Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem pomoc - UV záření

potřebovala bych poradit ohledně UV záření. Chovám africký šneky. Chci jim dodat UV záření, přečetla jsem spoustu informací a ptala jsem se kde jsem mohla, ale nikdo mi moc nepomohl.
Potřebuji vědět jak silná zářivka by měla být do terária o velikosti 90x45x45 když tam budou šneci. Myslím si že od Exo terry Repti Glo 5 UVB by mělo stačit, ale zase má asi malý dosah záření a teď nevím jestli 10 by jim už neublížila. O želvě nebo ještěrce ví plno lidí jak na to, ale o šnekovi ne. Ani chovatelé šneků (většinou děti) to nevědí, protože nepovažují za důležité jim přisvěcovat.... Pomůžete mi prosím?? Díky

Předmět Autor Datum
myslim si ze 5.0 nic nezkazis...vydava svit do 30cm...tak ji umisti tak aby od bych tech 30 cm byla…
BoaPepe 28.03.2009 10:14
BoaPepe
ujišťuji tě, že u kompaktu repti-glo 5.0 ve 30cm bude hodnota UVB téměř nulová ;-). Aby tento kompak…
MadMike 28.03.2009 10:22
MadMike
tak to se půjdu asi zabít ;-) protože terárko stálo majland a nejsem schopná dát zářivku dovnitř, pr…
milpet 28.03.2009 10:24
milpet
víš v čem je problém, že mám terárko od exoterry a jejich kryt na světla je vlastně umístěný na terá…
milpet 28.03.2009 10:23
milpet
zdar,já jsem taky malé dítě,kolikrát to taky slyším:))ale ty Achatiny bych mějak moc neřešil.Aspon t…
West day1-pošuk 28.03.2009 10:34
West day1-pošuk
šneci rádi lezou po všem co jim stojí v cestě i po květináči, mrchy se na něj dostanou. Teď mám jedn…
milpet 28.03.2009 10:46
milpet
Neboj mikuláše v létě;-)až ten květináč bude topit nevlezou tam to ti garantuji
West day1-pošuk 28.03.2009 11:39
West day1-pošuk
Jaký pak máš sneky? Já mám Achatinu achatinu 20cm(ulita) malou achatinu achatinu 3cm (ulita) a tři A…
šmejký 28.03.2009 10:40
šmejký
ty jsi asi hodně dobrý chovatel že? Ty nevíš že vitamín D a celá stavba ulity je závislá na UV zářen…
milpet 28.03.2009 10:44
milpet
Považuji s milpet za vyřešené dohodli jsme se v SZ
šmejký 28.03.2009 12:24
šmejký
ty jsi asi hodně dobrý chovatel že? Ty nevíš že vitamín D a celá stavba ulity je závislá na UV záře…
krokodýl 28.03.2009 16:05
krokodýl
nemáš pravdu, sice generace achatin existují i bez UV, ale druh achatina achatina Ghana je na něm zá…
milpet 28.03.2009 20:02
milpet
Ale u Achatina Achatina to tak není. Sice Šmejky , tady z diskuze odchoval několik generací Achatina…
krokodýl 29.03.2009 13:26
krokodýl
Nikdy v životě sem nepoužíval žádne UV žádnou zářivku nic takového. Jak už se ví achatiny potřebují…
šmejký 29.03.2009 13:32
šmejký
ale já vím jak se starat o achatiny.....
milpet 29.03.2009 17:49
milpet
je zvláštní, že desítky lidí v republice touží po Achatině s tmavou nohou a nějak není k sehnání, a…
milpet 29.03.2009 18:39
milpet
Vím že víš jak se starat o achatiny. Chtěl jsem ti jen poradit. A.A se mi vylíhli dvakrát jednou cca…
šmejký 29.03.2009 18:58
šmejký
ahoj, vím že to sem nepatří, ale nechystáš se náhodou na mláďata? Ty s černou nohou jsou fakt krásný…
mafffia 01.04.2009 12:35
mafffia
To víš že dyžtak dám vědet.
šmejký 01.04.2009 15:45
šmejký
děkuji pěkně :-);-)
mafffia 03.04.2009 14:45
mafffia
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak dlouho A. Achatiny chováš a jak jsi se k nim dostal? :) Na internet…
shne.czek 21.05.2009 23:24
shne.czek
ty tvoje achatiny máš s tmavou nebo světlou nohou. A mláďata jsou taky A.A s tmavou? Kde jsi k nim p…
milpet 28.03.2009 10:55
milpet
Ještě k tomu UV - nešlo by to umístit těsně nad mřížky terária, třeba použít lineární UV zářivku, kt… poslední
Nerous 22.05.2009 12:41
Nerous

nemáš pravdu, sice generace achatin existují i bez UV, ale druh achatina achatina Ghana je na něm závislá protože její rozmnožování závisí na UV a střídání období sucha a dešťů a také vyské teploty a vlhkosti. Prostudovala jsem spousty materiálu a přečetla nespočet zahraničních webů, takže vím o čem mluvím. Ale zase na druhou stranu i ty máš pravdu. Reticulaty, fulicy,.... ty existují i bez UV a plodí mladé jako na páse. Ale u Achatina Achatina to tak není. Sice Šmejky , tady z diskuze odchoval několik generací Achatina Achatina ;-), ale je asi jediný v republice. Chovatelé "černých potvůrek" by my dali za pravdu, není to tak jednoduché.

Ale u Achatina Achatina to tak není. Sice Šmejky , tady z diskuze odchoval několik generací Achatina Achatina , ale je asi jediný v republice

A bez UV, viď? Neříkám, že nemusí mít nějaký pozitivní vliv, ale jde zřejmě to i bez něj, důležitější jsou ty teplotní a vlhkostní podmínky. Nezdá se mi, že by se metabolismus a ukládání Ca tak moc u různých druhů achatin lišilo. V případě šneků bych rozhodně zůstal jen u zářivek, to přímé sálavé žárovkové (tedy výbojkové) teplo by asi nebylo úplně OK.

Nikdy v životě sem nepoužíval žádne UV žádnou zářivku nic takového. Jak už se ví achatiny potřebují hlavně vápník z vápených kašiček, sépiové kosti, skořápek a další. Že jsem jediný v republice kdo odchoval A.A bez UV? Tak to jsi na omylu. A.A se rozmnožují stejně jako ostatní jen pomaleji toť vše. Teplotu jsem nikdy nijak nereguloval prostě pokojová a vlhkost? Tak tu zajistím tak že jednou za dva dny terárium i achatinky porosím vodou. A jednou za týden achatinky lehce osprchuji v vlažné vodě. A chov? Ten se daří!;-)

je zvláštní, že desítky lidí v republice touží po Achatině s tmavou nohou a nějak není k sehnání, a Šmejky nebo i ostaní jí množí ale nějak jsem nezaznamenala, že by byly nějaký nabídky na mláďata ať v minulosti nebo teď. Tak kam se poděli?? Mezi známí? Achatina plodí až 300 vajíček, přežije jich tak polovina tak kde jsou?? Proč jí nikdo od něj nemá? Víš proč, protože je určitě udal u lidí kolem sebe a vůbec je nedal na internet, protože mu žádný nezůstali.
Nechci se tu s váma hádat, já jsem tu potřebovala akorát radu ohledně UV protože já jim chci svítit a nechci se tu zabývat tím, jek mě neustále něco vyvracíte. Pokud vám všem šneci prospívají, je to jen dobře. Pokud bude mít Šmejky mládě, chci si jedno koupit, protože mě se to zatím nepovedlo.

Vím že víš jak se starat o achatiny. Chtěl jsem ti jen poradit. A.A se mi vylíhli dvakrát jednou cca 150vajíček a podruhé kolem 100 vajíček. Já na internet nedávám spíš se dohodnu se známíma a ty se dohodnou zase s jejich známíma. Dělám to tak vždy. Achatiny neprodávám nýbrž je daruji nechci na nich vydělávat. A když tak prodávám do 20Kč kus. A.A s černou nohou jdou opravdu na odbyt.;-)

ahoj, vím že to sem nepatří, ale nechystáš se náhodou na mláďata? Ty s černou nohou jsou fakt krásný. Já mám zatim jenom klasický achatinky a tyhle by se k nim ještě vešli :-):)). Kdybys náhodou měl nějaký prťátka navíc že mi dáš vědět viď. prosím prosím smutně koukááám.

jo a taky UV nesvítim a ještě k tomu dávám šnekům Plastin jako náhradu za sepiovky. Občas udělám kašičku ze skořápek a šneci super prosperují.

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak dlouho A. Achatiny chováš a jak jsi se k nim dostal? :) Na internetu totiž opravdu není vůbec žádná nabídka na tento druh, jak jsem koukala :D Doufám, že navadí, když se tady budu tak trochu "opičit" tady po Mafii :D, protože, kdyby jsi měl ještě někdy nějaké mladé, měla bych opravdu moc velký zájem. Žádný jiný druh podle mě nemá tak krásnou nohu i domeček zároveň :D. Tak kdyby byly, prosím, ozvi se na janneda@seznam.cz :)

Ještě k tomu UV - nešlo by to umístit těsně nad mřížky terária, třeba použít lineární UV zářivku, která by byla nad celým šnekárkem? UV by mělo jít 20cm, dál ne. Taková zářivka se dá umístit prakticky kamkoliv.

Nějaký zdroj tepla dát přímo do terárka bych se bála - co když by šnek vlezl ke zdroji, když by byl vypnutý, člověk by si toho nevšiml, zapnul žárovku a šnek by měl co dělat, aby zdrhnul,, brrr! Moje želvy jsou schopné udělat pod zdrojem světla pyramidu a o horkou žárovku si spálit víčka, a nemyslím, že by šnek byl v tomto směru chytřejší:-)

Navíc šneci jsou noční tvorové - nemohlo by jim svícení v noci vadit? nebo to řešit červenou folií? (Ale ta by nejspíš pohltila UV.) Nebo svítit přes den, dkyž jsou zalezlí?

Milpet, nemůže sem dát pls nějaké opdkazy na weby, z kterých jsi čerpala info - klidně i zahraniční (ty české mají asi všichni už proguglené:) Taky se totiž na achatiny achatiny chystám, ráda bych je dala k mým limicolaria flammea, pokud se snesou, podmínky chovu by měly být stejné. Těm limicoláriím zatím ale nijak nesvítím, ale mám je jen krátce, jsou to úplná mimina a venku je navíc horko, jen často rosím. Chovatel od kterého je mám, říkal, že přisvicovat nepotřebují.

Taky přemýšlím, že spíš než používat UV, bych dala šneky ven - ale muselo by být asi velké horko, a to i v noci.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru