Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Páření želv

Nevidím žádný konkrétní důvod u tohoto druhu k separaci samců od samic během letního období. Dostatečně velký venkovní výběh zaručí oběma pohlavím odpovídající "soukromí", které stejně využivat nebudou. V přirozených podmínkách samci i samice T. hermanni žijí celý rok na stejných lokalitách a běžně se potkávají po celou sezonu. Nemyslím, že by jakýkoliv chovatel dokázal smysluplně zasahovat do přirozené etologie druhu a ta nám v tomto případě jednoznačně velí skupinový chov.
Pověry, nebo abych nebyl tak tvrdý, kalkulace typu "nadržený" samec = více oplozených vajec, nejsou v tomto případě opodstatněné, obávám se, že způsobí více škody než užitku.
Pokud tedy nemáte vážný důvod a naopak máte dostatečně velký výběh, rozhodně doporučuji společný = přirozený chov. Za vážný důvod považuji například výjmečnou agresivitu jedice a podobné poruchy chování, které se sice vykytnout mohou, ale bývají většinou zaviněny nedostatkem prostoru nebo nepřirozeným složením chovné skupiny.
Optimální skupina je podle mého názoru 3,5 a její násobky. Věřte tomu, že opravdu ta čísla neuvádím protože mám rád číslo 3 a 5.
To platí v podstatě pro všechna Testuda, jediná výjimka kde ve svém tvrzení váhám,jsou T. kleinmanni u kterých se alespoň podle mého dojmu projevuje, zvláště u samců, určitý stres ze stálé společnosti ostatních želv. A zdá se, že lépe prospívají v soukromí. Vysvětlit proč mám takový dojem ale nedokážu, nevím, možná to je jen můj pocit.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny