Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Časté přebarvování Hroznýše

Prý je to rarita(?). Moje hroznýška (80 cm, 9 měsíců) se během měsíce 2-3 přebarvý. Přes noc. Ze silně tmavého dostínu po úplně světlý. A takhle pořád dokola. Co vy na to? Je to normální, nebo je to opravdu rarita?? Pro případné šťourali dodám, že had je zcela zdráv a vše je tak, jak má být.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
zdravím všechny,tak můj miláček mění barvy taky a to docela pravidelně,když dostane myšku,tak druhý…
vyhryzek 14.08.2009 01:22
vyhryzek
Tohle zesvětlování a ztmavnutí (???uvádí se; že v souvislosti den/noc???:-/) je u druhu Epicrates ce…
Vladěk 16.08.2009 11:12
Vladěk
Třeba to odkoukali od chameleonů...;-):-D nový
Elaphka 19.08.2009 23:21
Elaphka
Jestli to "přebarvování" nemá souvislost s tím krmením ;-) tak můj miláček mění barvy taky a to doc… nový
Epicrates 20.08.2009 18:22
Epicrates
Mě se hadice taky přebarvuje, ale nemyslim že by to mělo co dělat s krmením, spíš podle světla. Když… nový
K.star. 26.08.2009 11:21
K.star.
S ženou chováme hroznýše od srpna (narodili se v květnu), jsou to nejspíš domácí mixy štěpitelné na… poslední
Lukas3 08.03.2010 10:35
Lukas3

zdravím všechny,tak můj miláček mění barvy taky a to docela pravidelně,když dostane myšku,tak druhý den je k nepoznání-úplně ztmavne a má krásně tmavou červenou barvu,až do doby než se vykalí a to je tak po 5-6 dnech,pak zase zesvětlá.Má 4měsíce-miminko,už jsem se začínal bát jestli to je normální,ale jak čtu,tak nejsem vyjímka

Tohle zesvětlování a ztmavnutí (???uvádí se; že v souvislosti den/noc???:-/) je u druhu Epicrates cenchria maurus zcela běžný jev. Tady si ale myslím, že je to vzhledem ke kontrastu kresby a odstínu zbarvení daleko víc viditelnější.
U hroznýšů se může jednat o obdobnou vlastnost (možná v omezené míře).

Jestli to "přebarvování" nemá souvislost s tím krmením ;-)

tak můj miláček mění barvy taky a to docela pravidelně,když dostane myšku,tak druhý den je k nepoznání-úplně ztmavne a má krásně tmavou červenou barvu,až do doby než se vykalí a to je tak po 5-6 dnech,pak zase zesvětlá

vzhledem k tomu, že had po nakrmení vyhledává vyšší teplotu a víc se vyhřívá kvůli trávení, tak to ztmavnutí bude asi přizpůsobení tomu, aby absorboval co nejvíc tepla ze slunečních paprsků...;-)
Mě to dělaj hroznýši taky a je to hlavně po krmení-ale nějak extra jsem to nikdy nesledoval.

Mě se hadice taky přebarvuje, ale nemyslim že by to mělo co dělat s krmením, spíš podle světla. Když je hezky a vyvaluje se na slunci tak je spíš světlejší, než když svítim žárovkou nebo vubec. Rozhodně se ale nepřebarvuje několikrát do dne :-)

S ženou chováme hroznýše od srpna (narodili se v květnu), jsou to nejspíš domácí mixy štěpitelné na albíny. Ve starém bytě měli pod žárovkou přes 30, ve chladném koutě většinou 26 a na noc to padalo na 22 na polici a 24 v tom "chladném" koutě. V lednu jsme se přestěhovali na jižní moravu do bytu, kde je již přes rok netopilo. Denní teploty vystupovaly pod žárovkou max na 28, ve stinné části na 24 a v noci klesaly až ke 20. Hroznýši výrazně ztmavli. Taky nás to překvapilo. Okamžitě jsem instaloval topná kámen 30W (menší topný kámen mají k dispozici celou dobu na polici pod žárovkou) - ten o něco zvýšíl teplotu ucpali jsme část větraček a obalili terárko molitanem. Nakonec jsme celé terárium přemístili do kuchyně, je zadní stěnou opřeno o topení, teploty (i při vypnutém kameni a odstraněné izolaci terária) dosahují opět standardu ve staré bytě a hadi maji opět svou původní barvu - toť má zkušenost.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru