Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Otázka pre skúsených chovateľov?

Pre mňa ako začínajúceho chovateľa je to ešte hudba budúcnosti, ale aj tak sa spýtam. Ako ste páni alebo dámy množili vaše suchozemské korytnačky? Teda, hrubú podstatu párenia chápem :-), ale myslím kúpili ste si už dospelé jedince, aby ste vedeli, čo je samec a čo samica a tak. Alebo ste si kúpili viacej mláďat a čakali, čo to bude a potom ste začali množiť? Som zvedavý, lebo dospelé korytnačky veľmi nechcú predávať chovatelia.

loading...
Předmět Autor Datum
Táto otázka naďalej zostáva výrobným tajomstvom. :-) Nikto mi neprezradíte recept?
marcel.mikulec 22.06.2009 16:02
marcel.mikulec
To bude asi tím, že vlastně nejde moc odpovědět, nastínil si dvě možnosti a obě nebo jejich kombinac…
krokodýl 22.06.2009 17:24
krokodýl
Díky, ja mám mláďa hermanku od chovateľa a podľa teploty inkubácie je to na 75 % samica. Inkubátory…
marcel.mikulec 22.06.2009 18:46
marcel.mikulec
Inkubátory sa dajú kúpiť, či vyrobiť? Oboje, ale samovyrobený často předčí ty koupené, minimálně v… poslední
krokodýl 22.06.2009 18:59
krokodýl

To bude asi tím, že vlastně nejde moc odpovědět, nastínil si dvě možnosti a obě nebo jejich kombinace jsou možné...
Osobně si myslím, že je dnes snazší sehnat odchovaná mláďata a třeba u hermannek se dá odhadnout celkem dost dobře pohlaví i ve věku do 1 roka, u marginát, grék a horsfíldek je to podle mě horší (ale taky to může být tím, že hermannky mám nakoukané ve velkém počtu, zatímco u těch dalších jen občas nějaké mládě), tak to chce vzít víc kusů a je dobré vědět jakým způsobem byla inkubována, protože u nich je pohlaví určováno inkubační teplotou (je to složitější, ale v podstatě je to tak).
Při troše trpělivosti lze posehnat už větší nebo i dospělá zvířata, ale spíš jednotlivě od lidí, kteří se zbavují ojedinělé želvy, bohužel často takoví jedinci byli chováni v nevhodných podmínkách a nebývají v ideální stavu a člověk do nich nevidí. Může třeba trvat i několik let než se dlouhodobě nezimované samice dostanou zpět do toho správného rozmnožovacího cyklu atd. Také cena dospělých zvířat, především samic, bývá poměrně vysoká.

Inkubátory sa dajú kúpiť, či vyrobiť?

Oboje, ale samovyrobený často předčí ty koupené, minimálně v ceně, ale často i ve funkčnosti.

Tak aby udržali teplotu 28°C resp. 30 °c.

Prostě se nastaví termostat a je dobré mít inkubátor řádně izolovaný (polystyrén), aby to moc nelítalo a umístěný ho někde, kde jsou stálejší teploty.

Čítal som, že pri 28°C sa liahnu samci a pri 30 °C samice.

V podstatě tak nějak. Ale ono stačí ty teploty udržovat jen v určité části inkubace, ale jakmile dojde k nějakým delším výkyvům, tak se mohou objevovat i opačná pohlaví. Navíc je třeba brát v úvahu určitou nepřesnost v měření teploměru, čidla na termostatu atd., tepelnou setrvačnost, výkyvy způsobené horší izolací a většími rozdíly v místnosti, výpadkem proudu atd., takže ani při dodržení tzv. "přesných" teplot nemusí být výsledek zdaleka 100%, navíc taky záleží odkud želvy pochází (mohou tam být určité rozdíly v těch teplotách). Vůbec nejpřirozenější jsou kolísavé teploty, kdy přes den teplota narůsta až přes 30 a v noci klesá cca pod 26-27 (což kopíruje průběh inkubace v přírodě) líhnou se obě pohlaví v +- vyrovnaném počtu. A nakonec ať to děláš, jak děláš, tak tě příroda vždycky může překvapit...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...