Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Darování trnorepů skalních

Ono jde vlastně o to, že úředník se chytil za nos a uznal, že není v silách zoo, resp. záchraných center při zoo (u nás jich je těch trndů taky pár desítek) se postarat o několik set trndů bez nějakých dotací , které by šli vlastně do milionů (jen prvotní investice) a provoz by byl také v řádu možná stovek tisíc možná i milionů, protože kvůli vnitrodruhové agresi samců, nelze chovat dospívající (což začíná být už v současnosti reálná situace)jedince ve skupinách o více samcích a v podstatě ani moc samic. K tomu připočtěme světelné a tepelné nároky (min. 1 ks 300 W ultravitaluxka jako zdroj UV B a vyhřátí a další zdroje na dosvit v každé nádrži). A jsme v situaci, kdy by pro udržení těchto zvířat v odpovídajících podmínkách muselo být vybudováno nějaké další centrum, které by mělo dostatek prostorných a vybavených nádrží, protože současné ZC mají poměrně omezenou kapacitu.
Nu, stát prostřednictvím úředníka kupodivu seznal, že situace je natolik neúnosná, že je třeba ji řešit a tak bylo rozhodnuto o darování trndů bezplatně do dalších zoo (a jiných institucí) u nás i ve světě, což ovšem zdaleka nepokrylo množství nabídnutých jedinců, protože zas tak moc se o ně jiná zařízení "nervala" a každý rozumný člověk (instituce) si lehce spočítá, kolik si jich může vzhledem k nárokům vzít a nastala situace, kdy stát (potažmo ČIŽP) jakkoli se kroutící musel ustoupit ze své opozice vůči soukromým chovatelům a musí vzít zavděk i jejich pomocí.
Má to svá pro a proti, ale pokud by nakonec mělo z té původní skupiny několika set zvířat alespoň 100-150 jedinců obého pohlaví dále reprodukčně fungovat (tzn. možnost několika set mláďat ročně) může během několika let snadno nastat situace, kdy už trndu poddruhu U. a. nigriventris ani nikdo moc nebude u nás chtít (rozhodně ne za dnešní ceny) a už vůbec ho nebude nikdo vozit načerno z Maroka.
Jelikož zase nejsem takový optimista, tak bude fajn, když se u nás ujme alespoň několik skupin, které se budou pravidelně množit a těch mláďát bude aspoň ta stovečka ročně:-).
Co se mi moc nezamlouvá je veřejná prezentace takové nabídky, protože (a to se nechci zde ani jinde nikoho dotknout) vidím průřez chovatelskou kvalitou a zkušeností na různých fórech a je mi jasné, kdo všechno se bude pokoušet nějakého toho trndu (nebo i více ks) bez ohledu na své reálné možnosti získat a nedělám si iluze o tom, jak kvalitně dokáže ČIŽP schopné chovatele vybrat. Tudíž je mi jasné, že mnoho trndů dopadne, tak jak by zřejmě stejně dopadli, pokud by nebyli zachyceni. No, ale buďme optimističtí a radujme se z toho, že je velká šance na vytvoření fungující dostatečně velké populace těchto trndů v lidské péči ve střední Evropě, díky čemuž už nebude třeba další jedince z jejich domoviny dovážet ať legálně či nelegálně.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny