Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Úhyn potkanů

Zdravím vás, přihodila se mi docela zvláštní věc kterou dost dobře nechápu...z ničeho nic mi ve venkovním výběhu pochcípali někteří mladí potkánci :-/ Byli den předem nakrmeni obilím, tvrdým chlebem a malou hrstkou pampelišek...druhý den přijdu z práce, jdu jim dát žrádlo a ejhle ::) nechápu to, nic zvláštního jsem na nich nenašel, jen tohle...viz foto...co myslíte?

[177_1.jpg]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Možná nejprve zkontroluj zda nebyl chleba nebo obilí plesnivé. Větší potkani mohou být jen takový ma…
Zamenis 15.05.2009 20:03
Zamenis
No obávám se, že plíseň by takovou paseku asi nenapáchala... Ale díky.
Dejvhroznýšek 15.05.2009 23:13
Dejvhroznýšek
Jen tak na okraj:) Napriklad aflatoxin z plisne Aspergilus flavus je pomerne likvidacni zalezitost:)…
Redsnake 16.05.2009 11:48
Redsnake
Plesnivé obilí nemám...ale dobře dejme tomu, kdyby to bylo plísní, jaké by byly u potkyšů příznaky :…
Dejvhroznýšek 16.05.2009 13:33
Dejvhroznýšek
Ja spise reagoval na Tvou odpoved, ze plisen by takovou paseku nenadelala, nez, ze bych reagoval na…
Redsnake 16.05.2009 13:39
Redsnake
Díky za citaci, rád se poučím :-) Jinak nikdo už k tomu nic nemá :?: z čeho je ta pastarela :?:
Dejvhroznýšek 17.05.2009 15:48
Dejvhroznýšek
Nevim jestli jsi to cetl, ale tu trochu info:) Pasterelóza Pastereloza je onemocnění způsobené bakt…
Redsnake 17.05.2009 20:54
Redsnake
Aha tak tady je ta chybička...je to pasterelóza a ne pastarelóza :-) super díky.
Dejvhroznýšek 17.05.2009 23:06
Dejvhroznýšek
Hoj asi se mi popletla písmenka ale je to to ono. Jinak se omlouvám že jsem ti neodpověděl, ale teď…
broz.pavel 18.05.2009 11:02
broz.pavel
Zdarec, u myší či potkanů s podobnými příznaky bývá často diagnostikována Salmomella sp., i ten zápa…
carlos 19.05.2009 11:59
carlos
Potkan běžně okolo 150Kč + běžná základní bakteriální kultivace cca 200Kč To ovšem ti asi napíšou, ž… poslední
broz.pavel 20.05.2009 18:53
broz.pavel

Ja spise reagoval na Tvou odpoved, ze plisen by takovou paseku nenadelala, nez, ze bych reagoval na moznost nakazy:)
imho zde neco o Aspergillus flavus:
AFLATOXINY
- jsou druhem mykotoxinů nacházejících se přirozeně v některých potravinách: arašídy, ořechy, pistácie a výrobky z nich; sušené ovoce a výrobky z nich, obilí a výrobky z něho, koření. Mykotoxiny jsou látky, které vznikají jako produkty látkové přeměny toxinogenních kmenů mikroskopických hub (plísní), které mají toxické účinky na člověka. Aflatoxiny jsou za příznivých podmínek produkované zejména plísněmi, ze kterých nejnebezpečnejší je "Aspergillus flavus". Tato plíseň při nesprávném uchovávání potravin rychle roste a během svého růstu produkuje aflatoxiny. Tvoří se pouze při vyšších teplotách, jako nejnižší se uvádí teploty 16 – 17 °C, zpravidla se však jedná o teploty nad 25 °C. Z přibližně 20 druhů aflatoxinů byly jen čtyři objevené v potravinách (B1, B2, G1 a G2). Modifikované aflatoxiny můžeme najít v mléku a mléčných výrobcích (aflatoxiny M1 a M2). Mají schopnosť hromadit se v lidském těle s velmi vážnými následky: poškozují játra a mohou vznikat zhoubné nádory. Výskyt aflatoxinů souvisí s výskytem rakoviny jater v těch zemích, kde byl zjištěn v potravě jejich vysoký obsah. Musíme si dát velký pozor již při nákupu a skladování potravin.

Citace z lexira.html
Je rakovnitvorny, takze to Tvuj pripad asi nebude...

Nevim jestli jsi to cetl, ale tu trochu info:)
Pasterelóza

Pastereloza je onemocnění způsobené bakterií rodu Pasterela. Může probíhat v různých formách. Nejčastěji je známa jako původce takzvané králičí rýmy projevující se výtoky z nosu, očí, kýcháním, apatií. Při závažnějším průběhu dochází k zápalu plic, celkové sepsi a úhynu. Dalšími formami jsou onemocnění pohlavního aparátu, záněty středního ucha (projevující se nakláněním hlavy na stranu) nebo tvorba abscesů (dutin vyplněných hnisem) na různých místech těla (často jsou náhodně pozorovány v očích).

K onemocnění pasterelozou může přispět celá řada faktorů jako je nedostatečné větrání nebo naopak průvan, vysoké teploty prostředí, špatná výživa, vysoká koncentrace zvířat v chovu nebo současně probíhající jiné onemocnění, stres.

Vakcinaci proti pastereloze zahajujeme většinou ve věku kolem 10 týdnů, ale v rizikových chovech je možno ji zahájit i o několik týdnů dříve. První vakcinaci je nutné zopakovat za 3 týdny a dále pak vždy jednou za půl roku.

zdroj
poradna.php

Hoj asi se mi popletla písmenka ale je to to ono. Jinak se omlouvám že jsem ti neodpověděl, ale teď jsem nebyl nějak u netu.... Bylo dost práce...
Jinak co se tý pitvy týče, počítej kolem 2000,- ale bez ní se nehneš.
Je sice fakt, že se nevyplatí zaplatit 2000,- za léčení menšího množství potkanů, ale na druhou stranu aspoň budeš mít pro příště jasno v tom, oč jde. Tak tam zajeď co nejdřív ať se to začne řešit, jinak takhle pochcípaj všichni.
Jinak co se týče kokcidiozy u myší a potkanů, si piš, že přenosná na ně je...;-)
Držím palec PB

Zdarec, u myší či potkanů s podobnými příznaky bývá často diagnostikována Salmomella sp., i ten zápach by tomu odpovídal. Pravda bez pitvy je to tlachání o ničem.

Jinak co se tý pitvy týče, počítej kolem 2000,- ale bez ní se nehneš

Nevím, kde sis nechal dělat pitvu, ale 2000Kč je cena za pitvu velkého prasete. Potkan běžně okolo 150Kč + běžná základní bakteriální kultivace cca 200Kč, je to vždy o domluvě.
Pro zadavetele: pokud vím, tak jsi tady zakládal vlákno o venkovním odchovu potkanů, pokud to jsou ta samá zvířata, zamyslel bych se zejména nad častostí výměny podestýlky. To, že chovatel zvířata pravidelně nemá na očích a necítí, prodlužuje se interval výměny podestýlky, na zasviněné podestýlce a za nedostatečné cirkulace vzduchu je otazkou času, kdy se objeví výše popsané příznaky.;-)

Potkan běžně okolo 150Kč + běžná základní bakteriální kultivace cca 200Kč
To ovšem ti asi napíšou, že uhynulý potkan byl mrtev a stejně asi nevíš na co zemřel, nebo ti nenapíšou čím léčit a citlivost na léky.
Pitvu jsem si nechal dělat v SVÚ v Č. Budějovicích a počítej se mnou: D 75,- 4 kusy 300,- , b 10,- 1 kus 10,- m Kult. aerobní na běž. půdách ( KA2)85,- 5 kusů 425,- ,m Příprava půd( jedna zkumavka n. Petriho 20,- 4 kusy 80,-, A 45,- 5 kusů 225,- , m Typizace zákl. rodů a skupin ( max. 10) 90,- 3 kusy 270,-A typizace druhová běžná s určením sérovaru 200,- 1 kus 200,- , 2Stanovení citlivosti k 12 ATB-disková 150,- 2 ks 300,- , m Parazitologická pitva orgánů 100,- 2 ks 200,- , Převzetí , evidence vzorku , pořízení 35,- 1 ks 35,- , Manipulační poplatek 18,- 1 ks 18 ,- k tomu připočítek 19% DPH a vyjde ti 2454,50
Tak nevím, jak důkladnou pitvu se necháváš dělat, ale asi je lepší vědět , co se v chovu děje a čím léčit a jak silný roztok léčiv nasadit :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru