Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prosím, poraďte

Dobrý den,
tři roky vlastním želvu žlutohnědou, samce. Vloni najaře prodělal masivní zamoření bičíkovci z rodu Hexamita, které bylo přeléčeno Entizolem. Od té doby je trus v pořádku... Nicméně se objevil další, velice vážný problém. Želva od května netráví. Co sežere (a je toho opravdu hodně), to z ní vždy druhý den ráno vyjde v takřka v nezměněném stavu. Je přiměřeně aktivní, ne apatická.
Problém samozřejmě řeším s veterináři, ale jsou bezradní. Prý se s tím nikdy nesetkali :o( Po vyšetření trusu, rentgenu i odběru krve jsme zjistili, že je želva "jenom" podvyživená (protože špatně tráví). Jako poslední možnost mi doporučují cestu za Prof. Knotkem do Brna.
Prosím, poraďte mi, jsem už z toho zoufalá. Setkali jste se někdy s podobným problémem?
Jinak krmím "zeleně", ale posledních 14 dní dávám rozmačkané granule s banánem a mrkví, aby se posílila. Zkoušela jsem i klíčky, ale je po nich šíleně nadmutá. Doporučili byste jinou stravu?

Moc Vám děkuju z jakoukoliv radu či poznámku, K.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Je to poměrně logické, entizol zničil střevní mikrofloru a proto želva netráví. Řešení je poměrně je…
Sysel 17.07.2009 12:12
Sysel
Je to poměrně logické Mě to právě logické nepříde, vloni na jaře byla přeléčena a po roce a čtvrt m…
Hugo 17.07.2009 13:01
Hugo
Spíš bych řekl, že došlo k částečnému poškození střev a teď k opětovnému zamoření, ale to by bylo pa…
JaBula 17.07.2009 13:29
JaBula
Hm,:-[ a co ostatní prvoci, Trichomony apod. veterináři to občas zaměňují ( alespoň u nás).
Hugo 17.07.2009 14:13
Hugo
Psala jsem do Vaší poradny právě proto, že jsme s veterináři vyčerpali skoro všechny možnosti... Čer…
Karkulka 17.07.2009 14:30
Karkulka
na vašem místě bych ještě zkusila veterináře z prahy - na plazi - a konkrétně želvy - jsou tam dobří…
Nerous 17.07.2009 15:09
Nerous
když jim vychcípají v trávicím traktu nálevníci Predpokladam, ze mate na mysli spis bicikovce. Nal… poslední
JaBula 17.07.2009 15:15
JaBula

Je to poměrně logické, entizol zničil střevní mikrofloru a proto želva netráví. Řešení je poměrně jednoduché : nechat želvu krmit se na výkalech nejlépe zdravé želvy stejného druhu, v nouzi i jiného druhu nebo nějakého jiného býložravce( králík, koza...). Doufejte, že není pozdě ono obnovení těch správných bakterií v střevním traktu chvili trvá.

Je to poměrně logické

Mě to právě logické nepříde, vloni na jaře byla přeléčena a po roce a čtvrt má problém? Za tu dobu se musela mikrofauna obnovit.

bylo přeléčeno Entizolem. Od té doby je trus v pořádku

Spíš bych řekl, že došlo k částečnému poškození střev a teď k opětovnému zamoření, ale to by bylo patrné z rozboru. :?::?::?:

Spíš bych řekl, že došlo k částečnému poškození střev a teď k opětovnému zamoření, ale to by bylo patrné z rozboru

Hexamity neziji ve streve, ac se z trusu vysetruji (pred kloakou dojde ke smichani obsahu strev s obsahem mocoveho mechyre, takze se tam daji najit). Jejich misto je ve vylucovaci soustave.

Psala jsem do Vaší poradny právě proto, že jsme s veterináři vyčerpali skoro všechny možnosti...
Čerstvý trus (i moč) byl vyšetřen ve veterinárním ústavu, vše v naprostém pořádku, invaze se tedy neopakuje, žádnou infekci ani parazity nemá. Játra a ledviny jsou taktéž v pořádku (ty prý hexamity rovněž osídlují).
Téměř celý rok byla naprosto v pohodě. Žádnou změnu v chovu jsem teď neudělala. Mám jenom ji. A navíc... Entizol je chemoterapeutikum, "vybíjet" střevní flóru by prý neměl.
Radila jsem se s vet ohledně bobků. Vůbec to nedoporučuje kvůli dalším rizikům nákazy. Navíc je želva značně oslabená. Každopádně mi poradil probiotikum Biolaps, doporučované pro králíky a reknvalescenční konzervu prokočky. Tu má přimíchávat do té kaše (tj. granule, mrkev, konzerva). Zkusím to, a pak uvidíme.
Pokud to nepomůže zbývá vyšetření střev (rentgen po kontrastní látce), jestli tam opravdu nemá nějaké poškození. Otázkou je, co by se s tím potom dalo dělat....

na vašem místě bych ještě zkusila veterináře z prahy - na plazi - a konkrétně želvy - jsou tam dobří tři (hnízdo, vopršálek, král)- dá se to vygooglit

žraní bobků a drnu trávy - co vím, to se želvám dává, když jim vychcípají v trávicím traktu nálevníci - takto se jejich kultura zase obnoví, děje se tak želvám někdy po zimování nebo při nějakém šoku (velká změna počasí apod.) a vy to zjistíte snadno - jejich trus strašně páchne (opravdu si toho všimnete), to ale asi nebude váš případ

kdysi mi jedna želva žlutohnědá také netrávila potravu, tak jsme v ní s vetem vybili (už nevím ale jak) všechny nálevníky apod., měla pak dietu, že jedla jen těstoviny a jiné věci (je to dávno, bohuže už si nepamatuji podrobnosti), které želvy obvykle nejí či ani nesmí, pak jsem jí dala bobek od zdravé želvy, želva mi vykadila dva krásné béžové bobky a druhý den na to s blaženým výrazem usnula - a už se neprobudila - pravděpodobně infarkt - to by se jeden pos...

(tu přesnídávkou jsem dávala celkově zeláblému želvákovi, ten ale problémy s trávením neměl)

toliko mé zkušenosti, přeji vám hodně zdaru, at to dobře dopadne.

když jim vychcípají v trávicím traktu nálevníci

Predpokladam, ze mate na mysli spis bicikovce. Nalevnici se u zelv sice nachazeji take pomerne casto, pokud je ovsem zelva nema, nic se nedeje. Naopak, s premnozenymi nalevniky (kdyz uz k nemu z nejakeho duvodu dojde) byva mnohem vic komplikaci.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru