Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Petiční akce se chýlí ke konci !!!

Podle mě je jedinou rozumnou cestou absolutní průhlednost, kdo, kolik a čeho chová. Tedy pokud budu někomu prodávat jedáka, tak od něj budu požadovat nacionále a ty potom opět mohu nahlásit na KVS, aby byl přehled kam had (krokodýl,...) pokračoval. samozřejmostí by byla nějaká povinnost nahlašovat např. nově narozená mláďata do řekněme měsíce, v případě úhynu zachovat mrtvé zvíře do kontroly (po nahlášení úhynu by měl kontrolní orgán řekněme do měsíce zjistit zda je tomu tak) atd. Prostě, aby bylo jasné kolik jedáků, krokodýlů atd. kdo má a pak už není v případě nálezu problém dokontrolovat chovatele v okolí případného nálezu, jestli některému onen kus nechybí. Což už vlastně v případě registrace funguje, ale chybí mi ta nutnost (povinnost) ohlášení, kam putují naše odchovy aj. dál. Prostě chceš jedáka, ukaž občanku, vím, že na to ze zákona nemám právo, ale pokud by mi někdo nechtěl odhalit svoji totožnost, tak mu prostě hada neprodám. Ale to je taky hodně na nás chovatelích. Nicméně v tomto případě by bylo vhodné, aby nakupující (přebírající) měl povinnost, resp. prodávající právo chtít průkaz totožnosti, což by mohlo být ve vyhlášce zakomponováno. Tím by odpadl nákup nezletilých, resp. nákup třetí osobou, protože to si samozřejmě v tomto případě jistě rozmyslí. A bylo by přehledné, kdo opravdu a kolik těchto "nebezpečných" zvířat vlastní. Předpokládám, že při nákupu a prodeji např. zbraní nebo jedů to taky tak nějak funguje.
Čipování nic moc neřeší, protože je spousta druhů (drobné druhy) nebo jedinců (mláďata), které by čipovat nešli a hlavně ta drobotina může spíš uniknout, jinak je poměrně málo pravděpodobné, aby při průměrné zodpovědnosti (samostatná místnost) a alespoň základním pořádku (např. terária na stojanu 15-20 cm nad zemí, žádný zbytečný nábytek atd., aby byl přehled, kde se co při případném úniku plazí)větší plaz unikl někam mimo chovnou místnost. Neříkám, že to není možné, ale je to přinejmenším méně pravděpodobné.
K Drobkově názoru bych se zeptal: Kdyby nevypadli z vyhlášky tví milovaní hroznýši (potažmo krajty), tak bys taky stál za čipováním? Mimochodem si myslím, že třeba opravdu velké druhy krajt (velcí varani a teju, kajmanky aj.) by tam být stále měli, protože určitě v případě úniku mohou jiné lidi taky poměrně dost ohrozit. Vím, že je to dost nepravděpodobné, ale... Samozřejmě by to mělo být vyjmenováno dle druhů (není jich zas tak moc), aby bylo jasné, o které jde. Sice nevím, jak se pak stavět k nějakým dwarfům atd., ale ty holt by se s tím bohužel svezli také, protože není v silách KVS odlišit dwarfy třeba reticulat od běžných jedinců.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny