Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem chov cvrčků - líhniště

Zdravim, nedávno jsem si doma založil malý chov cvrčků nicméně chci se zaptat co kdo máte v líhništi?? já mám hlínu (pro domácí květiny) + písek v poměru hlína:písek asi 2:1 ale když pozoruju samičky připadá mi, že nemůžou zabořit své načiní pro kladení, vždycky strašně dlouho hledají a zkouší najít místo pro nakladení staví se na zadní nohy a tlačí a tlačí a vono nic tak jde o kousek dál a zase :D nakonec třeba místo najde, ale jestli by nebyl jinej způsob lepší do čeho by se jim lépe kladlo nebo jestli je to takhle normální díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Taky lignocel, ale měnila jsem ho mnohem častěji.
Jana B. 28.10.2009 12:19
Jana B.
sakra takže už asi vím kde je problém :) protže se začátku se líhli také mnohem rychleji :) myslel j…
blevil 28.10.2009 12:21
blevil
No, já používám rašelinu (je mnohem levnější než lignocel), písek tam nemíchám (samičkám se o kamínk…
krokodýl 28.10.2009 19:32
krokodýl
jj tohle všechno se snažím dodržovat!!! sice používám lignocel, měním po pěti dnech (možná přejdu na…
blevil 28.10.2009 20:23
blevil
Jen se mi teď líhnou strašně dlouho asi 25 dní od vyndání od dospělců To je hrozně dlouho. Jaká ta…
krokodýl 28.10.2009 21:24
krokodýl
To je hrozně dlouho. Jaká tam je teplota??? Mě se při cca 28 líhnou po nějakých 10-12 dnech. Při 30…
blevil 28.10.2009 21:45
blevil
Rašelinu dávám vždy novou.
krokodýl 28.10.2009 22:19
krokodýl
oukej díky moc ;-) poslední
blevil 28.10.2009 22:27
blevil

No, já používám rašelinu (je mnohem levnější než lignocel), písek tam nemíchám (samičkám se o kamínky ničí - třepí kladýlko, nebývá to fatální, ale zbytečná újma), nejlepší je kladiště po kratší době měnit (já ho měním denně, ale v menším chovu stačí třeba po 3-4 dnech nebo třeba po týdnu (ale bývá tam pak problém s vysycháním, chce to aspoň po 2 dnech opatrně provlhčit jemnou rosičkou, postupně, aby se to pěkně prosáklo po celé hloubce substrátu, ale zas aby to nebyla bažina). Nevýhodou je, že se cvrčci líhnou postupně zas po celou tu dobu, po kterou bylo kladiště u dospělců. Kladiště pak nechám v teple (uzavřené víčkem - nevysychá a cvrčci z něj po vylíhnutí nevylezou ven) líhnout a po vylíhnutí dávám do zvláštní bedny. Je to vhodnější, protože mikrocvrčci potřebují trochu odlišné podmínky od starších stádií (vyšší vlhkost). Je to náročnější na prostor, ale zas je to produkčnější a člověk má k dispozici oddělené jednotlivé velikosti cvrčků a nemusí se v nich tolik přebírat.

jj tohle všechno se snažím dodržovat!!! sice používám lignocel, měním po pěti dnech (možná přejdu na 3 denní cyklus), o zavlažování kladiště se mi stará systém miska v misce (ve spodní voda s knotem, který nasává vodu do misky s lignocelem, kladiště pak dám do tepla do uzavřeného boxu po vylíhnutí dávám do zvláštního boxu. Vše dodržuji! Jen se mi teď líhnou strašně dlouho asi 25 dní od vyndání od dospělců a stejně se nevylíhnou všichni je to teda způsobono tím starým "opotřebeným" lignocelem?????
A ještě k té rašelině používáš nějakou úplně normální? nebo nějakou spešl? občas tam jsou vetčí kusy rúzných dřívek atd to nějak vybíráš? Díky

Jen se mi teď líhnou strašně dlouho asi 25 dní od vyndání od dospělců

To je hrozně dlouho. Jaká tam je teplota??? Mě se při cca 28 líhnou po nějakých 10-12 dnech. Při 30 za týden.

je to teda způsobono tím starým "opotřebeným" lignocelem?????

To asi ne, je to prostě substrát, opotřebovaný nebo ne.

stejně se nevylíhnou všichni

Tak to může být ne úplně vhodnou vlhkostí substrátu (nízká nebo vysoká třeba jen v některých částech líhniště) a spoustou dalších věcí (některá vajíčka mohou být poškozená při kladení jiných samic, něco možná neopl. u starých samiček atd.). Ale nikdy se nevylíhne 100%.

ještě k té rašelině používáš nějakou úplně normální? nebo nějakou spešl? občas tam jsou vetčí kusy rúzných dřívek atd to nějak vybíráš?

Používám úplně tu nejobyčejnější, nijak neupravovanou, probírám ji jen tak nahrubo, prostě rukou prosívám ty větší kousky dřev, kamínky, chuchvalce rašelinných vláken atd.

To je hrozně dlouho. Jaká tam je teplota??? Mě se při cca 28 líhnou po nějakých 10-12 dnech. Při 30 za týden.

no právě že je to hrozně dlouho :-( když jsem s chovem začínal tak to tak nebylo :-( teplotu udržuju 28-31

To asi ne, je to prostě substrát, opotřebovaný nebo ne.

a ty tu rašelinu neměníš? já ten lignocel používám už cca 4 měsíce v kladišti a četl jsem že se má po čase měnit

ak to může být ne úplně vhodnou vlhkostí substrátu (nízká nebo vysoká třeba jen v některých částech líhniště) a spoustou dalších věcí (některá vajíčka mohou být poškozená při kladení jiných samic, něco možná neopl. u starých samiček atd.). Ale nikdy se nevylíhne 100%.

na té vlhkosti možná něco bude :-/ ale se 100% uspěšností nepočítám to je jasný :-) díky za rady

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru