Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Křivice???prosim o odpověd...

Dobrý den, mám doma 2 vodní želvy Nelsonovy...Mám je asi 3 měsíce. Jedna vypadá normálně, dobře jí a roste, ale ta druhá má nějaké skvrnky na krunýřy, má ho měkký, moc neplave, stále se vyhřívá, neroste a ani moc nežere. Má křivici??nebo je to něco jiného??posílám i fotky. Předem děkuji za odpověd...a omlouvám se za kvalitu, v tom jejich příbytku nejde moc dobře fotit...:-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já bych opět řekla nedostatek vápníku, moje malá želvička hned po příjezdu z akvaristiky začala také…
Da-any 23.07.2009 19:53
Da-any
Místo zářivky bych doporučil raději občasné slunění (stačí 2-3 x týdně 20-30 min., ale pozor na přeh…
krokodýl 23.07.2009 20:05
krokodýl
jako zdroj vápníku se mi osvědčila sépiová kost - hodit úlomek jen tak do vody, želvy ji sami okusuj…
Nerous 28.07.2009 10:45
Nerous
Jen bych si dovolil malou poznámku stran určení želvy. Nelsonku mi to nepřipomíná, spíše T.s.s. To c… poslední
Epanterias 01.08.2009 10:34
Epanterias

Já bych opět řekla nedostatek vápníku, moje malá želvička hned po příjezdu z akvaristiky začala také a od suchozemek vím, že měknutí znamená nedostatek vápníku, takže jsem okamžitě koupila ,,vápníkovou želvu" koupíte v akždé lepší tera a začala více svítit zářivkou a vše se ihned spravilo, teď nemá žádné skvrny ani měknutí. Je opět krásná.

Místo zářivky bych doporučil raději občasné slunění (stačí 2-3 x týdně 20-30 min., ale pozor na přehřátí), je to efektivnější. Zářivky mají velmi malý dosah (i množství) vyzařování UV B, cca 5-10 cm (dle druhu), takže k želvě by se pravděpodobně téměř nic nedostalo.
Jako zdroj vápníku doporučuji především pestrou stravu složenou hlavně z žížal, celých rybek, vodních šneků, holat myší. Většina hlavně starších severoamerických vodních želv z čeledi Emydidae (Chrysemys, Pseudemys...) požírá i rostlinnou potravu, dávám jim např. listy čínského zelí (také dostatek vápníku) nebo okřehek.

jako zdroj vápníku se mi osvědčila sépiová kost - hodit úlomek jen tak do vody, želvy ji sami okusují - nebo je možné ji nastrouhat a dávat na potravu - samec měl plesnivý krunýř (už vyhojený, ale vypadalo do ošklivě) a po sépivoce je jako ze škatulky:-) taky mi žerou vařená vejce i se skořápkou, ale to jen když mají velký hlad a ty vejce jsou od slepic z vesnice - bio:-)))

také se dají zkrmovat suchozemský plži achatiny, kteří se dobře množí - kdo nemá žaludek házet živé šnečky, tak dobré jsou i jejich vejce, zvlášt pokud je želva malinká

Jen bych si dovolil malou poznámku stran určení želvy. Nelsonku mi to nepřipomíná, spíše T.s.s. To co má zvíře na fotografii na štítcích jsem viděl u většího počtu dříve importovaných mláďata T.s.e., zda se jedná o bakteriální infekci nevím, je to klidně možné, ale měkký krunýř bude následkem spíše nevhodné stravy už u dovozců, následně v obchodě (nezřídka se krmí pouze granulemi, jinde zase patentkami, případně gammarusy). Stran krmiva se plně ztotožňuji s Krokodýlem - pokud bude potrava složená z porcovaných rybek, které obsahují kosti, žížaly (s vysokým obsahem vápníku a fosforu) a plevelných šneků, jež si lze doma chovat v malém akváriu nebo pětilitrovce (osobně se mi osvědčili okružáci rodu planorbis, někdo také zkrmuje plovatky bahenní), není s růstem vůbec žádný problém i při absenci UVB. Je-li zde ale možnost, určitě doporučuji, jen si pohlídat teplotu, aby bylo koho vracet do akvaterária.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru