Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Muze jit albin na slunce ?

Nemůžeš říct že moje krajta je stresovaná když si jí u toho nikdy neviděl.

Nikde to netvrdím a vidět jí nepotřebuju. Jen ti říkám, že si pleteš stres a strach.
Kup si 500W halogen, nebo přímo IR žárovku a krajta se stočí pod to... Prostě hledá teplý místo kam by si mohla vlézt, že je to zrovna slunce a balkón je úplně jedno. Krátkodobá expozice UV je celkem k ničemu, to bys na ní musel celej den v terku pražit vitaluxem, pak by to možná něco přineslo, ale při správný výživě a dostatečných teplotách v terku o tom docela pochybuju. Kdysi jsem zkoušel UV u viridisek (1/2 roku, 1/2 hadů s, druhá půlka bez uv) a žádná změna se nekonala, ale třeba u Phelsum je to poznat za pár dní...

Stres vzniká i když jen otevřeš dvířka terária, jakákoli změna je stresová a to celkem pro jakýkoli organismus, něco se s tím vyrovná tak něco onak... může například snížit imunitu, zhoršit trávení atd... Nic moc přímo pozorovatelného.

Jinak souhlasím s tím, že velký hady je dobré mít navyknutý na manipulaci, ale i divocí se nechají zvládnout, když se k nim člověk chová rozumně. Pro představu bych nadhodil třeba odchyt a značení E. murinus.

Když hada hlídáš není moc co řešit dokud se něco nestane... Dobře si pomutuju, když jsme v AT Plzeň hledali šneky... a to je tvor pomalý.

Já tvrdím že hadovi tyto "venčení" nic nepřináší a pokud se s ním slušně zachází tak mu ani nic moc nehrozí, ale to riziko, že se může něco stát je tam celkem zbytečný. Znám i lidi co si berou tmavky večer k tv, ale to už by byla další kapitola sama o sobě...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny