Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chov - Ještěrka obecná, Lacerta agilis

Uznávám Přemku, že na celou problematiku mám trochu excentrický názor, to je bezesporu fakt. Jenže já se prostě nemohu zbavit dojmu že nezájem úřadů byl, alespoň v tomto případě, menší zlo a nebo mě to tak navenek připadá. Tabuizování chovů za současné neschopnosti zabezpečit přežití ohrožených druhů je podle mě cesta mezi půlky. Celá situace se mě prostě jeví zcela jinak než širší veřejnosti, zřejmě. Já bych místo zákazů řízené chovy nejen podporoval, ale dokonce bych neváhal pro komerčně nezajímavé druhy zajistit granty. Považoval bych to za jakousi pojistku do nejisté budoucnosti. Pokud se nepletu, tak všechny akce na záchranu již v přírodě téměř vymřelých druhů byly úspěšné zásluhou jedinců přežívajících ve více či méně řízených, povětšinou soukromých chovech. Aktuální i když smutný příklad máme přímo před očima, i když zrovna v tomto případě nejsem optimista. Co by bylo nyní, kdyby kdysi "oškliví a zlí" lidé neslovili pár kusů Ceratotherium simum cottoni, už bychom jen koukali jako puci, nyní alespoň nějaká šance i když opravdu chabá, pořád je. A rozhodně si nemyslím, že tehdejší odlov byl tou zásadní příčinou dnešního neutěšeného stavu druhu.
Navíc se obávám, že dlouhodobé tabuizování chovů způsobí odcizení veřejnosti přírodě a to nepovažuji za dobré, protože lidé mají tu vlastnost, že to co neznají toho se bojí. Nerad bych aby se situace vrátila do stavu, "vidím hada, kde je klacek". Připadá mě, že práce starých průkopníků teraristiky, trpělivé seznamování veřejnosti a hlavně mládeže se skutečností že na světě nejsou sami a že jejich pozornost si zaslouží i takoví tvorové na které se celá staletí pohlíželo s despektem je bez rozmyslu tlustě škrtána.
Myslím, že krásná myšlenka ochrany zvířat se zvrtla, tak jak se to krásným myšlenkím bohužel stává, do honu na "čarodejnice". Úřady bazírující ve své neomylnosti na "pohodlných a lehce postižitelných" nepodstatných problémech, používají neomaleně snahu o ochranu ke zdůvodnění vlastní existence. Je to asi blbý, ale to si opravdu myslím a fakt blbě se mě s tím smiřuje. Takže já prostě tu "vůli" nepovolit nic prostě nechápu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny