Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozdíl mezi krajtami

Samozřejmě, že to vyčíst šlo, však ta moje první věta byla myšlena ironicky8-)

že bychom se stejně ničeho obecně přijatelného nedopátrali
Tak s tím naprosto souhlasím
Myslím, že jedinou šancí je porovnání rozboru mitochondriální DNA.
Tak s tím už tak úplně souhlasit nemůžu - uvedu dva protichůdné příklady:
1. Analýza mtDNA u viridisek odhalila,že mezi jižní (Cape York, Merauke, Aru) a severní populací (ostatní formy) jsou genetické rozdíly větší než u některých uznávaných druhů. Stejně se ještě nikdo neodhodlal tento druh rozdělit.

2. Už na přelomu tisíciletí proběhla široká studie DNA tzv. kobercových krajt. Její výsledek - prozatím žádný. Protože, pokud je tato informace pravdivá, tak herpetologům velmi zamotala hlavu (údajně ji vypustil jeden z autorů této studie a jeho osobní přítel ji zveřejnil). Studie prokázala skoro naprostou genetickou identitu třech dosud uznávaných poddruhů (variegata, mcdowelli, cheynei). Rozdíly jsou tak minimální, že nestačí ani na status poddruhu, jenže pokud někdo čisté populace těchto poddruhů viděl či choval, tak nemá nejmenší pochyby o tom, že se jedná o rozdílné druhy/poddruhy (rozdíly ve velikosti, zbarvení, stavbě těla, tvaru hlavy atd.)
Navíc je tady boom popisování nových druhů za každou cenu, což může být také zavádějící.
Paradoxně k tomuto popisování často vedou právě analýzy mtDNA, jako např. u zmiňovaného komplexu albertisii, curtus a dalších.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny