Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Úhyn potkanů

myslím si, že dávat potkyše na pitvu "na vše možné" se prostě nevyplatí
to urcite ne, zvlaste v malochovu, ktery neni uzavrenou "chovnou jednotkou". Pokud se ovsem chcete problemu zbavit a mit do budoucna prosperujici chov (osobne si myslim, ze timto zpusobem ve venkovnim vybehu je to takrka nemozne), bez diagnozy se to neobejde. V podstate ted ani neni jasne, jestli je problem infekcni, pripadne jestli jsou citliva pouze mladata a dospeli potkani jsou pouze asymptomaticti nosici, nebo jestli to byla otrava.

Divoké hlodavce si dovolím vyloučit...natahoval jsem venku spousty pastí
to neni zaruka vubec niceho. Zvlast pokud jste natahoval treba jen "mysi sklapovacky".

Myslím si, že to mají na 90% ze syrového masa...králičí
v souvislosti s tim mne napada mikrosporidie (puvodce mykotickeho onemocneni), ktere se u kraliku vyskytuje a je prenosne na hlodavce. Jakou cast masa jste krmil? Nebylo maso znecisteno vykaly nebo moci zabiteho kralika? Jak dlouho po sezrani masa zacali potkani umirat? Nepouzival jste pro potkany vybaveni nebo stelivo ktere prislo do styku s kraliky? Dalsi vec trochu z jineho soudku - mate v okoli kocky? Urcite by se vyplatilo dat vysetrit prinejmensim trus nakazenych potkanu. Minimalne tak muzete vyloucit helminty a paraziticke prvoky vcetne kokcidii.
Kazdopadne pohledejte pod heslem Encephalitozoon cuniculi (to je ta zminena mikrosporidie). Body uvedene pod cisly 5 a 6 by tomu mohli napovidat. Bez poradne diagnostiky je to ale opet jen "tip", ktery se ovsem da pomerne snadno overit. Tak to promyslete a dejte vedet...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny