Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Vegetariání vs. masožrouti

Jinak kolika se kdo dožívali tak to fakt nevím, ale např. Eskymáci asi ještě méně než Ti Egypťani a to je ještě otázkou kolika let se tehdy dožívali i Ti ostatní.
To je celkem nesrovnatelné, rozdíl mezi životními způsoby Eskymáků a Egypťanů jsou antolik výrazné a hodně ovlivněné prostředím, že jakékoliv srovnávání pokulhává.
Tak třeba srovnejte kolik lidí se "nakrmí" ze dvou hektarů (louky, zahrady, pole), kteří konzumují maso (1) a kolik vegetariánů (14) nebo dokonce až 50 veganů. Dál znečištění vody, kácení lesů na pastviny, vypouštění plynů ..... Uvědomte si kolik nás bude v roce 2030 ?!
Oni taková srovnání jsou hodně účelová, ty 2 ha se dají využít velmi různě, např. nezužitkované zbytky rostlin se dají dále využít pro krmení hospodářských zvířat.
Uvedu jeden příklad z mnoha. Před jistou dobou začalo několik producentů masa letecky vyvážet dobytek na Haiti, tam jej levně vykrmili a vzápětí reexportovali na americký trh.
Lappé a Collins po návštěvě Haiti napsali: "Zvlášť na nás zapůsobil pohled na bídné chatrče lidí bez půdy, chatrče stojící podél šťavnatých zavlažovaných polí s pícninami pro tisíce prasat, která měla skončit jako párky na pultech obchodů Servbest Foods v Chicagu. Většině obyvatel Haiti nezbývá nic jiného, než ničit kdysi zelená úpatí hor v téměř bezvýsledné snaze o pěstování nějakých potravin."
Je to velmi účelově vybráno, samozřejmě to je hnus, ale za to nemůže všežravost člověka, ale kreténismus některých "podnikavců"
Po tři dny byla devíti osobám předkládána speciální strava, načež byla jejich výkonnost podrobena zkoušce na tzv. ergokolu. Po stravě sestávající z masa byla výkonnost sportovců v průměru 57 minut. Po smíšené stravě stoupla na 114 minut, kdežto čistě vegetariánská strava jim poskytla výkonnost 167 minut, což je téměř trojnásobně vyšší hodnota než při živočišné stravě.
Opět dost účelový pokus, po třech dnech se nedá moc vyvozovat, za 3 dny se může krátkodobě zlepšit fyzická stránka, ovšem cenu by to mělo, kdyby ten pokus byl dlouhodobý např. několik let. Osobně znám poměrně dost vrcholových sportovců, ale vegetariány v právém smyslu žádné. Ono vše závisí na celkové skladbě stravy, ale i na mnoha dalších faktorech životního stylu.
A jak vypadají údajně naše oceány : http://zemepredevsim.ecn.cz/archive/articles/sea_s hepherd/sea-shepherd.html
Tak to mi nějak uniká smysl, pokud se bavíme o vegetariánství v. všežravost, s tím opravdu oceány zas tak moc nesouvisí.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny