Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem pomoc - UV záření

potřebovala bych poradit ohledně UV záření. Chovám africký šneky. Chci jim dodat UV záření, přečetla jsem spoustu informací a ptala jsem se kde jsem mohla, ale nikdo mi moc nepomohl.
Potřebuji vědět jak silná zářivka by měla být do terária o velikosti 90x45x45 když tam budou šneci. Myslím si že od Exo terry Repti Glo 5 UVB by mělo stačit, ale zase má asi malý dosah záření a teď nevím jestli 10 by jim už neublížila. O želvě nebo ještěrce ví plno lidí jak na to, ale o šnekovi ne. Ani chovatelé šneků (většinou děti) to nevědí, protože nepovažují za důležité jim přisvěcovat.... Pomůžete mi prosím?? Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ještě k tomu UV - nešlo by to umístit těsně nad mřížky terária, třeba použít lineární UV zářivku, kt… poslední
Nerous 22.05.2009 12:41
Nerous

Ještě k tomu UV - nešlo by to umístit těsně nad mřížky terária, třeba použít lineární UV zářivku, která by byla nad celým šnekárkem? UV by mělo jít 20cm, dál ne. Taková zářivka se dá umístit prakticky kamkoliv.

Nějaký zdroj tepla dát přímo do terárka bych se bála - co když by šnek vlezl ke zdroji, když by byl vypnutý, člověk by si toho nevšiml, zapnul žárovku a šnek by měl co dělat, aby zdrhnul,, brrr! Moje želvy jsou schopné udělat pod zdrojem světla pyramidu a o horkou žárovku si spálit víčka, a nemyslím, že by šnek byl v tomto směru chytřejší:-)

Navíc šneci jsou noční tvorové - nemohlo by jim svícení v noci vadit? nebo to řešit červenou folií? (Ale ta by nejspíš pohltila UV.) Nebo svítit přes den, dkyž jsou zalezlí?

Milpet, nemůže sem dát pls nějaké opdkazy na weby, z kterých jsi čerpala info - klidně i zahraniční (ty české mají asi všichni už proguglené:) Taky se totiž na achatiny achatiny chystám, ráda bych je dala k mým limicolaria flammea, pokud se snesou, podmínky chovu by měly být stejné. Těm limicoláriím zatím ale nijak nesvítím, ale mám je jen krátce, jsou to úplná mimina a venku je navíc horko, jen často rosím. Chovatel od kterého je mám, říkal, že přisvicovat nepotřebují.

Taky přemýšlím, že spíš než používat UV, bych dala šneky ven - ale muselo by být asi velké horko, a to i v noci.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru