musí odhadnout správnou dávku ozáření aby nedošlo k umrtí,tím se samozřejm…
Filip 05.03.2009 17:24
Filip
Ještě poznámka k neplodnosti barevných mutací - ta bude spíš způsobena genetikou díky časté příbuzen…
Nemi 05.03.2009 17:21
Nemi
inbreeding;-)
cejna 05.03.2009 17:27
cejna
myslel jsem to tak,že to ozařování bylo záměrné kvůli tomu aby se nemohli dál množit,tím pádem aby s…
Filip 05.03.2009 17:32
Filip
RTG se dá jednoduše vyrobit ... např. Danyk ( www.danyk.wz.cz ) už pár měsíců rentenuje téměř vše, c…
.. 05.03.2009 17:47
..
:-? ten člověk si pěkně zahrává - prosím nikdo nestavějte doma rentgen, při ozařování rentgenem vzni…
Nemi 05.03.2009 18:01
Nemi
Treba poziadat predavajuceho aby vypol svetlo, ak zviera v tme svieti, nebrat :puff:
Bic0 05.03.2009 18:04
Bic0
Podle mě se to tu děje, ale protože se asi úmyslné poškození hadů rentgenem nedá jen tak dokázat, ta…
Janowak 05.03.2009 23:33
Janowak
Já si myslím, že to nakonec všechno dobře dopadne. :-D
KHor 06.03.2009 06:42
KHor
Tady pomůže jedině kupovat zvířata od známých a prověřených chovatelů :-)
Nemi 06.03.2009 09:58
Nemi
To by mně zajímalo, který chovatel má přístup k rentgenu. Pro provozování rentgenového přístroje je…
rosnicka01 06.03.2009 11:34
rosnicka01
No nevím, ale znám veterináře, co je za peníze schopen snad čehokoliv. Vím třeba, že nepapírová štěň…
Chovatel 06.03.2009 12:10
Chovatel
Jak jsem psal,nevím jak dlouho to dělal,jak to dělal a zda to ještě dělá,ale dělo se to nebo možná j… poslední
Filip 06.03.2009 19:05
Filip

To se mi moc nezdá. Aby došli ke sterilizaci rentgenem = poškození pohlavních orgánů, jejichž buňky jsou hodně citlivé na RTG záření, tak by had musel dostat slušnou dávku, nehledě na to, že taková výstelka střev je ještě citlivější a odejde dřív, tudíž by to had nejspíš nepřežil. Ozáření pouze oblasti, kde se nachází pohlavní orgány, asi nebude jednoduchá, had by se musel fixovat a rentgeny jsou konstruované na ozařování ploch, takže by byla potřeba ještě clona... Bylo by to složité a nákladné, takže dost pochybuji, že se to děje.

Já myslím, že to možné je, nacisti takhle prý sterilizovali židy, kteří prý o tom ani nevěděli. I u nás se mezi chovateli o tom spekuluje, jestli to někdo nepoužívá. Podle mě stačí znalost problematiky a mít přístup k rentgenu a jde to.

No mě právě upozornila jedna nejmenovaná chovatelka, která má celkem slušné www strany na jistého pána od Domažlic,že ten to údajně praktikuje. V knize jsem to také vyčetla, že to možné je, tak se pídím po nějakých informacích. Od známého, který "dělá" rybičky jsem slyšela, že chovatelé z Německa toto také praktikují. Ale co a jak, to netuším.

Je to možné ..!Nemám s tím osobní zkušenost,ale při debatě s jedním chovatelem jsme na tohle narazili ...Nevím kdo to přesně praktikuje,ale je to v německu co vím ,,,Hadi se ozařují v pravidelných frekvencích po několik dní ,,,naruší se tím i trávení,ale to se prý po několika dnech po skončení ozařováním zpravý a had na první pohled funguje jak má ...Při dosažení pohlavní dospělosti a pokusu o páření je had neplodný a věčinou i umírá ...Dělá se to prý proto,aby nebyla možnost o další rozmnožení a tím i rošíření dané barevné mutace ...Bavím se o Boa constrictorech (barevných mutacích) ...Alespon takhle nějak jsem to slyšel,ale už je to dýl ...Tak že bych se tomu vůbec nedivil ..

Možné to je, to je pravda, ale chovatel nebo importér jen tak přístup k rentgenu mít nebude. K tomu je potřeba mít příslušnou kvalifikaci. Dle mého názoru, ani veterinář, na jehož pracovišti rentgen být může, nic takového praktikovat ze zákona nejspíš nemůže - šlo by o týrání zvířat. A jak jsem psala výše, úmrnost po takovém zásahu bude velká. Had ztratí schopnost rozmnožovat se, trávit, bude mít omezenou krvetvorbu, nulovou imunitu, rychlý rozvoj rakoviny.

Právě,proto to dělá/jí ...Musí odhadnout správnou dávku ozáření aby nedošlo k umrtí,tím se samozřejmně naruší trávení,ale po čase kdy má přijít mládě do prodeje se stabiizuje že člověk na první pohled nic nepozná ...Nevím zda to praktikuje ještě dnes,ale vím že to tak dělal (ten němčour),,,Jak se dostal k rengénu atd,,, jsem se už nevyptával ...Ale věřím tomu,protože pán od kterého to vím,dělá teraristiku už přibližně 30let a v mládí dělal i v německu u nějaké tera firmy (ted´ nevím přesně) ..Tak že v tomhle mu max. věřím ...

RTG se dá jednoduše vyrobit ... např. Danyk ( www.danyk.wz.cz ) už pár měsíců rentenuje téměř vše, co se vejde na kazetu (rentgenovou) 8-) jen pro informaci .. při rentgenování není v rentgenové místnosti !! (jen aby to někdo neskoušel stavět ... určitě si domyslíte, jak takové lamárny pak dopadají ..

:-?
ten člověk si pěkně zahrává - prosím nikdo nestavějte doma rentgen, při ozařování rentgenem vzniká také vysokopronikavé gama záření, a ikdyž nejste přímo v místnosti, tak stejně dostanete "zásah", obyčejná stěna tohle záření nepohltí. Proto bývají v nemocnicích speciální omítky a další ochrany.
Odhadnout dávku tak, aby to zvíře nezabilo a jenom sterilizovalo, je stejné jako ruská ruleta. Hraje tu roli spousta faktorů. Jenom odhadnout správnou dávku pro lidi je složitý proces, netož u takových citlivých tvorů jako jsou plazi.
Můj osobní (a maličko odborný :-) ) nároz je, že pokud by nějaký chovatel tohle provozoval legálně, tak by se o tom vědělo. Pokud to někdo dělá nelegálně, tak musí mít velké ztráty a noční můry, aby mu na to nikdo nepřišel.

Podle mě se to tu děje, ale protože se asi úmyslné poškození hadů rentgenem nedá jen tak dokázat, tak se nikdo nepouští do otevřeného boje s těmito chovateli. Velké ztráty asi mít nebudou, naopak si myslím, že ozařují co nejmíň a občas se jejich zvířata i novým majitelům rozmnoží. Aspoň jednou než umřou na rakovinu nebo se potom třeba už nikdy víc nerozmnoží. Kdyby se něčí odchovy nemnožily VŮBEC, dalo by se ozařování skoro předpokládat. Takhle se o tom jen spekuluje.

To by mně zajímalo, který chovatel má přístup k rentgenu. Pro provozování rentgenového přístroje je nutné mít hromadu povolení a školení, dále mít na to speciální místnost, z Úřadu pro jadernou bezpečnost chodí na kontroly... no fakt si to nedovedu představit.
A veterinární lékař, který toto všechno má, by se snad k takové hovadině nikdy nesnížil.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru