Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A co vy teraristé říkáte k tématu: Ještěří plazy se rodí v závyslosti na teplotě. To jestli to bude…
Mates_RR 22.04.2009 16:37
Mates_RR
o to bych se až tak nebál... čim dřív v přírodě bude dostatečná teplota tím dříve budou samice klást…
Uroboros 22.04.2009 17:10
Uroboros
a sám doma topí uhlím Bacha na to;-) Jsou místa, kde třeba plyn není, že? Jako třeba u nás na vsi.…
Arutha 22.04.2009 21:11
Arutha
Sám topím dřevem, z důvodu ušetření času jsme před pár lety zkoušeli uhlí, ale je to takovej "hnus",…
Uroboros 23.04.2009 06:13
Uroboros
Treba my budeme v baracku topit elektrinou. Duvod je prosty - plyn k nam nevede a na tuha paliva nee…
bahno 23.04.2009 09:42
bahno
Duvod je prosty - plyn k nam nevede a na tuha paliva neexistuje kotel o dostatecne malem vykonu. Tr…
Uroboros 23.04.2009 10:16
Uroboros
Tohle je spis vedle do kutilsky poradny - jako napad zajimavej, ale situace se ma tak, ze budouci ba…
bahno 24.04.2009 09:57
bahno
Tak koukám, přemýšlím a při 100m2 bych dal 1-1,5m3 vody (někam do rohu, zabere to 1x1m až ke stropu… poslední
Uroboros 24.04.2009 11:55
Uroboros

A co vy teraristé říkáte k tématu: Ještěří plazy se rodí v závyslosti na teplotě. To jestli to bude samec nebo samice rozhodují okolní podmínky. Co bude, až se všude budou rodit samci? Jaký je váš názor na toto? Myslíte, že lidé budou stíhat do přírody dodávat samice?

o to bych se až tak nebál... čim dřív v přírodě bude dostatečná teplota tím dříve budou samice klást, navíc dochází k nočním poklesům a až bude i v noci 30°C všude na zemi a permanentně, nemusíš se strachovat o plazy, protože to už by nepřežila většina fauny i flory, navíc by díky tomu čistě prakticky došlo k mnohem většímu odparu vody, což by vlastně planetu zase zchladilo, mraky by zakryli slunce a vytrvalé bouřky udělají také svoje atd... stále dokola. Jen si nedovedu představit ty následky, například eroze. Jak pěstovat když nebude na čem... Navíc by díky tomu rapidně stoupla hladina veškerého vodstva. Ale upřímně řečeno moc mě to nezajímá, ekologicky se chovám, ale v rozumných mezích. Například nechápu podporu fotovoltaických článků, ono je sice hezký že vyrábí elektřinu ze slunce, ale víc energie se spotřebuje na jejich výrobu než za svojí životnost dodají, tak k čemu to je? Dál tu nastává hezký způsob vytápění a to tepelnými čerpadly, ale moc nikdo neví co se stane, když se ochladí zemská kůra... Například znám "ekologický" barák kde vytápějí právě zemním TČ a za 5 let mají v topení o 3°C méně...
Proti hybné energii větru nic nenamítám a větrníky mi nevadí, ovšem když opravdu fouká - nad 25km/h tak se odpojují což je chyba, ale technika jde dál...
O tomhle se vedou celosvětový spory a řešit to zde oprvdu nemá smysl. Za chvíli tu někdo začne propagovat co a jak dělat správně ekologicky a sám doma topí uhlím a na zahradě pálí pneumatiky... tohle fakt nemá smysl.

a sám doma topí uhlím

Bacha na to;-) Jsou místa, kde třeba plyn není, že? Jako třeba u nás na vsi. A než topit elektřinou, užívám, stejně jako většina sousedů, dřevo z okolních lesů. Jistě vás napadne jak je to barbarské, ale přírůst je pořád větší než se vytěží, takže bych v tom neviděl až taký problém...navíc popel z dřeva se dá užít na zahradě atd. atd.
Vím, žes psal o uhlí, já jen aby se předešlo obecnému tématu "tuhá paliva" a jsou prostě místa, kde to nejde ani tím dřevem a jede se holt v uhlí...
Zcela pomíjím ekonomickou stránku věci, kdy TP vyjdou o 75% levněji než plyn...

Sám topím dřevem, z důvodu ušetření času jsme před pár lety zkoušeli uhlí, ale je to takovej "hnus", že už mi to do baráku nesmí. - za rok úplně černá střecha, stěny u kotle nepočítaje a ten smrad se člověku tak zafixuje, že to pak cítí na kilometr. Popel je další věc, z dřeva je tak 1/10 a může se rozprášit klidně do trávníku. Topit elektřinou je velmi neekologické a není mi jasný, proč to někde podporujou. Stále žijeme v zemi, kde nejvíc elektřiny pochází z uhelných elektráren.

Treba my budeme v baracku topit elektrinou. Duvod je prosty - plyn k nam nevede a na tuha paliva neexistuje kotel o dostatecne malem vykonu. A nemam pocit, ze se chovam neekoligicky, kdyby treba CEZ prisel po vzoru Zelene energie s Jadernou energii, klidne bych si ten petnik za ekologicnost priplatil.

Duvod je prosty - plyn k nam nevede a na tuha paliva neexistuje kotel o dostatecne malem vykonu.

Trochu poupravím, ono řešení tu je a to kotel na dřevo či biomasu a natápěcí nádoba(y), pak si v klidu natopíš při plnym výkonu kotle do nádob a dle kapacity nádob a jejich izolace máš zajičštěný teplot na 2-5 dní :-). Radim nad tím zapřemýšlet protože při ceně elektřiny, pokud ještě nemáte el. vytápění instalované se ti ta investice do pár let vrátí a pak už jen šetříš. Ono tam ani není takový rozdíl v pořizovací ceně. Pokud zapřemýšlíte i nad rekuperací, tak už je to bydlení úplně o něčem jinym. Za životnost těch výrobků bych řekl, že ušetříš i několik se tisíc. Navíc teď když jsou na to dotace, tak je to vše za půldarma :-) a u novýho baráku bych se vůbec nerozmýšlel a na střechu rovnou hodil i teplovodní kolektory taktéž napojený na ty natápěčky... Od jara do podzim budete mít teplo i teplou vodu zdarma, krom chladnějších dní kdy za pár korun stopíš pár beden dřeva :-).

Tohle je spis vedle do kutilsky poradny - jako napad zajimavej, ale situace se ma tak, ze budouci baracek neni uplne baracek, ale "rekreacni objekt"(coz znamena 19% DPH a zadny dotace nedostanu). Takze sem omezenej 100m^2 a tri kubiky vody zaberou dost mista, o kotli nemluve. Jinak tepelna ztrata budovy je 4,7kW pri venkovni teplote -15°C, takze naklady na elekrinu pro vytapeni jsou jeste mensi, nez naklady na ohrev teply vody. To vite ze premejslim, kde usetrit(kaslu na ekologii - myslim ekonomicky a kvuli tomu se sekundarne chovam ekologicky). Casem asi pribude klimoska jako topeni, cimz se s nakladama na vytapeni a rok dostanu nekam k 5kKc/rok - takze dalsi investice, jako solar, by se mi nikdy nevratily. A vyrobu elektriny ze slunce coby statem posvecenej podvod nepodporuji.

Tak koukám, přemýšlím a při 100m2 bych dal 1-1,5m3 vody (někam do rohu, zabere to 1x1m až ke stropu a když se to obstaví, tak to vypadá jak komín) a neb to je "rekreacni objekt" tak bych místo kotle volil krb s vložkou :-) - spojí se tím příjemný s užitečnym a u "chaty" nemůže vadit kupka dřeva ;-). Místo klimatizace jako takový spíše rekuperační jednotku ideálně v kombinaci s tepelnym čerpadlem, v dnešní době už jsou ceny docela podobný. Solar tady opravdu smysl nemá.

myslim ekonomicky a kvuli tomu se sekundarne chovam ekologicky

Nevím jak ty, ale většinou jedno s druhym moc nejde, bohužel... ale rozumný meze má obojí :-)

A vyrobu elektriny ze slunce coby statem posvecenej podvod nepodporuji.

Hezky řečeno.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru