Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama límcová a dráček létavý

Zdravím.Chtěla jsem se zaptat, zda někdo z vás nechová Chlamydosaurus kingii, tedy agamu límcovou, čí Draco volans-dráček létavý.
Podle mě jsou to zajímavý jaštěři, patří mezi dostupná zvířata? A jak je to ohledně chovu?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dráčka moc nedoporučuju, to je vysoká teraristická...
krokodýl 16.04.2009 19:07
krokodýl
Souhlasím, dost náročný. Nevíš ale z jakýho hlediska? Vím, že potřebuje prostorný terárko, ale dál n…
Ginza 16.04.2009 19:29
Ginza
Jsou hrozně dominantní, dají se chovat jen jednotlivě, jinak postupně padají až zbyde jen jeden, k t…
krokodýl 16.04.2009 19:35
krokodýl
S importy souhlasím. Zatím mám jednoho jemeňáka a chtěl bych pořídit v budoucnu nějaký rhampholeony,…
Ginza 16.04.2009 19:41
Ginza
Zdravím, osobně bych ty importy tak vnitřně neodsuzoval a hlavně bych se jich tak nebál. Záleží také…
Zydy 16.04.2009 20:01
Zydy
často také nižší ceny no, a to je ten nejvetsi prusvih. Lidi pak casto premysli v relacich jako "kd… poslední
JaBula 16.04.2009 20:32
JaBula

Jsou hrozně dominantní, dají se chovat jen jednotlivě, jinak postupně padají až zbyde jen jeden, k tomu nároky na prostor, potravní nároky (i když to není tak hrozné), navíc klasické problémy s importy a čím drobnější zvíře, tím rychleji se projeví dehydratace a pod. ...
O odchovu v ČR nevím, pouze v zahraničí, ale to většinou, co vím, jen z vajec od samic krátce po importu, takže tomu bych neříkal odchov...

Zdravím, osobně bych ty importy tak vnitřně neodsuzoval a hlavně bych se jich tak nebál. Záleží také na tom o jaký import se jedná - mám kladné i záporné zkušenosti, ale převažuji ty kladné - také určitě výhody - nová krev a často také nižší ceny, ale poté však nejvíce záleží na zdraví a celkovém stavu zvířete. Po ČR je hodně importérů a chce si to najít někoho ověřeného, solidního a zběhlého. Co se týče dráčků - velice hezcí, už jen fascinující plachtění ve vzduchu, ale vskutku pro mné podmínkami nároční. Studoval jsem si o nich na německých stránkách a docela mě odradili. V importech je ale vidím za směšné částky 250-300 Kč, což možná hodně lidí naláká a koupí je, neposkytnou podmínky a jen se trápí a hynou. Kdo však má možnost poskytnout potřebné podmínky, ten by se bát neměl a měl by tohoto zajimavého ještěra dostat do naší české teraristiky.

často také nižší ceny

no, a to je ten nejvetsi prusvih. Lidi pak casto premysli v relacich jako "kdyz jsem za zvire dal dve stovky, prece mu nebudu kupovat terarium s osvetlenim za 5000".
Kam az to muze zajit je dobre videt na faremnich odchovech leguanu zelenych.

Po ČR je hodně importérů a chce si to najít někoho ověřeného, solidního a zběhlého

ani takovy importer nezaruci, ze zvire bude OK. Maximalne muze clovek doufat, ze mu prodejce vrati penize nebo da "nahradni zvire" za to predesle uhynule, coz volne zijicim populacim jiste neprospiva.

také určitě výhody - nová krev

oziveni krve je prijatelne max. u zvirat, ktera jsou v zajeti odchovavana po x generaci (eublici, chameleoni, gutaty, hroznysi apod.). U ramfoleonu, dracku nebo chlamydosauru a podobnych "zalezitosti" to je jen chaba berlicka k obhajovani importu. Zvlast, kdyz jsou odchovy sehnatelne. Samozrejme ovsem draz a je jich podstatne mene. A mame tu obdobnou situaci jako u regiusek. Prestoze jsou odchovy sehnatelne, mnoho lidi da prednost levnejsimu importu (lituji az pozdeji).

osobně bych ty importy tak vnitřně neodsuzoval a hlavně bych se jich tak nebál. Záleží také na tom o jaký import se jedná - mám kladné i záporné zkušenosti, ale převažuji ty kladné

Nevim, kolik importovanych zvirat Ti proslo rukama, nicmene troufam si rict, ze odchovana jsou v mnoha pripadech pro chovatele (zvlaste zacinajiciho) to nejlepsi co si muze vybrat. Vyvaruje se tak mnoha potizim, ktere nemusi diky nezkusenosti rozpoznat ve stadiu, kdy se s tim jeste da neco delat. Urcite se vyplati pockat si na odchov a nenechat se zlakat levnymi importy. Limcovky uz tu min. jeden clovek uspesne mnozi, dracci se take "skoropovedli", ovsem je potreba se podivat kdo je dokazal odchovat. Byli to terariste, kteri uz meli za sebou hodne zkusenosti.

Kdo však má možnost poskytnout potřebné podmínky, ten by se bát neměl a měl by tohoto zajimavého ještěra dostat do naší české teraristiky

Je samozrejme rozdil, kdyz si narocny import poridi nezkuseny zacatecnik (ktery rovnez snaze podlehne nizke cene zvirete) a zkuseny chovatel, ktery odhadne jak se pri urcitych potizich nejlepe zachovat. Importy jsou podle mne spise pro druhou kategorii teraristu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru