Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chameleon nemá apetit

Prostě mám dospělého jedince chameleona jemenského, už je u mně nějakou dobu, ale poslední dobou mi přijde slabší, má docela problémy se udržet a jaksi přestal běhat jak běhal, nevím jestli to není počasím nebo jen náladou nebo zimou. Žere 2 cvrčky denně, někdy nechce vůbec, je to velmi agresivní jedinec, takže barvy vše OK, vyjíždí po mně, ale mám jen strach, bo vidím že se někdy bulá, a jakoby "seká" dokonce se stalo, že i spadne z okraje akvárka.

Předmět Autor Datum
Přijde mi,že 2 cvrčci je dost málo pro dospělé zvíře.Náš 7 měsíční chameleon sežere na posezení těch…
Melda 05.03.2009 20:49
Melda
Mam UV zarovku, jinak on puvodne mel akvarko, jenze nejak se mu tam nechtelo byt a vylezl, beha si p…
Gaeflin 05.03.2009 21:12
Gaeflin
Jsem chovatel amater! Takze, proto se radim.
Gaeflin 05.03.2009 21:16
Gaeflin
poridte mu uzavrene terarium s dostatkem ukrytu a vetvi - nebude ve stresu a tim padem se i zklidni,…
qwerttzy 05.03.2009 21:28
qwerttzy
Dobra provedu, zase mi radili abych mu dal co nejvic prostoru. Jinak s agresivitou nic neudelam, zko…
Gaeflin 05.03.2009 21:32
Gaeflin
Jinak k vitaminum mam teravit s takym chameleonem na tom, rikali ze je to best, sice to bylo nejdraz…
Gaeflin 05.03.2009 21:33
Gaeflin
Reptivite se to presne jmenuje, sem se byl podivat.
Gaeflin 05.03.2009 21:38
Gaeflin
s agresivitou toho opravdu moc neudelate. Neni to mazel, ale zvire na koukani. O potravu ve Vasi pri…
qwerttzy 05.03.2009 21:43
qwerttzy
Jo, vemu cvrka, prijdu k nemu a sestreluje mi je z ruky, ale jak kdy, nekdy je musim dat pred nej a…
Gaeflin 05.03.2009 21:46
Gaeflin
Jestli rikas ze moc nema silu v nohach kup mu vitaminy(pro zvirata melo by tam bejt D3 a jeste neco…
wikin 06.03.2009 08:21
wikin
"bo vidím že se někdy bulá," Bohužel nevím, co přesně znamená že se chameleon bulá ;-) ale z ostatní…
rosnicka01 06.03.2009 11:40
rosnicka01
Jen bych doplnil, že bez vit. D3 jest aplikace jakéhokoliv množství slušně řečeno k výkalu. Proto je…
krokodýl 06.03.2009 16:33
krokodýl
mohu se jen zeptat jek se pozna předávkování vitamíny a co se s tím popřípadě dá dělat?...:-)
ugy 07.03.2009 20:14
ugy
předávkování je v podstatě podobné nedostatku, takže opět měknutí kostí a pod. prostě problém z uklá…
krokodýl 07.03.2009 20:22
krokodýl
Můj chamík na tom byl podobně veterinář usoudil že se jedna o adaptační problém.prostě tvůj chamík n…
BROUCEK 09.03.2009 19:13
BROUCEK
Takze jsem chameleonovi nasadil intenzivni kuru, byl u mne chovatel, on ma vseho dost, jen ma proble… poslední
Gaeflin 10.03.2009 12:07
Gaeflin

Mam UV zarovku, jinak on puvodne mel akvarko, jenze nejak se mu tam nechtelo byt a vylezl, beha si po pokoji, ma 7 mesicu. Je vazne dosti agresivni, kouse. Skube sebou po lidech jak je vidi, a jak k nemu pridam ruku tak skubne sebou az se prebuli, on silu ma, ale v nohou nejak se mi zda ze mu schazi. Obcas visi na zaclone, obcas proste beha po koberci. Jak chce pod svetlo tak vi kde je, vysplha po kabelu od lampy ale malo zere a to me stve!

poridte mu uzavrene terarium s dostatkem ukrytu a vetvi - nebude ve stresu a tim padem se i zklidni, nebude tak agresivni a kdyz se bude citit v bezpeci, verim, ze zacne i zrat.
Pokud ho tedy nejak moc nepoznamenal soucasny zivot - nevim jak moc ma pristup k UVB, vyhrevu a vitaminum.
Chameleon potrebuje svuj prostor, svoje teritorium s ukryty kam se pred Vami muze schovat. Nechat ho volne pobihat po byte je nezodpovedne, myslete na jeho zdravi!

Dobra provedu, zase mi radili abych mu dal co nejvic prostoru. Jinak s agresivitou nic neudelam, zkousel jsem vsechno, uz od mala je protivny a nafukuje se, mam strach kdy praskne. On je normalne dravy, ale proste ztraci zajem o potravu v me pritomnosti, bud asi fakt to akvarko a nahazu mu tam cvrcky at si je divoce chyta nebo nejak budu muset zaridit aby se me tolik nebal.

s agresivitou toho opravdu moc neudelate. Neni to mazel, ale zvire na koukani. O potravu ve Vasi pritomnosti nema zajem protoze se Vas boji a ma tendence utect a zachranit se, nez aby zral. Memu chameleonovi chvilku trvalo nez toleroval ze vubec chodim kolem terarka (ted ma volieru) vzdycky se utikal schovat do vetvi a listi, ted uz zere i prede mnou, ale musim byt za dvirkama zvenku.
cvrcky mu hazim do "krmitka", ma ho udelany z vyssiho umelyho kvetinace a pekne si je z tama vychyta, aniz by cvrcci utekli.
Vy ho krmite jak, kdyz tak lita na volno?

Jo, vemu cvrka, prijdu k nemu a sestreluje mi je z ruky, ale jak kdy, nekdy je musim dat pred nej a ceka az se vzdalim. Jinak krmivam ho vzdy od 4 do 5 hodiny. Napr. dneska vystrelil, ale bohuzel nenalepil a tak se na to vykaslal a uz nemel vubec zajem.

Jestli rikas ze moc nema silu v nohach kup mu vitaminy(pro zvirata melo by tam bejt D3 a jeste neco myslim) treba ted 14.3 v Ladvi a potom mu teda davej ne dva cvrcky ale treba tech deset a vsechny obal v tech vitaminech to by melo vyresit ten problem z tema nohama a jestli se skube a chce kousat.......To dela i nas Leguan protoze se chce parit v sichni jesteri jsou v obdobi pareni hodne agresivni a pro to muzou kousat.....

"bo vidím že se někdy bulá,"
Bohužel nevím, co přesně znamená že se chameleon bulá ;-) ale z ostatních popsaných příznaků (slabost, problémy s držením, padání z větví) to vypadá na těžký dlouhodobý nedostatek vápníku. Toto onemocnění se nazývá fibrózní osteodystrofie. Můžete se pokusit o domácí léčbu - zvýšit příděl cvrčků a každého z nich obalit v přípravku s vysokým obsahem vápníku, nebo přímo v drcených vápníkových tabletách pro lidi (Vitakalcin).

Jen bych doplnil, že bez vit. D3 jest aplikace jakéhokoliv množství slušně řečeno k výkalu. Proto je třeba mít u chamíka (a samozřejmě i mnoha dalších ještěrů a suchozemských želv) kvalitní zdroj UV B (případně ten nejlepší zdroj - slunce, pozor však na přehřátí zvířat při slunění), případně dodávat vit. D3 uměle. D3 je údajně i v některých vitamíno-minerálních doplňcích pro tera i jiná zvířata, ovšem nejsem si jist jestli je ve formě pro plazy využitelné a navíc je ho tam poměrně zanedbatelné množství (vzhledem k tomu, co se nakonec do zvířete dostane), takže je třeba dodávat nebo svítit UV B zdrojem (pozor nekombinovat obé, v případě dobrého zdroje UV B by mohlo snadno dojít při dalším podávání vit. D3 k předávkování, což je stejný prů.er, ne-li větší než nedostatek). Kvalitním zdrojem Ca jest např. min. doplněk Plastin nebo sépiová kost. Při krmení cvrčky a jiným chovaným hmyzem je třeba dodávat hodně Ca, aby byl převrácen jeho nepříznivý poměr Ca:P. Proto doporučuji obalovat tento hmyz pokaždé např. směsí Nutrimixu pro nosnice a plastinu (5:1) apod.

Můj chamík na tom byl podobně veterinář usoudil že se jedna o adaptační problém.prostě tvůj chamík neví kam patří a je z toho ve stresu.zavři ho do terárka a nepouštěj ho ven ať ví kde je jeho teritorium po pár dnech by se to mělo zlepšit.několik dní mu obaluj cvrčky ve vitamínu a dodržuj teplotu a vlhkost s dostatkem vody na pití.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru