Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chov Kinixys belliana

Upozorňuji na toto.

V knížce Untersuchungen zur vergleichenden Morphologie des Gastrointestinaltraktes der Schildkröten od vynikajícího veterináře Markuse Baura je vyobrazeno zažívací ústrojí K.belliana, ze kterého je patrné, že tento druh má ve srovnání s čistě herbivorními želvami velmi výrazně vyvinuté tlusté střevo, tudíž bych se živočišné potravy příliš neobával.

Právě vyvinuté tlusté střevo ukazuje na specializovaného býložravce, masožravci mívají tl. střevo jednoduché, krátké a slouží prakticky pouze pro vstřebání vody a solí. Bakteriální život je omezený a v podstatě jde o bakterie hnilobné.

U býložravých bývá naopak tl. střevo vysoce specializovaný orgán, relativně velkých rozměrů, sloužící zejména v první části (cecum) k ukládání a fermentaci potravy, v dalších pak k vstřebávání vitaminů elektrolytů atd. Naopak od masožravců bývá mikrobiální život velice pestrý a dá se říci, jedním z nejzávažnějších problémů bývá jeho nerovnováha, způsobená např. neodpovědným používáním ATB, nebo právě nadměrným přísunem neodpovídající potravy, která podporuje hnilobné procesy.

Takže prosím pozor na unáhlené závěry, toto je klasický případ. Neznám vynikajícího veta Markuse Baura, ale předpokládám, že toto pravidlo platí i v cizojazyčných zemích :-). Pokud zdůvodňuje masožravost velmi vyvinutým tl. střevem oproti typickým býložravým želvám je vetík vedle.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny