Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zelva zlutohneda

Želva mi asi před tydne přestala jist a pít jsem jí ještě neviděl(mam jí asi 2 měsice) vůbec se nepohybuje a stále spí. Je asi 9 cm velka. Jako podestýlku mi doporucil prodavač kokosový substrat.Oči otevře jenom při koupaní. Předtim hodila taky malo ale došla se najíst. Daval jsem ji salatové okurky a listy a květy pampelišek.Dík za rady.:-)

Předmět Autor Datum
A co světlo a teploty, zdroj UV? Potřebují dostatek světla (aktivita), teploty lokálně až okolo 35…
krokodýl 23.05.2009 08:52
krokodýl
Krokodyle dik za rady jdu to předelat.
luckaradek 23.05.2009 18:44
luckaradek
Doporucuji, v clancich je hodne obsahly clanek o chovu a krmeni suchozemských želv a dasli info o ze… poslední
VH 23.05.2009 19:23
VH

A co světlo a teploty, zdroj UV?

Potřebují dostatek světla (aktivita), teploty lokálně až okolo 35 st. C (např. bodová žárovka), jinak 20-30 st. v prostoru terária, v noci okolo 20 a klidně i méně. Ke zdárnému vývoji potřebují získat určité množství vit. D3 (slouží k hospodaření s vápníkem) a dostatek vápníku ve vhodném poměru k fosforu (cca 1,5:1). D3 získá ozařováním kvalitním zdrojem UV B (ideální je slunce, doma kvalitní výbojka - T-Rex, SunBright, Mega Ray, Solar Glo 125 W, v nouzi silnější kompaktní zářivka - Lucky Reptile UV Sun /pozor výdej UV jen z boku/ nebo Reptiglo 5.0 nebo 10.0, ale to už je trochu problematičtější).

Okurky neee!, bohatě stačí pampelišky (hlavní složka) a k tomu občas i jiné listy bylin (jitrocel, jetel...) a pozor na kyselé (šťovík, šťavel,...), výjimečně můžeš "luční zeleň" nahradit zeleninou, ale to hlavně čínské zelí a k tomu trochu jablka, mrkve, natě zelenin, trochu římského salátu, výborný je štěrbák neboli endivie (druh salátu). Vyvaruj se podávání většího množství rajčat, okurek, citrusů (ty raději vůbec) a sladkého ovoce (hrozny, hruška, banán). Nedávat ledový salát (nic moc neobsahuje, je to jako krmit vodou...). V případě krmení zeleninou nezapomínejte na vitamino-minerální směs (nutrimix pro nosnice lehce poprášit na zeleninu). Není od věci nechat želvě k dispozici kousky nebo celou sépiovku.
Kokosák vyhoď (doufej, že ho moc nesežrala) a dej ji buď do vyšší vrstvy vlhčených hoblin (verze hygienická a snadnější, ale vynikající) nebo na obyčejnou prosátou zahradní hlínu s několika travními drny (verze estetičtější). Želva (hlavně mladá) potřebuje na noc být zahrabaná ve vlhkém substrátu, jen napájení a koupání nestačí.
Uprav podmínky a snad není pozdě.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru