Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem šnekožrouti

zajimalo by me, jestli tady nekdo chovate nejaky druh snekozrouta? podle odkazu mi prijde,ze nejdostupnejsi by asi mohl byt Aplopeltura boa? je to tak? videl jste nekdo, ze by byl k dostani na burze (predpokladam, ze spis zahranicni..)? fascinuje me jejich zpusob prijimani potravy a kdyby byli k sehnani, rada bych si nejake poridila, ale mam podezreni, ze sehnat je nebude zadna malickost, pokud je to vubec realne...
diky moc

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nedavno som niekde videl video z krmenia, naozaj zaujimave zvieratko. @Michal: neviem aky tam vidis…
Bic0 30.03.2009 13:18
Bic0
Tak myši, a holata ve nějakým množství tam mam taky, ale máma není ztoho mo nadšená. A jako zamrazit…
Michal... 30.03.2009 16:53
Michal...
Nemusíš je mrazit.Pokud máš trochu chladnější sklep, tak kolem 10 st. Já je pro svoje H.gerrardii př…
kerejoo 30.03.2009 21:34
kerejoo
zdar,když je hlad i řízek je dobrý;-)na ty slimáky bych si já osobně dal pozor,ale proti gustu......…
West day1-pošuk 30.03.2009 22:02
West day1-pošuk
Zdravím, z motolic bych strach neměl, tedy kdybych byl šnekožroutem. Mají dost složitý vývoj a infek…
kerejoo 31.03.2009 21:29
kerejoo
Tady bych si dovolila upresnit par veci ohledne parazitu Mají dost složitý vývoj a infekční je tepr…
JaBula 01.04.2009 13:42
JaBula
Jistě, měl jsem na mysli motolici jaterní. Pochopitelně mnoho motolic je infekčních i bez zapouzdřen…
kerejoo 01.04.2009 17:29
kerejoo
Chtěl jsem jen říct, že u nás nákaza ze zkrmování hlemýžďů, šneků, nehrozí na tom se urcite shodnem…
JaBula 01.04.2009 19:02
JaBula
Díky moc, stačí. poslední
kerejoo 01.04.2009 19:44
kerejoo

Nemusíš je mrazit.Pokud máš trochu chladnější sklep, tak kolem 10 st. Já je pro svoje H.gerrardii přes zimu uchovával v bedně ze síťoviny. V teráriu se v teple a vlhku odvíčkovali a bylo hned živé krmení. Navíc Pareas jich nesežere zdaleka tolik jako zmíněný scink. Choval jsem před lety jednoho samce Pareas carinatus. Naprosto bezproblémový had a sežral tak 5 pásovek týdně. Což není tak moc.

Zdravím, z motolic bych strach neměl, tedy kdybych byl šnekožroutem. Mají dost složitý vývoj a infekční je teprve zapouzdřená cerkarie. Ta ale není ve šnekovi, ale někde ve vegetaci čeká na spasení dobytkem nebo na člověka, který si ji přenese rukama z trávy do úst. Navíc je většinou mezihostitelem vodní plž, ne pásovka. A cílovou skupinou jsou savci, ne plazi. Jestli existuje u nás nějaká motolice přenosná ze suchozemského šneka na plaza, tak se omlouvám a rád se poučím.

Tady bych si dovolila upresnit par veci ohledne parazitu

Mají dost složitý vývoj a infekční je teprve zapouzdřená cerkarie

slozity vyvoj sice maji, nicmene mnoho cerkarii (larev prenosnych na dalsiho hostitele)se nezapouzdruje, ale aktivne penetruje do hostitele pres kuzi nebo pres sliznici (pri piti, koupeli, lovu ve vode).

Ta ale není ve šnekovi, ale někde ve vegetaci čeká na spasení dobytkem nebo na člověka

to je jeden z moznych "scenaru", nicmene dost motolic je prenosnych prave zkrmenim infikovaneho sneka a zadny prenos na vegetaci se nekona . To ovsem plati jen a pouze tehdy, pokud specifickeho sneka s urcitym druhem motolice sezere opet jen specificky druh hostitele (zadneho jineho neni mozne tim konkretnim druhem parazita nakazit). Takze pri krmeni nasich sneku s nasimi motolicemi tropickym plazum prenos prakticky nelze uskutecnit.

který si ji přenese rukama z trávy do úst

moznosti prenosu je mnohem vice. Cerkarie nekterych motolic se mohou dostat po sezrani nejen do ruzneho hmyzu ktery v lete smykame, ale dost casto je tento hmyz sezran treba zabou, kterou teprve v prirode sezere definitivni hostitel - treba had. Presne takovy pripad muzeme najit zrovna u nasich natrixek.

Navíc je většinou mezihostitelem vodní plž, ne pásovka

specialne nase paskovky a hlemyzdi moc motolic neprenasi, nicmene treba suchomilky a jantarky, ktere se take pomerne casto zkrmuji obsahuji larvalni stadia motolic pomerne casto aniz by si toho kdokoli vsimal. I presto hrozi pri jejich zkrmovani plazum jen mizive riziko nakazy. Motolice jsou velice specificti parazite, kteri dokazi velice efektivne nakazit vybranou skupinu organismu (obvykle nejakeho dalsiho bezobratleho nebo specificky druh nizsiho obratlovce - vyjimecne rovnou i ptaka nebo savce), nejsou vsak v zadnem pripade univerzalni a tak je prenos na plazy z tropickych oblasti takrka vyloucen.

Jistě, měl jsem na mysli motolici jaterní. Pochopitelně mnoho motolic je infekčních i bez zapouzdření. Třeba známa schistosoma, která se právě dostane do těla průnikem "kůží". Určitě existují i motolice které využívají plazy jako konečné hostitele nebo mezihostitele. Chtěl jsem jen říct, že u nás nákaza ze zkrmování hlemýžďů, šneků, nehrozí. Píšete o motolici u natrixek. Docela by mě to zajímalo, můžete napsat něco bližšího? Třeba název druhu? Zbytek už si dohledám.

Chtěl jsem jen říct, že u nás nákaza ze zkrmování hlemýžďů, šneků, nehrozí

na tom se urcite shodneme...

Třeba známa schistosoma

prave ty mne uz nejakou dobu zivi

Píšete o motolici u natrixek. Docela by mě to zajímalo, můžete napsat něco bližšího?

je jich kopa treba jen u nas v CR. Zkuste pohledat rody jako Astiotrema, Encyclometra, Macrodera, Paralepoderma, Telorchis...v databazich narazite urcite i na dalsi (vetsinou paraziti jicnu, streva nebo plic). Pro mne posledni rok asi nejzajimavejsi (a v terenu dobre pozorovatelna i bez vybaveni) je drobna motolice co zije v ustni dutine natrixek. Je to nejaka potvora z pribuzenstva rodu Ochetosoma (nyni Renifer). Nakaza vypada velice podobne jako na obrazku aterisky v clanku o parazitech tady na teraporadne. Jestli jde primo o rod Renifer netusim, osobni pozorovani jsem prozatim zaznamenala jen nekolikrat, vzdy na Trebonsku. V podstate staci opatrne otevrit uzovce tlamku, motolicky jsou male cerne tecky na sliznici, daji se jemne setrit pinzetou (kdyz ji teda clovek ma zrovna u sebe. Zachovat se mi podarilo pouze dva ponicene jedince. Pokud na ne nekdo narazite, urcite budu rada za spolupraci. Staci takhle?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru