Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem oddělit pár užovek červených či ne?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jelikož plánuji odjet na skoro 3 měsíce do zahraničí a zvířenu mi nejspíš budou hlídat rodiče.Polemizuju teď nad tím, aby si rychle neodvykly gutky na kontakthce a manipulaci s nimi.
Jelikož se většinou svlékaji v intervalu týden po sobe ,v podstate 2 týdny je chci nechat v klidu. Jenže potom když je chci chytnout, nedaji se jen tak začnou utikat , zkouší na mě ty své výpady a hlavně samec je jak z divokých vajec.
Jelikož odchov neplánuji uvažovala jsem o prodeji jednoho z nich respektive samce-i kdyz je daleko výrazněji zbarven , ale po pravdě je to takový hadí pošuk.Samice je klidná i po delší době není tak rozhozená manipulací a je větší "mazel".

Myslíte si , nebo nasvědčují to vaše osobní zkušenosti, že pokud je had sám, že by byl klidnější a tak rychle si na člověka neodvyknul?

Tahle moje úvaha vyšla z faktu, že divoké zvíře žijící společně s lidmi k nim má blíže než jeho v přírodě žijící soukmenovci. Ačkoli chápu, že toto se moc na hady aplikovat nedá, pravdou je, že na kontakt s člověkem si též navyknou.

Je tedy možná hypotéza, že had pokud bude sám a člověk se mu bude stejně věnovat bude klidný nadále ba klidnější než když je společně s jedincem svého druhu.
Asi chápete, že bych rodiče po příchodu z práce nedonutila pomazlit se s nimi, jelikož i kdyby chtěli , myslím, že samec by je zaručeně odradil.

Předmět Autor Datum
Povedala by som, ze divokost a nezvyk na ludske ruky sa da odvodit od dlhodobeho NEkontaktu so zvier… poslední
ELFKA 05.03.2009 18:45
ELFKA

Povedala by som, ze divokost a nezvyk na ludske ruky sa da odvodit od dlhodobeho NEkontaktu so zvieratom. Nevsimla som si zatial suvis medzi divokostou a tym ci zviera je v terarku samo alebo nie. Moje dve dospele samice amelano a snow, su odmalicka spolu v jednom terariu a su kludne, su zvyknute na malipulaciu, aj kedich pocas zvliekania necham dlhsie "na pokoji". Naopak mlade anerky su stale velmi divoke, pan od ktoreho som ich kupovala sa s nimi urcite nemaznal, neboli zo zaciatku vobec zvyknute na ruky, pokazde utocili a bzucali chvostami, no uz sa to lepsi. Mlada samicka amelano bola uplne kludna na rukach, hoci bola mladatko a predtym sa s nou nikto nemaznal. Jeden samec klasickeho sfarbenia je dokonca spokojny iba ak je v terariu sam. Ak sme k nemu dali ineho hada, ci uz pri prerabke terarii, alebo pokuse o parenie tak bol velmi nervozny, neukludnil sa ani po par dnoch. Ten bol odmalicka sam, teda to pripisujem tomu. Myslim si, ze kazdy jedinec je "osobnost", urcite aj medzi guttkami sa najdu jedinci, ktori sa nikdy nenaucia byt na rukach kludni.
Podla mna, ked ich aj rozdelis, nijak to nezmeni ich spravanie, samec bude pravdepodobne stale taky "posuk" ;-) Za tie tri mesiace sa z nich ziadne krvilacne bestie urcite nestanu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru