Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem terarium - koupání - svlek

Ahoj, zdravím všechny syčící :)

před cca dvěma měsíci jsem si pořídila dva hroznýšovce duhové, jeden cenchria cenchria - stáří necelý rok, a také cenchria maurus - stáří jen pár měsíců. Oba dva hadi jsou spokojení, terárium kropím tak 2x denně, jako podestýlku mají rašelinu (také mi přijde, že jim občas ucpe držtičku, ale problémy nepozoruji). Jako prolejzačky mají kusy samorostu a pár kamenů, není jich tam ale příliš, bojím se aby nebyli příliš ostré, aby si o ně nublížili apod (není to zbytečné?). Nádržku s vodou mám takovou menší, hadi z ni pijí, ale nekoupou se. S kropením to mám jak ve většině případů... zdrhaj srabíci :) Koupání ve vaně si asi nedokážu představit, jsou nějaká doporučení?? Hloubka, teplota apod?
Nicméně nedávno jsem k lampičce připevnila hrnek s vodou, a druhý den koukám, malá mauří Scientia se tam louhovala očividně dost dlouho, byla dokonce potopená, relativně dlouho, měla jsem strach, tak jsem tu chuděru vyndala :D ehm, mno. Nedávno se svlékla, kůže pěkná, vcelku, vše v pořádku, ale špatně se ji sloupla hlava, má tam takové kousíčky, nevím jak bych ji s tím mohla pomoci. Máte s tím zkušenosti nebo ji mám nechat?

Předem díky

Předmět Autor Datum
Neviděl bych problém v tom, že se nekoupou, pokud mají v teráriu dostatečně vlhká místa v úkrytech,…
krokodýl 24.06.2009 16:41
krokodýl
ech ech :-/ tak to si teda sypu popel na hlavu, protože při tom mém "vlhčení" tam nechám skoro celou… poslední
Krispeena 24.06.2009 17:55
Krispeena

Neviděl bych problém v tom, že se nekoupou, pokud mají v teráriu dostatečně vlhká místa v úkrytech, tak raději využijí toto.
Jako substrát používám u cenchrií (nominátních) rašelinu a na ní položené "koberce" mechu, pod kterými se převážně zdržují.
Rosení dvakrát denně je zbytečně moc, pokud ano, tak jen jemně, přemokřený substrát není dobrý.
Problém s nesvlečenou hlavou je zvláštní přitom, jak často rosíte. Hlavu je samozřejmě třeba dosvléknout, pokud to není již hodně přischlé, stačí použít vlhkou žínku a třením starou kůži uvolnit a sloupnout, pokud je to déle, je vhodné hada alespoň půl hodiny nechat v bedýnce s mokrým ručníkem (vlažná voda) a pak kůži sloupnout.

ech ech :-/ tak to si teda sypu popel na hlavu, protože při tom mém "vlhčení" tam nechám skoro celou flaštičku vody :-D Rašelinu mám, dokoupila jsem na to i tu mechovou podestýlku, ale moc se mi nechytá, čekala jsem že snad poroste či co ... ?
S tou hlavičkou je to opravdu tak, nevím, je fakt, že jsem ji možná dávala příliš velké myši, na její velikost, ale trávila je v pohodě, pokaždé, takže jsem v tom neviděla problém. Snad to nebude tím!!!
Beru rady na vědomí, a díky za rychlou reakci, hned večer to vyzkouším!

Kristýna

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru