Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem krajta zelená - antibiotika

Dobrý den, ročnímu mláděti Jayapury se zanítila tlama. Veterinář nasadil ATB Baytril 0,1ml/denně pro 130g hada na 10dnů. Chovatel, od kterého krajtičku mám, mě upozornil, že dávka je min. 3x větší než doporučené dávkování (správně 0,026ml). Bohužel jsme to zjistili až po dvouch aplikacích, které had snášel špatně - 4-5 hodin po injekci začal nepřirozeně polehávat po zemi. Nyní je to tři dny od začátku léčby - had vypadá špatně, ikdyž tlama je o moc lepší.
Máte nějaké zkušenosti s dávkováním a snášenlivostí tohoto léku? Lze poznat na hadovi předávkování ATB? Pokud se had uzdraví - za jak dlouho se můžu uklidnit a začít věřit,že ho antibiotika nepoškodily?
Neznáte opravdu dobrého plazího veterináře v jihočeském kraji?
Předem děkuju za pomoc

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak jsem nevydržela čekat (had byl apatický, zkroucený na zemi, tlama se začala zhoršovat) a odvezli…
mara 10.05.2009 21:48
mara
Zdravím, doufám, že to nezakřiknu, ale vypadá to, že to naše krajtička zvládla! Tlamu má už dlouho p…
mara 28.07.2009 21:24
mara
tak to gratuluju:-) určitě to stálo spoustu nervů, no hlavně že se to nakonec povedlo. nějaká fotka…
walker 30.07.2009 08:45
walker
zkusím vložit svojí první fotku - moc si nevěřím, ale za pokus nic nedám... Jayapura Jarmila (je z…
mara 30.07.2009 21:27
mara
paráda! fotka je tam, akorát jsem to přehnala se zmenšením, co?:-)
mara 30.07.2009 21:50
mara
krásná Jayarmila:-) tak ať se daří, díky za zprávu:-) poslední
walker 31.07.2009 19:43
walker

Tak jsem nevydržela čekat (had byl apatický, zkroucený na zemi, tlama se začala zhoršovat) a odvezli jsme krajtičku do Prahy za Mvdr. Vopršálkem - co je to 200km, když je Jarmile špatně, že?:-)
Pan doktor k léčbě plazů přistupuje trochu jinak - místo ATB se snaží povzbudit imunitu zvířat - vakcínami vlastní výroby + podpůrná léčba a zajištění optimálních podmínek v teráriu.
Léčíme tedy vakcínami pro zvýšení imunity, každý třetí den vysoké dávky vitamínu C a B12 a tlamu vytíráme každý den opět vitamínem C. K léčbě (ale i prevenci) patří i UVB záření (stačí3x denně 1 hodina) - to mě trochu překvapilo - přece jenom se jedná o zvíře s noční aktivitou. Je ale pravda, že had, který přes den visí na větvi a není schovaný někde v díře, toho záření v přírodě pochytá dost. Stejně jsem moc nevěřila, že by had o UVB stál. O to víc mě překvapil, když si pod světlo po pár hodinách vlezl a od té doby tam tráví celé dny - na úplně jiné větvi než na které byl zvyklý viset a kůli teplu to určitě není - prostě ví, co je pro něj dobré.
A jak je na tom had? Chováním pookřál - tlama zatím nic moc.
Zatím nevím jak to s ním dopadne, ale způsob léčby mě natolik zaujal, že jsem se s vámi chtěla podělit. Máte někdo zkušenosti se zmíněnými vakcínami nebo použití UVB záření při léčbě zvířat s noční aktivitou?

Zdravím,
doufám, že to nezakřiknu, ale vypadá to, že to naše krajtička zvládla! Tlamu má už dlouho perfektní, krásně žere, začíná se zakulacovat a pomalu mizí boule od injekcí, kterých dostala nepočítaně.
Už jsem nevěřila, že se z toho dostane (několikrát jsem si dokonce myslela že je mrtvá) a o to větší z ní máme radost.
Chtěla bych upozornit, že tento typ problému (pokročilá stomatitida - nekróza tlamy a vypadané zuby) jde zvládnout i jinou cestou než ATB. Léčba byla založená především na vakcíně povzbuzující imunitu + velké dávky vit C a B12 + UVB záření.
Mvdr. Vopršálek nám Jarmilu vyléčil v podstatě na dálku - jedna návštěva Prahy a pro velkou vzdálenost jen pravidelné konzultace po telefonu. Považuju ho za opravdu kvalitního a zapáleného veterináře, protože se mnou ochotně strávil na telefonu několik hodin a nevadilo mu ani když jsem ho v nouzi otravovala doma - smekám a závidím pražákům.

zkusím vložit svojí první fotku - moc si nevěřím, ale za pokus nic nedám...

Jayapura Jarmila (je z červeného mláděte, právě se přebarvuje):
http://img190.imageshack.us/img190/6217/2572009077 .jpg

Jinak "samici" od vás jsme pojmenovali Jindřich:-) Ze začátku jsme kolem něj chodili po špičkách, aby jsme ho nerušili. Už se ale otrkal a přestal se schovávat - krásně se vystavuje a bezvadně žere - prostě nám dělá radost.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru