Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mech vhodný do tera

Cau vsichni,
zajimalo by me jake druhy mechu jsou vhodne pro pouziti do terka.
Dneska jsem se byl podivat v lese po raseliniku,ale vlastne jsem ho nikdy nazivo nevidel, tak jsem zadnej nenasel, ale donesl jsem baňatku, tak bych chtel vedet jestli to muzu dat do terka misto raseliniku.
A popripade jake jine mechy muzu pouzit. diky vsem za odpovedi

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nevím, a nemám zkušenost s využítím jiných druhů mechů než rašeliníku. V literatuře bývají občas dop…
Vladěk 19.04.2009 20:25
Vladěk
Chtěl bych se zeptat upravujete rašelník nějakým přípravkem proti roztočům nebo podobným parazitům?…
vyskoc 20.04.2009 09:26
vyskoc
Taky už se mi stalo, že jsem si zavlekl s rašeliníkem roztoče. Takže v současnosti čerstvě natrhaný…
Vladěk 20.04.2009 09:41
Vladěk
Nestačila by třeba chvilka v mikrovlnce??? Nebo to už by se nevzpamatoval?? Po tom 14denním sušení h…
vyskoc 20.04.2009 09:45
vyskoc
To on natahne vlhkost zpět. Takhle ,,vysušený" ho mám pak v igelitce třeba i 1/2 roku, a vždy si jen…
Vladěk 20.04.2009 09:56
Vladěk
takže to bude chtít vyzkoušet jestli mikrovlny bodou OK či nikoliv.
vyskoc 20.04.2009 09:59
vyskoc
Myslím si že mikrovlnka udělá totéž co pára nebo horká voda. Takhle vysušuju na slunci rašeliník už…
Vladěk 20.04.2009 10:07
Vladěk
Prosím tě, docela by mne zajímalo, jaké roztoče sis v mechu zatáhl do terárek? Šlo o roztoče, který…
SNBák 20.04.2009 12:55
SNBák
nevím v roztočích a podobných broučkách se moc nevyznám, ale po tom co mi roztoči napadli jenu z mýc…
vyskoc 20.04.2009 13:00
vyskoc
Právě proto se ptám:-);-). Já totiž nic nesteriluju a nasbíraný rašeliník prostě proklepu a dám do t…
SNBák 20.04.2009 13:08
SNBák
Nevím o jaký konkrétní druh se jednalo (???jestli se jednalo o klasický Ophionyssus natrricis - neví…
Vladěk 20.04.2009 14:04
Vladěk
Děkuji za vysvětlení a určitě o uvedených názorech a argumentech nepochybuju;-). Pořád jsem myslel,… poslední
SNBák 20.04.2009 14:14
SNBák

Nevím, a nemám zkušenost s využítím jiných druhů mechů než rašeliníku. V literatuře bývají občas doporučovány i polštáře bělomechu, s tím ale nemám zkušenost.
Já si ale dnes bez rašeliníku chov neumím vůbec představit. Hlavně pro kladení vajec, popř. pro zimování je bezkonkurenční. Nevím jak rozsáhlé lesy máš ve svém okolí, ale pokud je nemáš důkladně zmapované, kde by mohl rašeliník růst, doporučuju to nevzdávat a mít trpělivost a uvidíš že se ti nakonec nějaký povede najít. A pak už budeš mít trvalej zdroj.
Já jsem dnes už tak vycvičený, že kdykoli jdu do jakéhokoli lesa (třeba na houby), čučím zároveň vždy i po rašelinících (kde jaký druh roste).
V současnosti už mám přehled o rašeliníku ve svém okolí, že si můžu vybírat ze tří druhů. A to i dle momentální velikosti lodyh a tím i jeho měkkosti.

Taky už se mi stalo, že jsem si zavlekl s rašeliníkem roztoče.
Takže v současnosti čerstvě natrhaný rašeliník roztahnu na plech, na sluníčko a nechám ho důkladně proschnout. Za 14 dnů (lepe 21) je připraven k použití. To by na likvidaci roztočů mělo stačit, akorát že pak není tak zelený. Hlavně žádnou sterilizaci horkou vodou, nebo párou.

To on natahne vlhkost zpět. Takhle ,,vysušený" ho mám pak v igelitce třeba i 1/2 roku, a vždy si jen namočím kolik potřebuju.
Když ho jakýmkoli způsobem sterilizuješ při vyšší teplotě, tak páry ti naruší buněčněčnou strukturu, takže částečně ztratí na schopnosti nasávat vodu.

Prosím tě, docela by mne zajímalo, jaké roztoče sis v mechu zatáhl do terárek? Šlo o roztoče, který ti napadly hady a škodily jim nebo jen o nějaké chvostoskoky a jiné "broučky", který jsou pro plazy neškodní? Já totiž mechy ani rašeliník nijak neupravuji. Je pravda, že mi po terárku sem tam proběhne nějaký brouček, mám tam i zmíněné chvostostoky, ale osobně jsem odpůrcem sterility terárek, takže mi to vůbec nevadí a hadům taky ne. Sice nemám 10-ti leté zkušenosti, ale vyvařovat a péct v troubě každý kus dekorace do terárka mi přijde jako nesmysl.

Nevím o jaký konkrétní druh se jednalo (???jestli se jednalo o klasický Ophionyssus natrricis - nevím???), každopádně k napadení hadů u mně došlo. Napadenýho hada roztoči tedy ještě spolehlivě poznám. Od více lidí často slýchám, že z rašeliníku to není možný. Já mám tedy ale opravdu tuhle nemilou osobní zkušenost. Ikdyž přiznávám že byla ojedinělá.
Je to přesně ale tak, jako když slýchám z okolí, že je možné si do chovu hadů zavléci roztoče krmnými hlodavci. Já svůj chov myší nemám. Dřív jsem kupoval myši z vícero zdrojů (burzy,zverimexy i od soukromích chovatelů), v současnosti odebíram myši z jediného zdroje. A můžu říct s klidným svědomím že za víc jak 25 let praxe chovu hadů jsem měl roztoče jen 2x. V jednom případě jsem si jist že to bylo právě z toho rašeliníku, a v druhém jsem je dovlekl od nejmenovaného chovatele spolu s psohlavci (tehdy ještě Corallus enydris cookii).
PS: Nebezpečí zavlečení roztočů z čerstvého rašeliníku uvádí ve své knize: Ještěři -Biologie, Chov Gekoni 1 i Ivan Vergner (2001). Tento zdroj informace je snad nezpochybnitelný;-).

Děkuji za vysvětlení a určitě o uvedených názorech a argumentech nepochybuju;-). Pořád jsem myslel, že se to zrovna z rašeliníku nebo mechu opravdu stát nemůže. U hlodavců samozřejmě. Ale i tak, mám rád vůni toho mechu, i jeho barvu a dokud mne neklepne přes prsty nějaká příhoda, kterou tu popisujete, tak asi zůstanu u toho svého;-).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru