Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Užovka japonská

Ahoj.Potřeboval bych poradit s užovkou japonskou.Je jí asi rok a pokaždé když se jí snažím chytit tak utočí.I když se mi podaří ji chytit a povolim ta buď utíká nebo kousne.Nikdy předtím jsem hada neměl tak nevím jak jí vycvičit.Děkuji všem kdo mi poradí.

Předmět Autor Datum
nevím jak jí vycvičit Tahle věta mluví za vše.
Cheert 01.07.2009 00:13
Cheert
ahoj, tvůj dotaz zní opravdu zajimavě "vycvičit", pokud chceš něco cvičit kup si psa, ale určo si to…
naja91 01.07.2009 01:35
naja91
Ahoj, No tu užovku ber co možná nejčasteji aspon jednou za den a to min. 1h at se ti propletá v ruká…
Hroznys.18 01.07.2009 02:21
Hroznys.18
Mam taky Tenurku. Jsou ji asi 2 roky.To ze prestane kousat jsem uz vzdal.Alespon se nenudim. Kamarad…
finchmaurer 01.07.2009 22:15
finchmaurer
Moj had teda pocuva na slovo, jedine co z nejakeho dovodu odmieta robit je povel "daj labku" :-D
Bic0 02.07.2009 15:40
Bic0
Různí hadi různě reagují na braní do ruky. Jednak podle druhu ale i individuálně. Obávám se, že z Te…
Standa2 02.07.2009 16:49
Standa2
díky všem budu se snažit.já vím že každý začátek je těžký ale nějak to zvládnu.to vycvičit jsem opra…
Strážák 03.07.2009 20:29
Strážák
Standa2: z Tenurek mazlíčky vychovat nejde dovolím si nesouhlasit, prošlo mi rukama už par kousků…
naja91 03.07.2009 22:03
naja91
Dobrý sen, jsem tu nový a koukám zajimavé téma. Mám dva hady, kluka a snad holku, holka je mladší di… poslední
Lukin82 26.11.2012 04:18
Lukin82

ahoj, tvůj dotaz zní opravdu zajimavě "vycvičit", pokud chceš něco cvičit kup si psa, ale určo si to myslel jinak ASPOŇ DOUFÁM. Tenurky jsou dost divoké a i v celkem dost aktivní v terku, není to prostě had který leží jako placka. Nebudu tady rozepisovat zda je ok brát hada a mít ho jako "hračku" už proběhlo dost příspěvků. Hada nejde ochočit to asi už ses dočetl, jde jen naučit navyknout zvyknout, každý tomu říkáme nějak, na manipulaci (had ví, že mu neublížíš a on tě nechce sežrat, tak jste oba "v pohodě"). Aby si tenurka zvykla, či jiné tera zvíře potřebuje čas a ty TRPĚLIVOST. Když jsem dříve se snažil udělat z mých hadů "krotké" stálo mě to mnoho kousanců a hada stresu. Pro oba nepříjemné. Někdy výsledek byl ok, ale není to pravidlem prostě to nemusí vyjít není to hračka kterou zapneš či vypneš. 1, snaž se ho brát často ven z terka, mi se osvědčilo hada pokud možno bez většiho stresu vytáhnout, nevím jak je na tom ten tvůj pokud jako "kulomet" vem si hák a hákem ho vytáhni z tera a pouštěj si ho po rukách, platí jedno pravidlo, pokud hadovy dáš volnost a jseš jako "průlezka" ze které chce samozdřejmě pryč a ty mu nezabráníš vyloženě v pohybu (chytneš nepustíš dál) většinou nekousne, moje zkušenost i s hady z přírody postupně to dělej a můžeš dojít k výsledku nebude tě kousat.
2,další oříšek je kousání v terku, had se v terku cítí ohrožen, protože nemá kam utéct a proto vystřelí (hlavně nedělej, že tam strčíš ruku a hodinu se budeš rozhodovat jestli ho vemeš či ne to si vem ten hák nebo se na to radši vykašli)časem si třeba i zvykne, že ho bez problému vytáhneš z terka na to fígl, jak to udělat než to, že ho prostě budeš brát přímo s terka neznám. Zkušenější třeba poradí.
3, na závěr: přeju hodně štěstí a hlavně TRPĚLIVOSTI v chovu tvé tenurky. Ať budeš dělat cokoliv pamatuj, že tenurka se jenom brání a neudělej nic aby měla důvod se bránít.
4, pro všechny: omlouvám se za chyby je přece pul druhé ráno :-D
naja91

Ahoj, No tu užovku ber co možná nejčasteji aspon jednou za den a to min. 1h at se ti propletá v rukách. No co se týče toho vytahovaní z teraria tak bud jak psal naja hakem a nebo pokud hak nemaš tak staci nejaka pracovni rukavice kožená treba a tou ji proste vem ale neváhej, proste ji rychle vem cim dele budes vahat tim vetsi budes mit strach a had bude vice nervní. Užovky jsou vseobecne hodne aktivni a zvedave takze ti v rukach nebudou jen tak lezet jako treba hroznýsi nebo krajty, ale porad se ti budou propletat mezi prsty a po tele, bude hledat skvirku kam by zalezla. :D sem tam nejaky ten kousanec muzes dostat neni to nic strasného jedovata neni takze tam budes mit jen par teček neco jako by ses popichal o trni. a jak kousne tak at te to neodradí ji brat stale, jak ji nebudes brat tak se z ni stane kousava mrcha a velkeho hada novým kouskum nenaučíš:D Jak si zvykne na tvuj dotek tak to bude v pohode chce to čas a trpelivost jak psal naja91. pak to bude mazel:-) ale i jak bude uz tolerovat tvuj dotek tak samozdrejme muze kousnout, stačí blbý pach,parfem, pohladis nejakeho hlodavce,psa,kočku...aj a ona to na te casti tela uciti a muze kousnout. Had neni pes nema schopmost mit sveho majitele rad pouze tolerovat jeho dotyky. Jinak Přeju hodně štestí s navykánim a kdyby jsi mel nejaky problem tak napis:)

Mam taky Tenurku. Jsou ji asi 2 roky.To ze prestane kousat jsem uz vzdal.Alespon se nenudim. Kamarad mel 3 okolo 2,5 metru a 2 usli a jedna kousala porad. Tak hodne stesti. Zalezi na nature hada. Zvlast u Tenurek

Různí hadi různě reagují na braní do ruky. Jednak podle druhu ale i individuálně. Obávám se, že z Tenurek mazlíčky vychovat nejde, jsou to poměrně agilní a "nervozní" užovky. Pro začátek bych doporučoval několikaminutovou manipulaci ve slabých kožených rukavicích 2-3 krát denně, víc ne, aby se nestresovaly. Lze jen doufat, že se jejich chování časem apoň trochu zlepší:-)

Standa2:

z Tenurek mazlíčky vychovat nejde

dovolím si nesouhlasit, prošlo mi rukama už par kousků tenurek a téměř všechny jsem měl "krotké" dali se vytahovat v pohodě i z terka ... je také pravdou, že když jsem dopárovával jeden z mých párů, tak samec byl opravdu střela a i v rukách útočil na obličej ruky na vše co šlo, po zkušenostech jsem ho nevytahoval, nemělo to smyls nechtěl jsem ho stresovat. Jinak byl perfektní samec do chovu :-) Myslím si, že jde z 80% jenom o přístupu chovatele. Pokud, je trpělivý, pečlivý nevidím problém, samozdřejmě jsou i jedinci, jako výše zmiňovaný samec.

Dobrý sen, jsem tu nový a koukám zajimavé téma.
Mám dva hady, kluka a snad holku, holka je mladší divoká, neustále vystrašená a v pozoru, takže je zalezlá v úkrytu. Kluk je pravý opak, pohodový, zvídavý a mazlivý. Když to jde, tak ho vykoupu a pouštím proběhnout po bytě. Plazí se všude možně i na knihovnu, netuším co ho tam láká. Nakonec když je mu zima, tak za mnou přileze a přitulí se pod deku.
Útočí vyjímečně, většinou jde o mou chybu, když ho překvapím, rychle vzbudím nebo na něj šáhnu studenou rukou, to po mě vyjede. Jinak je to poklad, i s kočkou se snese!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru